Bišćan je pao zbog tri identične pogreške, Jakiroviću prijeti ista opasnost

DINAMO u četvrtak od 20 sati na Maksimiru igra prvu utakmicu play-offa Europa lige protiv aktualnog prvaka Češke Sparte iz Praga. Bit će ovo jako težak dvomeč za prvaka Hrvatske, ne toliko zbog snage suparnika koliko zbog toga što se Modri godinama na samom otvaranju sezone nisu našli u za njih neobičnoj, skoro pa i šizofrenoj situaciji.

Nakon samo četiri odigrana kola Hajduk bježi Dinamu čak osam bodova (Dinamo, doduše, ima utakmicu manje), pobijedio ga je na otvaranju sezone na Maksimiru, a susret hrvatskog prvaka s Česima dolazi samo pet dana nakon šokantnog ispadanja u Ateni u rijetko viđenim okolnostima. 

Šizofrena situacija u Dinamu pred dolazak opasne Sparte

Sama činjenica da je Dinamo ispao iz Lige prvaka golom svog bivšeg igrača u zadnjoj sekundi utakmice dovoljna bi bila da poljulja samopouzdanje ekipe, no to nije bio kraj neobičnih događaja u Maksimirskoj 128. Samo dan nakon što mu je član uprave Dario Šimić iskazao navodno povjerenje, trener Dinama Igor Bišćan je uklonjen, a na klupu je ekspresno postavljen trener Rijeke Sergej Jakirović.

Taj je potez Uprave Dinama razbjesnio Riječane, dobar dio javnosti je Jakirovića proglasio izdajnikom koji je svom bivšem klubu zabio nož u leđa (Rijeku u četvrtak čeka prvi susret play-offa Konferencijske lige protiv favoriziranog Lillea, a u nedjelju derbi na Maksimiru) i logično se postavlja pitanje koliko su događaji proteklih dana utjecali na svlačionicu Modrih, koju je samo dan nakon ispadanja od AEK-a napustio stup obrane Josip Šutalo.

Jakirovićev prvi zadatak na modroj klupi bit će mu najzahtjevniji u trenerskoj karijeri. Očekuje ga prvak Češke. Prođe li, plasirat će se u skupine Europa lige i Dinamo će zaraditi pristojan novac, dok ga poraz baca u skupine Konferencijske lige, što, osim lošijeg ranga u odnosu na Europsku ligu, donosi i znatno manje financijskih benefita.

Sparta Prag je najtrofejnija momčad češkog nogometa svih vremena. Osvojila je 33 titule prvaka, a češki kup 21 put. Ono što je bitno za napomenuti je da je češka momčad prošle sezone podignula trofej prvaka Češke nakon posta od punih devet godina.

Češki velikan na danski pogon

Spartu s klupe vodi 46-godišnji Danac Brian Priske, nekadašnji obrambeni igrač engleskog Portsmoutha, belgijskog Club Bruggea, dok je u domovini nastupao za Horsens, AaB i Vejle. Dodajmo i da je za dansku reprezentaciju ubilježio 24 nastupa.

Što se tiče trenerske karijere, svoju priču je započeo u Midtyjllandu i Kopenhagenu kao pomoćni trener, specijalist za obranu i stručnjak za prekide, a svoja znanja je jako dobro implementirao u igru Sparte, što može biti itekako velik problem za Dinamo. 

Prvi samostalni posao bio je opet u Midtyjllandu s kojim je prije tri godine bio prvak Danske. Prošle godine je preuzeo Spartu, u kojoj mu zasad ide jako dobro. U 49 utakmica ima čak 61 posto pobjeda i prvi je stranac koji je osvojio češku ligu i ujedno proglašen za trenera godine po izboru češkog saveza.

U Sparti forsira sustav 3-4-3 preko kojeg traži dominantnost u posjedu lopte, presing po izgubljenoj lopti, a po osvojenoj brzi prelazak iz obrane u napad. Inzistira na guranju lopte u dubinu na krilne napadače, što kroz vertikalna, što kroz dijagonalna dodavanja, te čini sve kako bi svaku prednost bilo kojeg svog igrača učinio pogubnom za protivnika. 

