Zašto milijarder ulaže u Dubrovnik, a ne u Hajduk: "Nismo znali što ćemo naći na Poljudu"

Foto: Tonci Plazibat/Cropix

DUBROVNIK je spreman za nogometnu renesansu. Jedan od najbogatijih ljudi svijeta, Vincent Tan, spreman je kupiti HNK Dubrovnik 1919. Osim što u svom vlasništvu ima oko 800 tvrtki diljem svijeta, Tan je vlasnik i Cardiff Cityja, kluba koji je prošle sezone, nakon 51 godine pauze, izborio povratak u Premiership. Vijest o preuzimanju Dubrovnika mnoge je iznenadila, a glavno pitanje koje se ovdje nameće jest - zašto baš Dubrovnik, a ne, primjerice, Hajduk, čije se ime već tjednima veže uz kojekakve investitore iz Amerike, Kine, Rusije...

Evo zašto Hajduk gubi potencijalne ulagače

"Godinu dana pregovaramo, a Tan se na ovaj potez odlučio iz nekoliko razloga. Na transferima Luke Modrića i mnogih drugi igrača, shvatio je da u mladim hrvatskim nogometašima leži veliki potencijal, a priča ima smisla ako nadodamo da je Hrvatska (op.a. donedavno bila) četvrta nacija na Fifinoj ljestvici", rekao je za Index Vicenco Blagaić, čovjek koji je zaslužan za dolazak malezijskog bogataša u Hrvatsku.

Osim Dubrovnika, Tan želi kupiti i FK Sarajevo, a cilj mu je da se stvore dvije snažne filijale koje će povremeno slati igrače u Cardiff. Mogao je to biti i Hajduk, ali...


"Tražili smo klub s kojim ćemo krenuti od nule, temelja. Isto tako, htjeli smo klub koji ima tradiciju. Prvotno smo razmišljali o Hajduku, ali onda smo shvatili da bi to bilo preriskantno. To je opasan teren, presklizak. Mislim, Hajduk je najveći brend, ali ne znate što ćete naći tamo. Evo, pogledajte nedavni slučaj s Amerikancima. Oko Hajduka ima dosta problema, komplikacija i bilo nas je strah da se odmah na početku projekta ne bavimo s kostima iz ormara", objasnio nam je Blagaić.

"Zato smo neko vrijeme tražili potencijalne klubove i onda smo odlučili da bi najbolje bilo da to bude Dubrovnik, koji ima tradiciju, ali trenutno nema potencijal. Odmah smo stupili u kontakt s gradonačelnikom, on je bio oduševljen i rekao je da nema problema", nadodao je.

Preko županijske lige do snova!

Inače, Dubrovnik se natječe u Prvoj županijskoj ligi, ali plan je da kroz nekoliko sezona postane prvoligaš.

"Za početak neće biti velikih ulaganja, ići ćemo postepeno, planski. Uzimali bismo igrače ako bi se pojavila prilika. Prvi korak je kupnja kluba, a zatim idemo u izgradnju novog stadiona u Lapadu za kojeg već postoje neka idejna rješenja i planovi", za kraj će Blagaić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.