LIGE PETICE

Bilićev revolucionarni prijedlog: Neka za početak glavom udaraju loptu od spužve

Foto: Gulliver / Getty Images

BORBA protiv demencije, odnosno njena povezanost s udaranjem lopte glavom tijekom nogometaške karijere, glavna je tema u Engleskoj.

Čak pet igrača iz momčadi koja je 1966. osvojila SP umrlo je od te "ozljede mozga", a posljednji među njima su nacionalne ikone Nobby Stiles i Bobby Charlton.

Nakon Stilesove smrti njegova obitelj pozvala je engleske nogometne dužnosnike da "riješe skandal demencije u nogometu", a kampanju za to pokrenuo je Geoff Hurst, čiji su golovi Engleskoj donijeli jedini svjetski naslov. 

Hurst ističe da je forsiranje udaranja lopte glavom, posebno na treninzima, što se oduvijek smatra "engleskim načinom nogometa", zaslužno za veliki broj oboljenja tamošnjih nogometaša od navedene bolesti.

Slaven Bilić, trener West Bromwicha, koji je već izrazio zabrinutost oko povezanosti između udaranje lopte glavom i teških ozljeda mozga nogometaša u poodmakloj dobi, ima novi prilog raspravi.

Dao je prijedlog kako smanjiti teške posljedice, a da se u mladim kategorijama ipak dopusti igranje glavom. Podsjećamo, djeca koja treniraju nogomet u Velikoj Britaniji do 11. godine ne smiju udarati loptu glavom. 

"Najmlađe kategorije mogle bi glavom udarati plastičnu loptu, mekaniju ili onu od spužve. U dvorani imamo toliko različitih lopti. Sada ih proizvode od svih materijala i za sve namjene. Na primjer, kada nogometaš počinje trenirati nakon ozljede, ne koristi pravu loptu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.