Osvajači olimpijskog zlata imat će 8600 kuna mirovine, paraolimpijci nezadovoljni odlukom

PRIJEDLOG resornog ministarstva o uvođenju 'nagrada za izvrsnost', popularno nazvanih sportskim mirovinama, uglavnom je naišao na odobravanje među sportašima.

Osvajač olimpijskog zlata tako bi nakon 45. godine života imao pravo na naknadu od oko 8 200 kuna, što je iznos jedne i pol prosječne hrvatske plaće. Pravo na naknadu imali bi osvajači olimpijskih i svjetskih odličja, kao i paraolimpijci. Predsjednik Kluba olimpijaca Zoran Primorac komentirao je tu odluku:

#Mi ćemo s time sigurno pomoći 90 posto sportaša kojima će ta naknada vratiti dostojanstvo. Neki olimpijski pobjednik moći će dostojanstveno živjeti sa svojom obitelji i napokon će vidjeti da se cijeni ono što je napravio u promociji svoje države", rekao je Primorac.

Naknade će biti posebno važne sportašima slabijeg imovinskog statusa. Tako bi i osvajač dva olimpijska odličja za Hrvatsku Nikolaj Pešalov napokon mogao odustati od ideje o prodaji odličja. Njegov trener Boško Čavka je sretan zbog toga.

''Sretan sam, jer sam ja prvi pokrenuo taj prijedlog i godinama vodio 'bitku s političarima'. Sretan sam zbog tog prijedloga iako države u okruženju imaju i veće nagrade", kaže Čavka.

Dino Rađa najavio je da će zatražiti mirovinu, ali da je neće iskoristiti za sebe.

"Godinama financijski pomažem određenim osobama, ali o tome ne želim javno govoriti. Sigurno je samo da taj novac neću zadržati za sebe. U svakom slučaju, podržavam prijedlog o uvođenju sportskih mirovina", smatra Rađa.

Ipak, ima i onih kojima prijedlog dvojca Jovanović-Skansi nije po mjeri.

"To je prijedlog koji diskriminira sportaše s invaliditetom, jer bi njihove naknade bile manje do 50 posto u odnosu na ostale", tvrdi glasnogovornik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Darko Matić.

"Očito je riječ o diskriminaciji, ako za iste sportske rezultate dobivate manje naknade u odnosu na ostale sportaše. Stoga, molimo relevantne subjekte u Republici Hrvatskoj da preispitaju takvu odluku i da shvate da sportaši s invaliditetom zaslužuju isti tretman kao i ostali sportaši."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.