"Šeik futsala" uoči dvoboja sa Santiagom: Ne želim da se bojimo, nego da uživamo i damo sve od sebe!

Foto: Vedran Tolić

PRED malonogometašima Alumnusa je na turniru Kuwait Mini World Futsal Club Tournament utakmica posljednjeg kola u skupini protiv Santiago Futsala.

Utakmica je na rasporedu danas od 15.50 sati, a možete je gledati i putem live streaminga. Uzmite u obzir i vremensku razliku, s obzirom da je Kuvajt +1 u odnosu na Hrvatsku.

Španjolci su već osigurali prolazak dalje sa šest osvojenih bodova, dok su igrači trenera Miće Martića i Jakova Ungarova drugoplasirani s četiri boda. U slučaju da Alumnus osvoji bod ili pobijedi, prolazak je siguran, dok poraz Zagrepčane ''gura'' prema čekanju druge utakmice koju će odigrati Kazma i Chonburi Blue Wave Futsal Club. Ako Tajlanđani pobijede s dva ili više pogodaka razlike, onda će oni nastaviti s nastupima na neslužbenom klupskom Svjetskom prvenstvu, dok će igrači Alumnusa krenuti prema Zagrebu.

U Kuvajtu su organizatori, odmah prilikom dolaska, trenera Martića prozvali ''šeikom futsala''.

"Iznenađen sam kvalitetom ekipa i organizacijom. Turnir je ozbiljan, uložena je velika količina novca. Sve se ovo vrlo brzo prepozna po kvaliteti hotela, medijima koji prate, televizijskim prijenosima, dvorani i kvaliteti utakmica. Kuvajt se na ovaj način želi predstaviti svijetu i propagirati, a mislim da im to ide jako dobro. Ovo je prvi put da sam u Kuvajtu, dok sam u arapskom svijetu bio svugdje", započeo je Mićo Martić, trener Alumnusa.

Igrači Alumnusa maksimalno spremni


Prvi dio priprema u Kuvajtu obavio je trener Ungarov, dok je trener Martić naknadno došao i preuzeo momčad. Treninzi su svakodnevni i radi se jako dobro. Uvjeti za treniranje su jednako dobri. U prve su dvije utakmice igrači Alumnusa puno pokazali, ali sada ''samo'' moraju nastaviti s takvim tempom.

"Jakov je odlično odradio pripremni dio. Dečki su dobro prihvatili režim rada. Ekipa je u dobrom stanju, dobro je složena. Prve dvije utakmice bili smo dobri, a to potvrđuju i rezultati. Obrambeni dio smo obavili dosta dobro, došlo je do izražaja ono što imamo, a to je da se ne predajemo lako. Mi smo fajteri i borci, to je naša prednost. Proradio je Hrvoje Penava koji je postigao četiri pogotka i asistirao za jedan, ali to me i ne čudi. Što su zahtjevi veći i protivnici jači, on je napaljeniji. Nadam se da će i sada biti tako", smatra trener Martić i dodaje:

"U napadu smo igrali onoliko koliko je protivnik dozvoljava i strpljivo smo čekali svoju šansu. Ništa se drugačije nisu ponašali ni suparnici, tako da nije bilo velikog riskiranja. Zahvaljujući našoj borbenosti, spremi i fizičkoj snazi smo došli do četiri boda, što smo zapravo samo mogli sanjati."

Dati sve od sebe protiv Španjolaca


Nakon pobjede protiv Kazme (3:1) sve su misli igrača bile usmjerene samo prema utakmici protiv Santiago Futsala. Hrvatske klubove ne vežu baš ugodna sjećanja na oglede sa Španjolcima. No, ponekad tu negativnu tradiciju, u ovom slučaju po hrvatske klubove, treba prekinuti i iskreno se nadamo da bi to mogli učiniti igrači Alumnusa. Svakako da treba reći da među igračima vlada odlična atmosfera.

