Becker nakon izlaska iz zatvora preporodio mladog asa. Uči ga isto što i Đokovića

Foto: Profimedia

Dva mjeseca nakon što je ušao u četvrtfinale Wimbledona, a ranije ove godine i uspješno obranio naslov u Münchenu te došao do finala dva turnira serije Masters 1000 (Monte Carlo i Rim), šesti tenisač svijeta Holger Rune u rujnu se suočio s igračem rangiranim više od 100 mjesta ispod njega te je doživio sedmi uzastopni poraz, piše The Guardian.

Kad je Thiago Monteiro treći set okršaja u Davis Cupu dobio 6:2, Rune je - uz Carlosa Alcaraza i Jannika Sinnera jedan od najuzbudljivijih mladih tenisača - izgledao fizički i mentalno potrošeno. Nakon toga je izgubio tri od sljedeća četiri meča te tako razdoblje grozne forme završio s 10 poraza u 11 nastupa.

Iako se brod nekako primirio na Swiss Openu, gdje je ostvario prve vezane pobjede nakon Wimbledona, znakovi su ostali zloslutni do prošlog tjedna kad je Rune u Parizu krenuo u obranu najvećeg naslova svoje karijere, na posljednjem turniru serije Masters 1000 uoči ATP Finala za kraj sezone.

Strašna partija protiv Đokovića

Ali kvalitetna izvedba 20-godišnjaka koju je pružio u tijesnom četvrtfinalnom porazu u tri seta od kasnijeg pobjednika Novaka Đokovića bila je točka preokreta, a revanš prošlogodišnjeg finala najsvjetliji trenutak turnira u Bercyju.

Svjetla reflektora s Runeom je podijelio još jedan čovjek, njegov novi trener Boris Becker. Legendarni Becker - osvajač šest Grand Slamova i bivši BBC-jev analitičar na Wimbledonu - uživa u vlastitom povratku nakon što je u britanskom zatvoru zbog prevare s bankrotom odslužio osam "brutalnih" mjeseci. Becker i Rune, dvije snažne i kaotične ličnosti, pravi su tandem teniskih nevaljalaca.

EPA-EFE

Rune jest tražio novog trenera, ali i nije. Čovjek koji je na pariškom Mastersu prošle godine stiskao šaku uz teren, Patrick Mouratoglou, napustio je Runeov stožer nakon ispadanja u 1. kolu US Opena, a Runeova je majka Aneke govorila o sukobu ega između Mouratogloua i Larsa Christensena, dugogodišnjeg mentora njenog sina.

Mouratoglou, koji je sve samo ne tih i povučen, vratio se podržati svoju prijašnju suradnicu Simonu Halep, koja se bori protiv optužbi za doping. Mouratoglou je ovog tjedna rekao da se on osjeća odgovornim. Runeova majka rekla je da bi preferirala pritajenog, ali vrlo cijenjenog (i nesklonog skandalima) Christensena, koji je s obitelji radio 14 godina.

Christensen je tjednima rehabilitirao Runeova leđa, bolan problem s diskom koji se stalno vraća te koji nisu uspjeli riješiti goleme količine Ibuprofena i prilagođavanje tehnike servisa. Uz interne razmirice, čini se da je kronična ozljeda bila razlog katastrofalne serije rezultata, iako su neki navijači, vjerojatno nepošteno, okrivili njegovu vezu s glamuroznim modelom.

Povratak borbenog duha

Ali u prirodi je sporta da igrači prolaze mračne periode. Prije nego što se krajem prošle godine prvi put istinski iskazao, Rune je imao niz od sedam poraza, koji je prekinuo samo zahvaljujući lijenoj izvedbi Benoita Pairea. Jedinu pobjedu u ovogodišnjem crnom nizu ostvario je protiv Felixa Auger-Aliassimea, još jedne mlade nade koja je bila u užasnoj formi, ali je u međuvremenu uspjela preokrenuti stvari.

Iz prošlog tjedna najviše, čak i više od pobjeda i slobode kretanja, ohrabruje povratak Runeovog borbenog duha - tu su učestale proslave drmanjem reketa, iskešeni zubi dok pogađa bekend uz samu liniju te izlasci na mrežu i lukavi voleji iza leđa. Fanovi znaju da je sposoban za takvu kreativnu nepredvidivost, ali je u posljednje vrijeme nije pokazivao.

EPA-EFE

Ima čak i novi imidž. Kao dio Beckerove strategije o ograničavanju distrakcija, nestali su Runeova vjerna naopako okrenuta kapa i lančići. Na teren je izašao u pogrebno crnoj kombinaciji, poput Johnnyja Casha u tenisicama. (Kapa se u međuvremenu ipak vratila.)

Novak Đoković, koji je s Beckerom radio u vrlo uspješnom razdoblju od 2013. do 2016., rekao je da je bivšeg trenera vidio kako igra šah s novim učenikom. Becker je to uveo radi postizanja "fokusa i mentalne bistrine".

"Vratio sam se gotovo niotkud"

Nijemac je zadovoljan povratkom na Tour. Eurosportu je rekao da je "ponosan" što je dobio poziv te da se može poistovjetiti s Runeovom "predanošću i temperamentom na terenu". Becker je, naravno, pritiske slave upoznao vrlo mlad - još uvijek je najmlađi muški pobjednik Wimbledona, koji je osvojio sa samo 17 godina.

Rune je Beckera, kojeg je prvi put sreo kao obećavajući junior, hvalio jer mu je pomogao da "okrene negativan trend" i napravio nekoliko prilagodbi u njegovoj igri. "Vratio sam se gotovo niotkud, iz razdoblja kad sam stalno gubio u prvim kolima do ovako velikog meča protiv Novaka, odigranog blizu moje najbolje razine", rekao je.

Sad se dvojac, s Runeovim fitness trenerom Lapom Becherinijem, priprema za ATP Finale koje u nedjelju počinje u Torinu. Rune se ovim povratkom kvalificirao kao posljednji i na turniru će debitirati nakon što je lani bio neiskorištena zamjena. Možda bi osvajanje naslova bilo previše i stiglo prebrzo u novom početku, ali Rune se nada da će godinu završiti dobro.

Postoji samo jedan problem. Becker trenutačno zbog osude za prevaru ne smije putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo jer mu prijeti deportacija, što poteže pitanje o njegovoj mogućnosti da bude na Wimbledonu. Raspoloženje je, međutim, inače dobro. Jedan od najuzbudljivijih teniskih talenata se vratio. Samo mu dopustite da zadrži kapu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.