Real je opet kupio sve, ali... Dva kapetana ne voze brod, a kamoli njih pet!

Foto: Screenshot Twitter, Real Madrid 

KAKO stvari stoje, izgleda da na Santiago Bernabeu počinje nova era Los Galacticosa. Svjetsko prvenstvo u Brazilu nije ni završilo, a Real je u svoju svlačionicu doveo dva možda i najveća kapitalca netom završenog Mundijala. Alfa i omega Elfa, sjajni veznjak Toni Kroos kao prva velika zvijezda sletio je u Madrid. Ipak, bez obzira na neupitne kvalitete i vrijednost Nijemca, ono što je cijeli bijeli dio Madrida podiglo na noge, transfer je najveće senzacije Svjetskog prvenstva, mladog Kolumbijca Jamesa Rodrigueza.
 
Najspektakularniji igrač ovog ljeta, vlasnik Zlatne kopačke iz Brazila i autor najljepšeg gola Mundijala, iz Monaca je prešao u Real za nevjerojatnih 80-ak milijuna eura (mada, ta cifra još nije potvrđena).
 
Bez obzira na činjenicu da je na dovođenje Kolumbijca potrošen stravično velik novac, upravo takvi transferi, ono su za što žive i dišu svi navijači Reala. Kraljevski klub zaslužuje samo ''kraljeve'', a James je u Brazilu pokazao što se sve od njega može očekivati u budućnosti.
 
Novi Los Galacticosi, nova briga za Ancelottija
 
Ipak, koliko god trener Reala Ancelotti uživao u činjenici da mu predsjednik Perez na dar poklonio najboljeg mladog igrača na svijetu i vođu veznog reda koji je pokorio svijet, uvjereni smo da će dolazak Rodrigueza i Kroosa zadati podosta glavobolja talijanskom stručnjaku.
 
Naime, dolazak njih dvojice mogao bi natjerati Ancelottija na drastičnu promjenu sustava igre, što će za posljedicu neminovno imati izbacivanje iz momčadi nekih do jučer neizostavnih članova aktualnog prvaka Europe. U prvom redu Xabija Alonsa i Angela di Marije.
 
Dolaskom Jamesa, žrtvovan je najkorisniji igrač Reala
 
Odlazak sjajnog Argentinca di Marije, kako stvari stoje, već je gotova stvar i samo se čeka njegov prelazak u PSG u društvo Zlatana Ibrahimovića. Koliko god di Marija bio nevjerojatan igrač, i čak možda, s obzirom na profil igrača koje Real trenutno ima, i korisniji za Ancelottija, Florentino Perez nije platio taj silan novac za Kolumbijca da bi on sjedio na klupi. On mora igrati i samo je to važno. Jednostavno to je tako. Što znači da Argentinac vrlo vjerojatno mora potražiti neku novu destinaciju, iako ga Ancelotti nikako ne želi prodati.
 
Dolazak Kroosa i Rodrigueza prisilit će Talijana na određene taktičke manevre i korištenje barem dvije formacijske varijante.
 
Ako će Ancelotti i dalje koristiti Realov klasičan sustav 4-3-3, gdje bi Rodriguez igrao u liniji s Kroosom i Modrićem, koji svojom svestranošću i polivalentnošću mogu i odigrati prema naprijed, ali i pokrpati određene rupe u pozadini, tu dolazimo do problema kojeg je sigurno i Ancelotti svjestan. Nekako sumnjamo da će Kolumbijac biti nešto posebno angažiran u defenzivnom djelu, jer na koncu, zbog toga nije ni doveden, a i prirodno stanište mu nije krilna pozicija, koju je tako dobro igrao di Marija.
 
 A kad tome pridodamo i Ronalda i Balea, koji će svatko sa svojeg krila jurišati isključivo prema golu protivnika, dolazimo do zaključka da će najveći obrambeni teret veznog reda biti na Kroosu i Modriću, a kako njih dvojica ipak nisu klasični defenzivni vezni igrači (kao što je to recimo Alonso), mišljenja smo da će u tom slučaju Real biti itekako ranjiv u tom dijelu.
 
Atomska ofenziva i šuplja defenziva
 
Lani, s di Marijom u momčadi napad i ofenzivni dio veznog reda su se sjajno pokrivali i nadopunjavali. A najviše zahvaljujući fantastičnom Argentincu. Istina, di Maria je prirodno krilo, no besprijekorno je igrao i u sredini terena puštajući da sa krila ordiniraju Bale i Ronaldo te bez problema mijenjajući se s njima za pozicije, što je jasno, zbunjivalo protivničke obrane i uništavalo ih.
 
S Rodriguezom će to ipak biti malo teže. Jer koliko je god on genijalan igrač, činjenica je da se on najbolje osjeća kad igra na poziciji isturenog veznog igrača, dakle iza špice i upitno je koliko može ponuditi u određenim taktičkim manevrima i rošadama, koje će sigurno Ancelotti, barem protiv jačih protivnika morati nekad povlačiti. Dakle, ako se Ancelotti odluči na formaciju 4-2-3-1, u kojoj bi dvojica zadnjih veznih bili Kroos i Modrić, a ispred njih u sredini James, a na krilima Bale i Ronaldo, sa samo isturenim Benzemom, ta formacija nudi čuda u ofenzivnoj igri Reala.
 
Međutim, ostaje problem propusnosti u defenzivnom dijelu veznog reda. Dok Velšanin tu i tamo i prihvaća obrambene zadaće, za Portugalca one su nešto s čime se on ne želi gnjaviti, a kako unatoč neupitnoj klasi, ni Modrić ni Kroos nisu tipovi igrača koji će konstantno uništavati protivničke napade, opstruirati njihovu kreaciju i oduzimati gomilu lopti, dolazimo do velikog problema kojeg će do početka prvenstva Ancelotti morati riješiti.
 
Možda se varamo, ali mišljenja smo da će od ovoga transfera biti više štete nego koristi za Real. Ipak, još je ljeto dugo, a Realova blagajna nikad nije prazna. A Ancelotti je stari lisac i ne treba sumnjati da će on nešto smisliti.
 
Mišljenja su podijeljena
 
Naravno, nije trebalo puno čekati ni na reakcije vezano za transfer Jamesa u Real.
Bivši napadač Liverpoola i engleske reprezentacije, Emile Heskey oduševljen je Rodriguezom i u jednom komentaru za engleske medije nije birao komplimente za mladog Kolumbijca.
 
''James je svojim igrama u Brazilu osvijetlao obraz svjetskog nogometa. Iako je kako čujem, potpisao za Real, mislim da je idealan klub za njega Barcelona. Uvjeren sam da su Katalonci trebali kupiti njega umjesto Suareza. On, Neymar i Messi, ah, kakav bi to napad bio. Impresionirala me njegova igra, njegova nepredvidivost. Čas je u sredini, čas je lijevo, čas desno...Pa onda kontrola lopte. Nevjerojatno za jednog tako mladog igrača", oduševljen je Heskey.
 
Ipak, ima i onih koji su pomalo skeptični oko uloge Jamesa u Realu. Jedan od takvih je i vječiti cinik i gunđalo Johan Cruyff. Na svom Twitter profilu slavni je Nizozemac napisao kako je nemoguće da dvojica kapetana upravljaju brodom, a kako će tek trojica , četvorica ili petorica superzvijezda upravljati Realom.
 
Također, svoj stav je iznio i jedan od najvećih twitteraša među nogometašima, Gary Lineker, a njegovo mišljenje ne treba ni prevoditi. Pročitajte sami što je veliki Gary napisao.
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.