Totalno su se pogubili! Udruga prvoligaša ne zna što je FiFpro Crna knjiga, temelj borbe protiv korupcije

U AMSTERDAMU je održan kongres Svjetskog nogometnog sindikata FifPro na kojemu je opet bilo riječi i o situaciji u hrvatskom nogometu. Nakon štrajka i javnih pobuna igrača u Karlovcu, Šibeniku i Varaždinu, te afere Offside koja je razotkrila mračnu stranu nogometa i tešku financijsku situaciju većine igrača na ovim prostorima, očekivalo se kako će hrvatski nogometni čelnici napokon promijeniti svoju politiku i početi rješavati nagomilane probleme. No, kao i mnogo puta do sada, ostali smo, blago rečeno, iznenađeni.

Na početku FifPro kongresa svi prisutni nogometni uglednici i djelatnici svjetskog nogometnog sindikata bili su obaviješteni o problemima hrvatskog nogometa. Objavljena je informacija kako je u Udruženje prvoligaša stigla "Crna knjiga" FifProa, kojom su čelnike domaće lige željeli suočiti sa stvarnošću. U Udruženju su, navodno, odbili primiti knjigu što je izazvalo zgražanje svih prisutnih na kongresu. Kuriru je navodno rečeno da vrati knjigu odakle je i došla.

Informaciju smo provjerili kod predsjednika Udruge prvoligaša Branka Laljka, koji uopće ne zna što je dokument s kojim su itekako upoznate zemlje koje se bore s nogometnom korupcijom.

"To je laž. Ne znam niti što je to 'Crna knjiga'. Udruga prvoligaša prima raznoraznu poštu", rekao nam je Laljak.

U "Crnoj knjizi" Istočne europe, u kojoj FIFpro zaključuje kako su najveći problemi tog područja manipuliranje utakmicama ili namještanje utakmica, Hrvatska je dobila loše ocjene zbog nereguliranog statusa nogometaša, neisplate plaća te nepoštivanja ugovora te korupcije. Knjiga sadrži i istinite priče pojedinih nogometaša među kojima je i Hrvat Mario Čižmek, a puno prašine podigla je i u Srbiji zbog tvrdnji tamošnjih igrača kako se i u toj zemlji namještaju utakmice. Istraživanje, koje je provedeno u listopadu i studenom prošle godine, obuhvatilo je 12 država: Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Grčku, Mađarsku, Kazahstan, Crnu Goru, Poljsku, Rusiju, Srbiju, Sloveniju i Ukrajinu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.