Počinje borba za mjesta u Euroligi: Tko je najbolja košarkaška momčad u regiji?

DERBIJEM bosansko-hercegovačkih klubova Široki - Igokea u 18 sati počinje nova sezona regionalne košarkaške lige!

Nakon gotovo četiri mjeseca košarkaškoj publici vratit će se osmjeh na lice. I dvanaesta sezona "jadranske" lige bit će potpuno drugačija od prethodnih. Prošlogodišnji prvak Maccabi napustio je ligu unatoč trogodišnjem ugovoru, a regionalna liga proširila se na Makedoniju i Mađarsku. Novi članovi su skopski MZT i Szolnok, Hrvatska ima najviše predstavnika (Cibona, Cedevita, Zadar i Split), Srbiju predstavljaju Partizan, Crvena zvezda i Radnički, Sloveniju Olimpija i Krka, BiH Igokea i Široki, a tu je i podgorička Budućnost.

I ove sezone, kao i prethodnih, bit će zabranjeno organizirano gostovanje navijača, a od sljedeće sezone uvodi se novina po kojoj jedan grad ne može imati više od dva predstavnika u ligi. Podsjetimo, lani su nastupala čak tri zagrebačka kluba.

ULEB je zadao strašan udarac zemljama bivše Jugoslavije kada je u lipnju ukinuo izravna mjesta u Euroligi za nacionalne prvake Slovenije, Hrvatske i Srbije. Od ove sezone borba za Euroligu vodit će se kroz ABA ligu, a pravo nastupa imat će najbolje dvije momčadi, dok će treća u kvalifikacije za elitno europsko natjecanje.

Prva dva mjesta već su rezervirali Partizan, dugogodišnji vladar regije čiju je dominaciju prekinula tek prošla sezona ulaskom izraelskog prvaka, i Cedevita, koja nakon dva izgubljena finala prošle godine konačno želi veliki trofej.

Zato je ambiciozna momčad, s privremenom adresom u Domu sportova, dovela trenera Božidara Maljkovića, legendu jugoslavenske košarke, a roster napunila ponajboljim domaćim igračima (Car, Baždarić, Babić, Tomas...) te se pojačala odličnim Amerikancem Greenom i Fracuzom Gelabaleom s kojima se želi biti konkurentna u debitantskog sezoni u Euroligi. Hrvatski prvak Cibona za hrvatske okvire ima vrlo respektabilnu momčad, što se pokazalo u nedavnom okršaju s Cedevitom u Kupu Dražena Petrovića. No, u regionalnim okvirima Final Four je zasad samo daleki san. Split i Zadar u povratničkoj sezoni tražit će pobjede na domaćem terenu s mladim igračima koji će dobiti priliku na velikoj sceni pokazati koliko vrijede. Zajednička želja je, naravno, sačuvati četiri mjesta za hrvatske klubove.

I Partizan je, kao i Cedevita, najveće pojačanje dobio na klupi na koju se vratio Duško Vujošević. "Crno-beli" imaju samo jedan cilj - šesti naslov prvaka. Crvena zvezda večeras dočekuje Zadar i nada se prvoj pobjedi u sezoni u kojoj žele dokazati da su najgora vremena iza njih. Radnički će pokušati nadmašiti prošlogodišnje osmo mjesto. Sloveniji također prijeti opasnost da izgube mjesto u Euroligi pa će Olimpija i Krka juriti jedno od prva tri mjesta zajedno s crnogorskom Budućnosti, Širokim i Igokeom. Mađari i Makedonci u prvoj sezoni će vidjeti gdje je njihovo mjesto u regiji.

1. kolo, ABA liga, 2012/2013:

petak


18h Široki – Igokea
20h Partizan – Zadar

subota

17h Radnički – Olimpija
20h Budućnost – Cedevita
20.30h Cibona – MZT Skoplje
21h Split – Crvena zvezda

nedelja

18h Krka – Solnok

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.