Momčad je, u odnosu na prošlosezonsku trijumfalnu ekipu, doživjela određene promjene. Tako se umjesto golmana Mateja Kovara, koji je bio na posudbi iz Manchester Uniteda, na vratima nalazi golman koji je pristigao iz nizozemskog AZ Alkmaara Peter Vindahl Jensen.

Danac koji je ubilježio i četiri nastupa za mladu reprezentaciju svoje države imponira svojom visinom i staturom od 195 centimetara i jako je dobar u igri nogom. Priliku s klupe će čekati Vojtech Vorel, vojnik kluba koji je u Sparti punih devet godina.

Kapetan je prvo ime momčadi 

Obrana počinje s Dancem Asgerom Sorensenom. Nekadašnji prvotimac njemačkog Nurnberga je u Priskeovoj koncepciji smješten na poziciju desnog stopera i u otvaranju igre nalazi se široko na jednoj strani, a kapetan Ladislav Krejči na drugoj, lijevoj strani. Krejči je najbitnija karika u zadnjoj liniji Sparte jer preko njega otvara igru i s njim kreće glavnina akcija u fazi otvaranja napada. 

Ovaj 24-godišnjak je nominalno zadnji vezni, ali s njim kao stoperom dobivaju mirnoću u pasu u zadnjoj liniji. Ljevak je i jako se često odlučuje na dijagonalni pas na desnog bočnog igrača ili na desno postavljenog igrača u Spartinoj taktičkoj formaciji.

Prošlu sezonu, pomalo i paradoksalno za stopera, završio je kao treći strijelac kluba s 13 golova, odmah iza Čvančare i Kuchte. Istina, dobar dio tih pogodaka je pao s bijele točke jer je Krejči glavni izvođač penala u praškoj ekipi. 

Na poziciji centralnog stopera prošle sezone izmjenjivali su se domaći igrači Filip Panak i Martin Vitik, a nekako je za očekivati da će ipak startati Vitik. Priskeova filozofija kod otvaranja napada često se svodi na to da centralni branič (Vitik) oslobađa svojim stoperima prostor za pas i gradnju igre, a onda on prelazi na poziciju lutajućeg zadnjeg veznog.

U otvaranju igre odmah prelazi na tog lutajućeg zadnjeg veznog, nakon što se težište igre prebaci kroz pas ili dugu loptu na protivničku polovicu, a zatim se spušta u centralnog braniča dok po loptu dolaze ili Kairinen ili Sadilek.

Divovi u zadnjoj liniji Sparte

Treba napomenuti da je Spartin obrambeni trojac viši u odnosu na Dinamove igrače, tako da će sigurno imati prednost u prekidima. Vitik je visok 193 centimetra, a Sorensen i Krejči su dva centimetra niži. 

Velik hendikep obrane Sparte je što, u trenutku kad imaju posjed na protivničkoj polovici, sva trojica ostaju duboko iza centra, bivajući tako osigurači ako preostalih sedam igrača izgubi loptu.

Dinamo može koristiti takve situacije jer su modri napadači puno brži i bolji u igri jedan na jedan, a osim Petkovića svi su niži te samim tim imaju niže težište, što visokom defenzivcu predstavlja priličan problem u čuvanju.

U rotaciji na stoperskim pozicijama su 20-godišnji Patrik Vydra, koji prošle sezone i nije imao baš izrazitu minutažu, te novopristigli Gambijac James Gomez. On je jedan od nekolicine igrača koji su pristigli iz danske lige. Stigao je iz AC Horsensa.

Neobično visoki bekovi kao taktičko oružje danskog trenera 

Priske na bočnim pozicijama koristi neuobičajeno visoke igrače za bekove, koji su izuzetno trkački moćni. Na desnoj strani je Jan Mejdr, 28-godišnji, 185 centimetara visoki Čeh, koji koristi svoju fizičku snagu i motoričnost kako bi se često zabadao u protivničku polovicu, slično kao i njegov sunarodnjak na lijevoj strani Jaroslav Zeleny.

Zeleny djeluje puno bolje s loptom u odnosu na Mejsdra i Jakirović će trebati obratiti pažnju na njegove ubačaje s boka. Visok je 190 centimetara i bez problema po potrebi može odigrati dodatnog stopera. 

