"BEZ HRVATA I MUSLIMANA NE BI BILO ZVEZDE" Legende kluba odgovorile Delijama

Foto: Guliver Image/Getty Images

ALEN OMIĆ, Bošnjak rođen u Tuzli, potpisao je za košarkašku momčad Crvene Zvezde, što je izazvalo ogorčenje Delija.

"Šiptar, Hrvat, Balija, nisu moja bratija!" poručili su velikim transparentom na utakmici Eurolige protiv Olympiakosa u Beogradu, a zatim su podigli i drugu poruku: "Hvala upravi za radost i titule. Dok igra tko ne treba, na nas ne računajte!"
 
Na dan utakmice navijači Zvezde koji u klubu ne žele Albance, Hrvate i Muslimane Bošnjake, objavili su otvoreno pismo u kojem su otkrili da ih je predsjednik kluba zvao na sastanak i pitao za mišljenje oko Omićeva angažmana.
 
"Dali smo svoje mišljenje i zamolili da se takav potez ne povlači, jer predsjednik i uprava znaju stavove naše grupe. Što se desilo u naredna dva dana, nitko ne zna, ali on se dovodi kao novi igrač Zvezde. Za Delije je takav čin neprihvatljiv i od ove utakmice ćemo bojkotirati tako što nećemo dolaziti sve dok je taj košarkaš u klubu."
 
Na ovi su reagirali Zvezdine legende, zaslužne za najveće uspjehe u povijesti kluba.
 
Vladimir Cvetković bio je generalni tajnik Zvezde u vrijeme kada je njen nogometni klub vladao Jugoslavijom, Europom i svijetom i podsjetio:
 
"Mnogi igrači iz Hrvatske i Bosne igrali su u košarkaškom klubu Crvena zvezda ranije, a da ne govorim koliko ih je bilo u nogometnom klubu. Sjetite se samo jedne od najljepših akcija u povijesti Zvezde, u prvoj utakmici polufinala Kupa europskih prvaka protiv Bayerna u Munchenu, kad smo pobijedili 2:1. Belodedić je uzeo loptu i dodao Hrvatu Prosinečkom, koji je proigrao Srbina Binića, ovaj je centrirao, a Makedonac Pančev dao gol.
 
Navijači ne bi trebali koristiti sport za izljeve bijesa i mržnje. Nije ni sportski, ni zvezdaški, a posebno nije ljudski", poručio je Cvetković u izjavi za Informer.
 
Ljupko Petrović, trener koji je Zvezdu vodio do europskog naslova, inače Srbin iz Hrvatske, slaže se s Cvetkovićem:
 
"Ranije je u Zvezdi bilo bitno samo zna li netko igrati ili ne. Nama su u momčadi bili Savićević, Šabanadžović, Prosinečki, Belodedić i nitko nije postavljao pitanje odakle je tko. Sada je sve mnogo drukčije zbog rata. Umjesto da idemo ka pomirenju, gajimo mržnju."
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.