Šćepovići nastavili obiteljsku tradiciju: Sin Stefan zabio Dinamu na isto mjesto kao i otac Slađan prije 27 godina!

 Foto: Guliver Image/Getty Images

STEFAN ŠĆEPOVIĆ napadač srpske reprezentacije i od ljeta adut posrnulog velikana Celtica, koji ga je sat vremena prije kraja prijelaznog roka kupio od Sporting Gijona za tri milijuna eura, nastavio je obiteljsku tradiciju: Poput oca Slađana, zabio je gol Dinamu.

Zanimljiva priča o partizanovcima Šćepovićima i Dinamu traje već 27 godina, ali krećemo od predzadnje epizode: Prije četiri godine u istoj fazi natjecanja (skupina EL), Šćepović junior spašavao je Dinamo svojim golom, ali tako što je tada zabio za Club Brugge protiv PAOK-a.

Šćepović mlađi prije četiri godine po Perišićevoj "naredbi" golom spašavao" Dinamo

U Dinamovoj očajnoj predstava kod Villarreala (0:3) početkom prosinca 2010.  jedini svijetli primjer bio je golman Kelava, pa ako je on jedini tada zaslužio dnevnicu, u isto vrijeme predlagali smo Mamiću da se Stefana Šćepovića sjeti kada nakon "bilo kakve pobjede" nad PAOK-om bude ciganski orkestar kitio petstoticama, a igrače darivao s po 15 tisuća eura, kako je obećao u slučaju prolaska skupine.

Gol koji je tada 20-godišnji napadač Bruggea postigao u zadnjim minutama igre na vrućem terenu u Solunu, mogao je biti višestruko bitan za Dinamo: PAOK je vodio i time Dinamo doveo u situaciju da ih u zadnjem kolu na smrznutom Maksimiru mora pobijediti s barem dva gola razlike ako želi umjesto Grka proći skupinu. Belgijski klub, bez obzira na ishod njihove utakmice, još od poraza koji im je kolo ranije nanio Dinamo, nije imao nikakve šanse za prolaskom skupine.


Igrali su u Solunu za prestiž, što bi u Dinamovom "prijevodu" iz Villarreala značilo "nadali se porazu sa što manje golova razlike", ali našli su motiva, a mladi Šćepović i načina (iako je bio okružen trojicom PAOK-ovih braniča i golmanom) da izjednače golom koji njima nije značio ništa, a Dinamu je značio iznimno puno. Više nije morao Grke dobiti s dva gola razlike, nego im je igrala i minimalna, svakako puno dostižnija pobjeda. Vahin Dinamo ne samo da na kraju do nje nije došao, nego je još i na svom terenu izgubio od PAOK-a.

Podatak da je Šćepoviću gol kojim je pomogao Dinamu bio prvi za klub u kojem je tada već proveo par mjeseci, kao i da je kao "rođeni partizanovac" zabio i tako bitno umanjio šanse za prolazak klubu s čijim su navijačima Grobari pobratimljeni, ovu priču čini dodatno zanimljivom. Šćepoviću je na Bruggeovim gostovanjima cimer bio tada mladi hrvatski reprezentativac Ivan Perišić, koji je od njega "tražio da zabije PAOK-u", kako je Stefan otkrio belgijskim medijima.

Tati Slađanu najdraže je bilo igrati protiv Dinama

Ali, puno interesantnija priča je ona s Dinamom i Šćepanovićem starijim, Stefanovim ocem Slađanom. Dok je njegov sin golom Partizanovoj "braći" iz PAOK-a 2010. udvostručio šanse da Dinamo konačno prezimi u Europa ligi, potonjem je Dinamo bio mušterija kojoj je kao Partizanov napadač redovno punio mrežu.


Slađana su na Maksimiru zapamtili tri godine prije nego što se Stefan rodio: U sezoni 87/88 jugoslavenskog prvenstva zabio je Dinamu na obje utakmice koje su igrali protiv Partizana: prvo je u listopadu '87 u suradnji s Fadilom Vokrrijem probušio Marijana Vlaka za pobjedu 2:1 i slavlje brojnih Grobara na maksimirskom jugu.

Dinamu na proljeće iduće godine na stadionu JNA u Beogradu nije pomogao ni sjajni gol Zvonimira Bobana iz slobodnjaka, jer upravo je Šćepović senior pobjedničkim golom u drugom poluvremenu donio Partizanu još jednu pobjedu nad Dinamom te sezone, također 2:1.

Sin Stefan na isto mjesto kao i otac Slađan: Lijevi golmanov kut južnog gola Maksimira

22 godine poslije, mladi reprezentativac Srbije i sin Specijalista za Dinamo gotovo je tom istom Dinamu donio mitsko "proljeće u Europi".

Ali, jeseni 2014., zabio mu je ne samo na istom stadionu kao i njegov otac 1987., nego i na isti gol (južni) i na istu golmanovu stranu (lijevu). Naravno, za razliku od oca koji je savladao Vlaka, on je po loptu u mrežu poslao Eduarda.


Sćepović Goal # Dinamo Zagreb vs Celtic 1-2 by livegoalshd


 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.