euro 2020

Athletic: Löw je gotov. Bayern spašava Njemačku

Foto: Gulliver / Getty Images

NIZ DEBAKLA reprezentacije Njemačke započet je ispadanjem u skupini na SP-u 2018, na kojem je Njemačka branila naslov. Nastavljen je u Ligi nacija iste godine, u kojoj je bez pobjede završila skupinu s Francuskom i Nizozemskom. 

Debakli na SP-u na kojem je branila naslov te u obje sezone Lige nacija

Za sada zadnje poglavlje sramoćenja Elfa je u aktualnom izdanju Lige nacija. Njemačku je u zadnjem kolu grupe prve jakosne skupine natjecanja, u izravnom dvoboju za prvo mjesto i odlazak na završni turnir Lige nacija, Španjolska pregazila sa 6:0. U svim ovim katastrofama reprezentaciju je vodio Joachim Löw.

Löw drugi put u 16 mjeseci mora savezu podnijeti izvješće zbog potopa

Nakon jednog od najtežih poraza u povijesti reprezentacije, Njemački nogometni savez je po drugi put u 16 mjeseci zatražio od izbornika da podnese izvješće. Za razliku od ljeta 2018. kada je to osobno morao napraviti nakon debakla na SP-u, sada će u njegovo ime 4. prosinca pred 19 članova komisije saveza govoriti direktor reprezentacije Oliver Bierhoff. Njemački mediji navode da je savez ovako dao priliku Löwu da sam odstupi do spomenutog sastanka, umjesto da nakon 14 godina kao izbornik bude smijenjen.

"Izbornik nacionalne momčadi dobit će vrijeme i emotivni prostor da iz temelja sagleda situaciju u kojoj se nalazi reprezentacija Njemačke. U sportskom smislu to znači da izbornik analizira uzroke teškog poraza od Španjolske, a u osobnom smislu, da se suoči sa svojim velikim razočaranjem", stoji u priopćenju Njemačkog nogometnog saveza.

"Mladi igrači ne mogu se povezati s njim, svlačionica ne razumije njegovu taktiku"

Raphael Honigstein, njemački dopisnik Athletica, piše da neobičan ton kojim je ovo priopćenje napisano odražava zbunjenost koja vlada u savezu oko Löwa. Nakon toliko neuspjeha pod njim nisu sigurni da može nastaviti voditi reprezentaciju.

Posebno jer, kako otkriva navedeni izvor, "mlađi igrači ne mogu se povezati s Löwom na emocionalnoj razini, a u reprezentaciji općenito vlada zbunjenost igrača oko izbornikove taktike". Honigstein dodaje da "Bayernova uprava osjeća kako će morati intervenirati i spasiti reprezentaciju ako stvari krenu jako loše".

Što znači da će "Bayern intervenirati kako bi spasio reprezentaciju"?

Nije jasno što se pod ovim misli. Možda će Hansija Flicka, koji je ekspresno po preuzimanju Bayerna od Kovača vodio momčad do svih pet njemačkih i europskih naslova, "posuditi" reprezentaciji barem za Euro idućeg ljeta.

Flick je osam godina bio Löwov pomoćnik u reprezentaciji. Na toj funkciji osvojio je europsko srebro te svjetske broncu i srebro, prije nego što je uzeo svjetsko zlato 2014. Nakon toga je postao direktor u savezu, a igrači u reprezentaciji obožavali su ga, kao i njegove metode. 

Tako da ovakav rasplet ne bi bio čudan. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.