Apsurd: Mrki nezakonito biran u NO Hajduka, a sad je sve u redu jer je osuđen na uvjetnu kaznu?!

MIRAN PELIVAN zvani Mrki, Kerumov mesar, nezakonito je biran u Nadzorni odbor Hajduka. Proizlazi to iz 13. članka Zakona o športu, koji u 2. stavku navodi kako će se iz sudjelovanja u radu tijela upravljanja športske udruge udaljiti osoba protiv koje je započeo kazneni postupak za kazneno djelo za koje se može izreći kazna zatvora od tri godine ili više. Pelivan je, naime, u trenutku biranja u Nadzorni odbor Hajduka, potkraj studenoga prošle godine, imao aktivno suđenje za pokušaj protupravne naplate duga, za što je propisana kazna zatvora do pet godina!

Pomogla mu pravomoćna osuđujuća presuda?!

Apsurdno je, međutim, što je već nakon desetak dana Pelivan stekao uvjete za Nadzorni odbor, i to zahvaljujući pravomoćnoj presudi! Naime, 1. stavak 13. članka Zakona o športu navodi da u tijelima upravljanja športske udruge ne može sudjelovati osoba kojoj je izrečena bezuvjetna kazna zatvora. Kako je Pelivan početkom prosinca, svega koji dan nakon biranja u Nadzorni odbor, pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu, može slobodno nastaviti grijati fotelju Nadzornog odbora Bilih, u kojem mu društvo pravi i ostatak Kerumove družine, Tomislav Gruica, Ivica Livaja i Petroslav Sapunar.

Odvjetnik Vinko Radovani, predsjednik Skupštine Hajduka, brinuo se o legalnosti izbora članova Nadzornog odbora. Ne zna da se protiv Pelivana vodio kazneni postupak. A da je znao?

"Ne znam, jer nema nikakve sudske prakse koja je prethodila Hajdukovu preoblikovanju. U svakom slučaju bih se savjetovao, vidio što napraviti", kaže Radovani.

Mrki i ostali upisani u registar Trgovačkog suda

Pitanje je i kako bi doznao za Pelivanov kazneni postupak. Pravomoćna presuda mora biti navedena u kaznenoj evidenciji, no o samom postupku teško da bi se ikad išta saznalo da nema medija. U ovom slučaju bi pomogla elektronska oglasna ploča Ministarstva pravosuđa, na kojoj se nalazi prva oslobađajuća presuda za Pelivana, ali i žalba sinjskog tužiteljstva, iz čega se moglo (!) zaključiti da Kerumov kandidat ima kazneni postupak, koji ga sprečava da postane član Nadzornog odbora Hajduka. 

Sad je više-manje sve riješeno. Pelivan se izvukao bez zatvorske kazne koju je tražilo tužiteljstvo i s ostalim članovima Nadzornog odbora upisan je u registar Trgovačkog suda u Splitu. Sam izbor nije bio legalan, ali sad nema nikakve zapreke da Mrki nadzire rad kluba s Poljuda. Kakav apsurd.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.