Razlog zbog kojeg Priske inzistira na divovima u obrani je vrlo vjerojatno dijagonalna lopta protivničkih stopera koja pada na njih, a oni je zatim odmah transferiraju pred suparnički gol ili na krilnog napadača na njihovoj strani koji zatim ide okomito prema golu, dok oni ostaju široko kako bi primili povratni pas i zatim ubacili loptu pred suparnička vrata. Ta brzina prijenosa lopte često bude iznenađujući faktor za protivnika.

Ova postavka igre Sparte nudi razne mogućnosti za Dinamo jer u otvaranju igre obojica bočnih igrača Sparte se dižu dosta visoko, tako da će se Modrima u eventualnim kontranapadima otvarati puno situacija jedan na jedan u kojima je hrvatski prvak u znatnoj prednosti. 

Bacanje auta u stilu Roryja Delapa

Dva vezna čine Finac Kaan Kairinen, klasična šestica, te domaći igrač Lukas Sadilek, koji je kreativniji i kombinatorniji prema naprijed. Prošlu sezonu je zaključio sa šest golova i četiri asistencije, a dodatnu snagu svojoj ekipi daje ubacivanjima iz auta u stilu Roryja Delapa.

Ta ubacivanja iz auta svaki put idu u srce kaznenog prostora, a Priske tada šalje pred protivnički gol jednog od dvojice stopera kako bi dodali napadačku vrijednost prekidu. Kairinen je finski reprezentativac s devet nastupa za svoju državu, ljevak, izraziti defenzivni veznjak koji djeluje više ispred obrane.

U Spartu je stigao u zimskom prijelaznom roku iz norveškog Lillestroma u transferu vrijednom 1.5 milijuna eura, a Priske ga dobro poznaje jer su surađivali u Midtjyllandu.

U vezi su u rotaciji još najniži igrač ekipe Qazim Laci, albanski reprezentativac, koji je kao i Kairinen stigao u zimskom prijelaznom roku. Laci je jedan od kreativnijih veznih, jako je dobar na lopti, završio je prošlu sezonu s pet asistencija, a i odličan je izvođač prekida. Upravo je on Kopenhagenu u trećem pretkolu Lige prvaka zabio krasan gol iz slobodnog udarca.

David Pavelka je najiskusniji igrač češke ekipe. Ovaj 32-godišnji igrač, kad igra, uglavnom ulazi s klupe, a zapravo je zamjena Kairinenu na poziciji šestice. Također, gotovo svaku utakmicu s klupe ulazi Krystof Danek, 20-godišnji napadački orijentiran vezni igrač.

Danek je ljevak koji jednako dobro može odigrati i na veznom i na krilu i jedan je od mlađih igrača u klubu te možemo reći da je budućnost Sparte. Kupljen je iz Sigme Olomouc u ljeto 2022. godine za milijun eura, tako da klub sigurno računa s njim na duge staze.

Partizanovo dijete kao najveće pojačanje Sparte 

Najveće ovoljetno pojačanje Dinamovog protivnika je dijete Partizana Veljko Birmančević. Ovaj desnokrilni napadač je stigao iz Toulousea, a radi se o opasnom i okomitom dribleru koji je podjednako dobar u igri s obje noge. Sjajno je zamijenio Tomaša Čvančaru, koji je ljetos otišao u Borussiju Monchengladbach za 10.5 milijuna eura. 

Na drugom krilu je igrač sličnih predispozicija kao i Birmančević, Slovak Lukaš Haraslin. Također vrlo okomit, odličan u igri s obje noge, niskog težišta sa sposobnošću cimanja protivničkog čuvara u fazi driblinga.

Slovak je izuzetno opasan igrač, a tome u prilog ide statistika prošle sezone od osam golova i šest asistencija. Često se zna odlučiti na udarac s distance i Dinamo tu mora biti jako gust kako bi ga zatvorio. 

U rotaciji na krilnim pozicijama Priske koristi Pešeka, Karabeca i Minčeva. Od spomenute trojke, najmlađi i najpotentniji je Adam Karabec. Ljevak, veliki talent češkog nogometa, odličan dribler s fantastičnim smislom za igru.

