Alen Bokšić: Karoglan posjeduje jako važnu kvalitetu koju ima i Ancelotti

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

HAJDUK je povodom blagdana drugi put objavio izdanje svog magazina Planet Hajduk. U ovom broju navijače će zasigurno najviše zanimati razgovor s legendarnim Alenom Bokšićem, nekadašnjim napadačem Hajduka, koji je kao igrač ostavio dubok trag u Splitu, a još veći u najjačim svjetskim ligama svoga vremena.

Makaranin je u Hajduku upisao svoj seniorski debi krajem osamdesetih, a 1991. je golom protiv europskog prvaka Crvene zvezde Hajduku donio posljednji trofej Kupa maršala Tita. U nastavku karijere igrao je za Cannes, Marseille, s kojim je osvojio Ligu prvaka, Lazio, Juventus i Middlesbrough. 

U hajdučkom navijačkom folkloru ostao je čuven po izjavi "Igrao sam za Hajduk i još neke klubove", kojom je rezimirao svoju karijeru, a ista izjava danas je upisana na mural s njegovim likom u Makarskoj.

Bokšić je u Planetu Hajduk pohvalio aktualni rast Hajduka: "Ovo sad što se događa se gradi već nekoliko godina, a ključna stvar je bio dolazak Marka Livaje koji je došao u trenutku kada nismo baš bili dobri i onda se sve pokrenulo. Cijeli entuzijazam je krenuo i energija oko Kluba, momčad se s vremenom poboljšavala i gradila."

"Livaja je čarobnjak"

Usporedio je Livaju i sebe kao napadače: "Livaja je čarobnjak i mađioničar, drugačiji igrač od mene. Meni je trebala momčad koja bi me izbacila. On je individualac, on je taj koji jednim potezom riješi utakmicu, ja to nisam mogao bez pomoći momčadi. On to radi u kontinuitetu, doslovno svaku utakmicu ili zabije gol ili asistira. Ja se iskreno ne sjećam igrača koji ima takav kontinuitet kao što ga ima on. Svakome se dogodi da ima jedan loš period, u njega je to zaista rijetkost."

Pohvalio je i trenera Mislava Karoglana, koji ne zna za poraz u 21 utakmici na klupi Hajduka: "Moram pohvaliti trenera Karoglana, kada god sam prije par godina pričao s nekim tko prati što se radi u Akademiji, svi su govorili o njemu kao najperspektivnijem treneru. Svi su ga hvalili, nitko nije lošu riječ o njemu rekao. I pokazao je da ima ono nešto.

Mislim da, osim neupitnog znanja, ima izraženu socijalnu inteligenciju i dobar odnos s igračima, a to je vrlo bitan segment tog posla. Tu je umjetnik Carlo Ancelotti, on ima taj 'man management'. Igrači vole kad držiš do njih, to paše svakome i daje ti bolju motivaciju. On evidentno to ima i jako dobro vlada situacijom."

"Hajduk je stil života"

Komentirao je i spomenutu kultnu izjavu: "Moram priznati da je i mene iznenadilo koliki odjek je stvorila ta moja izjava. Ali, evidentno je da je netko prepoznao nešto u tome. Na koncu to je sve skupa istina. Specifičnost Hajduka je da ga voliš jer ti znači u životu. I to je razlika u odnosu na klubove u kojima sam igrao. Kao dijete si sanjao da igraš na Poljudu, pred punim stadionom, da zabiješ gol u ključnim utakmicama.

Hajduk nije samo momčad, to je stil života koji obilježava svakoga, jako bitan je dio života i svakodnevnice svih ljudi kojima znači. Bolje se osjećaš kad Hajduk dobije. Čak je to sve skupa što svi osjećamo i za jednu dublju psihološku analizu, možemo reći da je to bolest u pozitivnom smislu."

"Momčad je zaslužna za Kup 1991."

Prisjetio se i finala Kupa protiv Zvezde: "Uvijek se priča o tom osvojenom Kupu 1991. godine, a zaboravlja se finale Kupa protiv Zvezde godinu prije gdje smo mi odigrali puno bolju utakmicu, ali smo nažalost izgubili. Možda smo i te godine zaslužili dobiti, ali pamti se samo ovo. Meni je krivo kada se priča samo o tom golu, ja sam ga dao, ali momčad je zaslužna za osvajanje. Ne volim kada se mene posebno ističe."

Cijeli intervju dostupan je u magazinu Planet Hajduk, koji se može kupiti u svim klupskim Fan shopovima; Poljud, TC Joker, Makarska i Zadar te putem web shopa po cijeni od 5 eura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.