Posljednji čavao u lijesu hrvatske košarke: Hrvatska ostaje bez mjesta u Euroligi?!

NOVI skandal je na pomolu u hrvatskoj košarci. Danko Radić sprema se zabiti i posljednji čavao u lijes nekad velikog hrvatskog sporta. Hrvatska bi u lipnju mogla ostati bez mjesta u Euroligi!

Sljedeći mjesec Board Eurolige će na sastanku odlučivati o prijedlogu da regionalna ABA liga daje dva kluba izravno u Euroligu dok bi treći igrao kvalifikacije. To znači da bi se ukinula mjesta za nacionalne prvake, pa ne bi Hrvatska, Srbija i Slovenija daval po jednog euroligaša, već bi dvije prvoplasirane momčadi "jadranske lige" imala pravo nastupa među elitom. To znači da je lako moguće da niti jedan hrvatski klub neće igrati Euroligu, možda čak niti kvalifikacije. Isto brine i susjede.

"Ne znam o čemu se radi. Nisam čuo za ovu informaciju, a jedino što znam je da se format Eurolige neće mijenjati u sljedećoj sezoni", neodređen je bio glavni tajnik ABA lige Roman Lisac za Telegraf.rs.


U ABA ligi sljedeće sezone igrat će Cibona, Cedevita i Split te Zadar ukoliko pronađe 100 tisuća eura za pozivnicu. Maccabijevo vodstvo zadovoljno je osvojenim naslovom, ali priznaje kako je klub u "jadranskoj ligi" izgubio velik novac. Iako tvrde da im je igranje ABA lige omogućilo održavanje forme igrača na putu do europskih i domaćih uspjeha, sljedeće sezone teško da će zaigrati u Ljubljani, Zagrebu i Beogradu zbog novog rasporeda Eurolige.

Nagađa se kako se ovim potezom ustvari otvara mjesto za još jednog predstavnika u Euroligi iz Velike Britanije ili VTB lige, koju igraju klubovi nekadašnjeg SSSR-a uz dodatak Češke, Poljske i Finske).

Predstavnici ABA lige mogu uložiti prosvjed na sastanku Boarda narednog mjeseca, a pitanje je koliko im je to u interesu kada su čelnici lige Radovan Lorbek, u isto vrijeme dopredsjednik ULEB-a, te Danko Radić, Josip Bilić i Roman Lisac koji zajedno sjede na čelu tvrtke Sidro d.o.o koja stoji iza ABA lige. To su ljudi koji bi trebali braniti interese nacionalnih košarkaških liga?!

Potvrdi li Board Eurolige ovu odluku, bit će to nepopravljiv udarac za hrvatsku, ali i srpsku i slovensku košarku, prvenstva će postati beznačajna (osim za plasman u regionalno društvo), a klubovi se mogu samo nadati da će ih spasiti novi Jovanovićev Zakon o sportu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.