Sabor odlučio, usprotivio se samo Šukerov pobočnik: Hitna procedura za izmjene Zakona o sportu!

Screenshot: HTV 

VEĆINOM glasova saziva Hrvatskog sabora na 16. sjednici nacrt prijedloga izmjena Zakona o sportu uvršten je u hitnu proceduru. Nacrt potpisuje udruga Naš Hajduk, u suradnji s Hajdukom te splitskim gradskim vijećnikom i saborskim zastupnikom Srđanom Gjurkovićem. On je pokrenuo prikupljanje potpisa zastupnika za uvrštenje nacrta u hitnu proceduru, a prijedlog su ostvarili klubovi SDP-a i HNS-a. Na današnjem zasjedanju prihvaćen je s 84 glasa ZA te 26 glasova PROTIV.
 
Prijedlogu se usprotivio samo Ante Kulušić, zastupnik HDZ-a i jedan od dopredsjednika Davora Šukera u Hrvatskom nogometnom savezu. Kulušić je i dopredsjednik Komisije sudaca te član Šukerovog odbora za hitnost, najvišeg nogometnog tijela koje ne odgovara Izvršnom odboru.
 
Rasprava o prijedlogu kroz 15 dana 
 
Većina zastupnika nije prihvatila sugestiju oporbenog HDZ-a da se s nacrta skine oznaka hitnosti. Rasprava o prijedlogu očekuje se u narednih 15 dana.
 
"Ministarstvo sporta već godinu dana radi na zakonu, ovo je prijedlog o prvoligaškim klubovima, amaterskih nema, kao što nema ni drugih sportova osim nogometa. Ovaj zakon trebao bi se zvati Zakon o profesionalnim klubovima, ovo nije Zakon o sportu. Ne treba ga donijeti", zbunjujući je istup Šukerovog dopredsjednika koji istovremeno obnaša i visoke političke dužnosti. 

Prijedlog izmjena Zakona o sportu u cijelosti možete pogledati u priloženoj galeriji fotografija. Napominjemo da stavka o prijenosu upravljačkih prava klubova na navijačke udruge nije uvrštena i proceduru. Ključne izmjene odnose se na saziv skupština županijskih nogometnih saveza te Skupštine HNS-a. Broj zastupnika određivao bi se stupnjem natjecanja pojedinog kluba. 

Svaki sportski klub koji sudjeluje u najvišem rangu natjecanja, odnosno u Prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi, trebao bi imati po dva predstavnika u Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza. Nacrt zagovara i transparentnost u poslovanju sportskih klubova, u vidu javnosti rada i objave izvješća. Također, traži se da osoba kojoj je pravomoćnom presudom zabranjeno prisustvovanje ili odlazak na određena natjecanja ne može u razdoblju od tri godine sudjelovati u sportskim natjecanjima, organizirati i voditi sportska natjecanja, obavljate stručne poslove u sportu, sudjelovati u radu skupština ili tijela upravljanja Hrvatskog olimpijskog odbora, nacionalnog sportskog saveza, sportske udruge ili trgovačkog društva, niti može biti ovlaštena za zastupanje pravne osobe.

Tko je glasao protiv? 

Sjednici nije nazočio dalmatinski HDZ, izuzev Ante Kulušića. Izostao je župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader, kao i brat i sestra Kerum. Nisu došli ni Jadranka Kosor (koja je potpisala da prijedlog ide), Ivan Grubišić, Marina Lovrić-Merzel, Šime Lučin te veliki dio HDSSB-a. 

Protiv prijedloga glasali su: 

 

1. Češek Igor (HDSSB)

2. Drmić Ivan (HDSSB)

3. Novak Mladen (Laburisti)

4. Tušak Zlatko (Laburisti)

5. Lesar Dragutin (Laburisti)

6. Branko Hrg (HSS)

7. Šimunović Ivan (HSP-AS)

8. Marić Goran (HDZ)

9. Đurđević Šimo (HDZ)

10. Kutija Branko (HDZ)

11. Tuđman Miroslav (HDZ)

12. Jurković Milan (HDZ)

13. Milošević Domagoj Ivan (HDZ)

14. Babić Ante (HDZ)

15. Glavak Sunčana (HDZ)

16. Banić Martina (HDZ)

17. Popijač Đuro (HDZ)

18. Milas Zvonko (HDZ)

19. Milinković Stjepan (HDZ)

20. Đakić Josip (HDZ)

21. Kulušić Ante (HDZ)

22. Šuker Ivan (HDZ)

23. Jandroković Goran (HDZ)

24. Mlakar Davorin (HDZ)

25. Miličević Davor (HDZ)

26. Reiner Željko (HDZ) 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.