Martin Minčev, 22-godišnji bugarski krilni napadač, svojom brzinom i okomitošću predstavlja pravu opasnost ekipama češke lige, a sedam golova i četiri asistencije za igrača iz rotacije su lijep učinak. 

Prvi strijelac kluba i zasigurno najopasniji igrač češkog sastava je 26-godišnji Jan Kuchta. Ono što je Petković Dinamu, to je Kuchta Sparti. Prošlosezonski učinak od 16 golova nije za podcijeniti.

Ovaj opasni centralni napadač sa 185 centimetara visine lijepo zna zagraditi loptu i pravovremeno dodaje veznim igračima, a često se sam zna sjuriti prema vratima i odlično razigrava suigrače na bočnim pozicijama. Posjeduje izraziti killerski instinkt, ima odličan tajming i osjećaj za prostor i fantastično koristi prilike s prve vratnice u gol šansama. 

Rezervna opcija u napadu je novi igrač Victor Olatunji. Ovaj 191 centimetar visoki Nigerijac također je došao iz danske lige te svojom robusnošću i visinom predstavlja dodatnu opasnost, pogotovo kad je napadački skok u pitanju.

Što će napraviti Jakirović? Perić umjesto Moharramija, Ljubičić umjesto Mihajličenka

Kako je Šutalo otišao u Ajax, Jakirović mora odlučiti s kim će startati u zadnjoj liniji. Sigurno je Ristovski bolje rješenje na desnom beku u odnosu na Moharramija kojeg bi Haraslin mogao prelako probijati na toj poziciji.

Na stoperskoj poziciji, što se visine tiče, Perić je svakako jedno od rješenja koja bismo mogli očekivati u sastavu, pogotovo kada znamo da Sadilek dodatno ubacuje iz auta lopte pred sam peterac, a Priske tada šalje stopere pred gol. 

Na lijevom beku ovaj put treba očekivati Ljubičića, koji je puno atletičniji igrač od Mihajličenka i obrambeno odgovorniji. Ukrajinac se protiv AEK-a nije proslavio, obrambeno je odigrao prilično loše, a Jakirović bi trebao respektirati Birmančevića i njegovu motoričnost.

Što se tiče napadačkih rješenja Dinama u ovom dvomeču, sigurno je Baturina igrač koji može dati gol izvana, a Sparta je na taj način primila dosta golova prošle sezone. Mišić bi mogao biti jak adut jer Česi nemaju igrača koji na Dinamovoj šestici mogu odigrati kvalitetan flaster kako bi ga zaustavili u fazi izgradnje Dinamova napada. Modri moraju držati loptu na travi i biti brzi u dodavanjima te preko pas-igre dolaziti do lopti u dubinu za svoje krilne igrače. 

Jakirović ne smije dopustiti da se Dinamu dogodi AEK ili Hajduk. Utakmica se igra dok sudac ne svira kraj 

Ivanušec i Petković su Dinamova najveća napadačka snaga i od njih treba očekivati da donesu ključnu razliku u korist Dinama. Ivanušec bez problema može rješavati situacije jedan na jedan sa Sorensenom, a Petković i u primanju može nadmudriti stopera i stvoriti igrača viška.

Špikić djeluje brže od Krejčija, tako da se brzom tranzicijom i brzim protokom lopte s jedne strane kroz sredinu na drugu stranu sigurno može provući lopta iza leđa praške obrane i lako bi se moglo dogoditi da ponovno izađe pred vratara kao što je bio slučaj u Ateni prošle subote.  

Dojma smo da je Dinamo bolja momčad, ali Modri moraju biti itekako oprezni i maksimalno koncentrirani do samog kraja jer je Sparta prošle sezone zabila najviše golova od 76. do 90. minute. Jakirović će stoga morati obratiti posebnu pozornost na taj podatak jer su neobjašnjiv pad igre i primljeni golovi upravo u završnim sekundama protiv AEK-a u obje utakmice i u derbiju na Maksimiru koštali posla Igora Bišćana i izazvali kaos na Maksimiru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.