Šveđani doživjeli stravičan poraz: Hrvatskoj i remi protiv Poljske dovoljan za polufinale Eura!

Foto: Guliver Images/Getty Images

NEVJEROJATNA predstava Poljske koja je sasvim sigurno odigrala najbolju utakmicu na turniru u Danskoj! Naime, Poljaci su u 2. kolu drugog kruga Eura razbila Švedsku s deset golova razlike, 35:25! To znači da je Francuska prošla dalje, a da će Hrvatska i Poljska u međusobnom obračunu odlučiti o drugog putnika u polufinale turnira. Utakmica je na rasporedu u srijedu od 20:15 sati.

Wyszomirski, čovjek koji je uništio Šveđane

Tko bi rekao da će Poljaci razbiti Švedsku! Posebno nakon što su Poljaci do prvog gola na utakmici stigli tek u 4. minuti. Šveđani su vodili s dva, tri gola razlike sve do 20. minute kada im se sreća počela mijenjati. Točnije, Šveđani su kontrolirali utakmicu sve do trenutka kada je golman Piotr Wyszomirski, zamjena Slawomiru Szmalu, stao na poljska vrata. Od tog trenutka Šveđanima su kola krenula nizbrdo. Ono što je Thierry Omeyer radio Hrvatima, tako je Wyszomirski uništavao Šveđane. Poljski vratar bacao je Larholma i društvo u očaj, Poljska je u svega deset minuta uspjela iz minusa doći u plus tri gola prednosti u prvom poluvremenu.


Izbornički dvojac na klupi švedske reprezentacije, Staffan Olsson i Ola Lindgren, nisu uspjeli podignuti svoju momčad i Poljaci su u drugom poluvremenu nastavili tamo gdje su stali u prvom. Razlika je pred kraj utakmice znala rasti i do 14 golova, ali Šveđani su u posljednjih pet minuta uspjeli ublažiti sramotan poraz.

Hrvatska posljednji put izgubila od Poljske na Igrama u Pekingu

Kalkulacija više nema. Hrvatska ne smije izgubiti od Poljske, ako želi igrati u polufinalu Europskog prvenstva. Dobra vijest je da nam odgovara i remi te da s Poljacima imamo vrlo dobar, da ne kažemo odličan skor.

Posljednji put s njima smo igrali na Svjetskom prvenstvu u Švedskoj 2011. godine, a tada je Hrvatska pobijedila 28:24. Godinu prije toga, Hrvatska je bila bolja i na Euru u Austriji 24:21, a pamtimo i pobjedu iz 2009. godine kada smo kao domaćini SP-a slavili 29:23.

Poljaci su posljednji put iznenadili Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Pekingu sada već davne 2008. godine. Bez Ivana Balića momčad koju je tada vodio Lino Červar nije imala šanse. Poljaci su pobijedili 27:24.

Loše vijesti: Poljaci su u naletu!


S druge strane, postoje i loše vijesti. Poljaci su u strašnom naletu. U drugi krug turnira prošli su kao drugoplasirana momčad skupine C, a tamo su ostvarili jednu pobjedu i dva poraza. Turnir su otvorili porazom od Srbije 20:19, a zatim su izgubili od Francuske. Zanimljivo je da ih Francuzi uspjeli slomiti tek u finišu utakmice kada je Anić zabio za 28:27. Nakon tog nesretnog poraza od Francuske, Poljaci se polako bude i preko Rusije odlaze u drugi krug turnira.

Tamo su na gotovo nevjerojatan način svladali Bjelorusiju. Rutenka i društvo imali su komfornu prednost od tri gola na isteku 57. minute, a onda je krenuo kaos. Poljaci su preko Jurkiewicza, Jureckog i Kuchczynskog uspjeli poravnati rezultat, a pet sekundi do kraja susreta Mariusz Jurkiewicz zakucao je loptu u mrežu za konačnih 31:30.

Opasni vratar, čvrsta 6-0 obrana i dvojica topnika

Potvrdu da su Poljaci izuzetno opasna momčad dobili smo u 2. kolu drugog kruga kada su na krilima nezaustavljivog golmana Piotra Wyszomirskog pregazili Švedsku s 35:25!

Najopasniji igrač u poljskoj reprezentaciji je svakako Krzysztof Lijewski, koji je u pet odigranih utakmica na ovom turniru zabio 22 pogotka. Tu je i Mariusz Jurkiewicz, a njemački strateg Michael Biegler, nasljednik legendarnog Bogdana Wente, raspolaže i dvojicom vrhunskih vratara, Slawomirom Szmalom i Piotrom Wyszomirskim, koji se u svaki tren u utakmici mogu pretvoriti u "Omeyere".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.