Austrijanci tvrde da sljemenska utrka odlazi u povijest. Evo što kažu organizatori

Foto; Matija Habljak/PIXSELL

AUSTRIJSKI list Kronen Zeitung objavio je prije nešto manje od mjesec dana da na novom FIS-ovom kalendaru nema utrke na Sljemenu. Austrijanci tvrde da su iz povjerljivih izvora dobili nacrt utrka Svjetskog kupa sljedeće sezone, a neovisno o njima objavio je o tome članak i švicarski portal Ski News. 

Raspored je na oba medija identičan, no još uvijek nije služben. Kontaktirali smo organizatore slalomske utrke na Sljemenu i pitali ih za komentar. "Hrvatski skijaški savez je podnio službeni zahtjev FIS-u za organizaciju muške i ženske utrke Svjetskog kupa na Sljemenu u sezoni 2023./2024. Kalendar FIS Svjetskog kupa za sezonu 2023./2024. donosi Vijeće FIS-a na svojoj sjednici 24. svibnja", odgovorio nam je Vedran Pavlek.

Mediji prošlu utrku nazvali fijaskom

Sljeme je u raspored Svjetskog skijaškog kupa ušlo 2005. godine. Jedan je to od najvećih i najskupljih projekata bivšeg gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Prve tri godine održavala se samo ženska utrka, no 2008. dodana je i muška. Zadnjih sezona utrka na Sljemenu održala se uz brojne probleme zbog nedostatka snijega i pretoplog vremena.

Prošle godine vozila se samo jedna od predviđene dvije utrke. Također, ukinut je muški slalom i održao se samo ženski. Prva utrka vozila se u teškim uvjetima. Snijeg se otapao, pa je staza bila puna rupa. Neki su strani mediji cijeli događaj proglasili fijaskom.

Tomašević najavio da će smanjiti financiranje

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u siječnju je najavio kako Gradska uprava mora razmotriti isplativost organizacije sljemenske utrke. Rekao je da zbog klimatskih promjena skupa s organizatorima valja razmisliti o održivosti projekta.

"Ja sam u kampanji najavljivao da će Grad razmotriti daljnje javno financiranje. Grad je 2017. financirao Snježnu kraljicu iz gradskog proračuna s 12 i pol milijuna kuna, a postepeno smo to počeli smanjivati. Ove godine je to palo na dva i pol milijuna kuna. Grad nije organizator ni suorganizator, nego sufinancira Snježnu kraljicu", rekao je Tomašević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.