Počelo suđenje Hajduku i Fiorentiniju za utaju 8,8 milijuna kuna poreza kod transfera Kranjčara i Jelavića

Foto: Ronald Goršić / Cropix

PRIJE koji dan na splitskom Općinskom sudu započelo je suđenje Hajduku i bivšem direktoru Frediju Fiorentiniju za utaju 8,8 milijuna kuna poreza. Radi se o dva postupka koji su na prijedlog branitelja Damira Primorca objedinjeni.

Kao što je poznato, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu tužilo je za utaju iz 2005. godine te utaju iz kasnijeg razdoblja.

U prvom slučaju radi se o relativno zanemarivih 270 tisuća kuna, dok je drugi predmet, koji se odnosi na neplaćeni porez za transfere Nike Kranjčara, Nikice Jelavića i još par igrača, financijski puno teži. Isprva je optužnica glasila na 9,2 milijuna štete, no iznos je umanjen za nekoliko stotina tisuća kuna jer neplaćeni doprinosi više ne podliježu kaznenoj odgovornosti.

Dopuna vještačenja

I Hajduk i Fiorentini tvrde da nisu krivi. Hajduk, inače, kao pravnu osobu na optuženičkoj klupi zastupa odvjetnik Hrvoje Krišto iz ureda Primorac. Sutkinja Marina Boko ispitala je financijske vještake Stipu Čurića i Zorana Kastropila koji su ostali pri svom mišljenju i nalazu iznesenom u vještačenju.

Branitelj Primorac zatražio je da se vještačenje dopuni jer vještaci nisu odgovorili na sva postavljena pitanja te da se na idućem ročištu u listopadu saslušaju ljudi koji su radili s knjigama i savjetovali Upravu Hajduka. Predloženo je i saslušanje bivšeg predsjednika Hajduka odvjetnika Mate Peroša. Sutkinja Boko o prijedlozima će odlučiti naknadno.

Četiri Hajdukove optužnice

Osim ova dva slučaja u kojima se Hajduk tereti da je oštetio državu, postoje još dva stara predmeta u kojima su oštećeni i Hajduk i državni proračun. Suđenje direktorima s početka 90-ih Vedranu Rožiću i Ivanu Buljanu primaklo se kraju, dok suđenje direktorima s kraja 90-ih još nije ni započelo. Sudac Zoran Matulović čeka da vidi hoće li vratar Goran Blažević ostati u Hajduku ili će otići. Blažević je sin njegove djevojke pa bi u slučaju ostanka sudac Matulović zatražio izuzeće.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.