"Nema tu neke velike filozofije. Idemo odigrati najbolje što znamo. Neke sam zahtjeve već stavio pred igrače, a probat ćemo što bolje odigrati u obrani. Chonburi nam je u utakmici protiv Španjolaca, bez obzira na poraz, pokazao na koji se način može igrati dobra obrana i iznenaditi u konstrukciji igre. Probat ćemo u obrani igrati agresivno oko polovice igrališta i čekati grešku suparnika. Probat ćemo i brzim presingom iznenaditi na određenim dijelovima terena, a Penava se tu dobro snalazi i vjerujem u njega", rekao je o Santiagu trener Martić i nadodao:

"Španjolci sigurno neće ući opušteno u utakmicu, bez obzira na osiguran prolazak. Hrvatske ekipe imaju probleme prilikom izlaska iz presinga, tako da je i kod nas to slučaj. Zapravo, nije to presing, nego suparnik jednostavno vrši pritisak na loptu i na jačoj obrambenoj strani ne dopušta da lopta izađe i da ide na drugu stranu i tako te stavlja u probleme, tjera te da riskiraš. Ako ćemo mi odigrati pametno i pustiti Santiago da se troši, onda ćemo sigurno imati svoje šanse.

Santiago je tipična španjolska ekipa

U obje dosadašnje utakmice u Kuvajtu je Santiago Futsal utakmice sigurno priveo kraju. Nema nikakve dvojbe da su Španjolci vrlo kvalitetni, uostalom igraju najjaču svjetsku ligu.

Komentari publike na utakmice Španjolaca bili su – oni igraju onoliko koliko trebaju. Doista, takav se dojam i stekao gledajući njihove utakmice. Ne čudi podatak da je Santiago jedan od većih favorita za osvajanjem turnira.

"Kako god da završi, za nas će biti velik uspjeh. Santiago je tipična španjolska ekipa. Taktički su izvanredni. Zbog metodologije rada vrlo lagano nalaze najbolja rješenja u trenutku na parketu i to je ono što stavlja protivnika u probleme. Sve baziraju na obrani. Malo sam pričao s njihovim trenerom i jako puno rade na obrani. Oni više pokušavaju individualno proći, imaju dosta zanimljivih pojedinaca. Što je najvažnije, mlada su ekipa. Nedostajat će im kapetan David, dok za nas neće igrati Kristijan Postružin, koji je ujedno jedno od ugodnijih iznenađenja. Pokušat ćemo se nametnuti i dati sve od sebe"; optimistično kaže trener Martić, ali i oprezno dodaje:

"Moramo shvatiti da ovo nije 1. HMNL, da su zahtjevi drugačiji. Santiago dolazi iz najbolje lige svijeta, glavni je favorit turnira, tako da je velik motiv igrati protiv njih. Najviše želim da se ne bojimo utakmice, nego da uživamo u njoj i da na najbolji mogući način svatko do nas zaradi ogroman bonus. Ne igra se svaki dan protiv najboljih."

Kazmini stranci imaju priliku za popravni

Spominjali smo već da su kuvajtsku Kazmu pojačali razni igrači, uglavnom iz portugalske Benfice. Očekivalo se zbog toga da će oni biti jedni od favorita skupine, ali su na kraju pokleknuli i u obje utakmice ubilježili poraze. Sada im predstoji posljednji ''test'' protiv Tajlanđana, a u slučaju neodlučenog rezultata ili Kazmine pobjede će Alumnus proći dalje.

"Želim da ovisimo sami o sebi. Uvjeren sam da će igrači Kazme dati sve od sebe. Baš vidim šansu u tome što nisu do sada osvojili nijedan bod. Za sve njih bi bilo jako loše da ubilježe novi poraz. Zato vjerujem da će dati sve od sebe da pokušaju doći do pobjede. Stvarno moram priznati da sam ostao neugodno iznenađen. Igrači koji su dovedeni financijski su odlično prošli, zato me čudi njihova igra na parketu. Ipak su u pitanju reprezentativci Italije i Portugala, najbolji strijelci liga… Jednostavno su trebali više pokazati i nadam se da će sve propušteno nadoknaditi protiv Chonburija", rekao je na kraju Mićo Martić, trener Alumnusa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.