Olimpijci na Igrama u Brazilu u ozbiljnoj opasnosti: Voda ekstremno zagađena kanalizacijom

Foto: FAH

SPORTAŠI koji će sudjelovati na Ljetnim olimpijskim igrama koje će se sljedeće godine održati u Rio de Janeiru plivat će i veslati po vodi koja je toliko zagađena ljudskim izmetom da postoji ozbiljna opasnost da teško obole, što bi ih u konačnici moglo primorati da odustanu od natjecanja, pokazala je istraga AP-a, prenosi CNBC.

Analiza vode pokazala je kako su u njoj prisutne opasno visoke razine virusa i bakterija, a koji dolaze od kanalizacije iz olimpijskih i paraolimpijskih naselja. Rezultati analize podigli su veliku prašinu u međunarodnim stručnim krugovima te uznemirili sportaše koji se već pripremaju u tom mjestu. Dio njih već je obolio od povraćanja, vrućica i proljeva.

Dio sportaša na pripremama već obolio

AP-ova analiza ujedno je i prva nezavisna analiza bakterija i virusa provedena na olimpijskim natjecalištima.

Brazilski službenici objavili su kako će voda biti ispravna do Igara, no vlada ne provodi testiranja na viruse, što znači da rizik ostaje.

Teško zagađena voda česta je pojava u Brazilu, gdje se većina kanalizacije ne obrađuje prije ispuštanja te takva dolazi do potoka i rijeka koji utječu u vodene lokacije na kojima bi se trebale održati Igre.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.