Novi skandal u HNS-u: prvenstvo Hrvatske u futsalu je neregularno?!

Foto: Futsal Dinamo
 
Za izbacivanje Futsal Dinama nema nikakva pravnog uporišta, a taj potez mogao bi uzrokovati skandal u svijetu futsala.
 
Kadija te tuži, kadija te sudi
 
Kao što smo već objavili, Futsal Dinamo izbačen je iz malonogometnog kupa Hrvatske zbog toga što nisu plaćene registracije igrača koji su nastupili protiv Kijeva iz Knina i knjižice nisu bile ovjerene, odnosno nisu imale pečat. Takvu odluku potvrđuje i priložena dokumentacija. Pogledamo li taj članak, jasno je da je izbacivanje iz natjecanja uistinu kazna za one koji ne plate registraciju igrača.
 
 
Skandalozno je to što Zagrebački nogometni savez nije Futsal Dinamu dostavio račun za to, što znači da je Futsal Dinamo kažnjen zbog neplaćanja usluge za koju se ne izdaje račun. Osim toga, komisija za žalbe pri HNS-u sastoji se od samo jednog člana, predsjednice Kristine Uroić. Je li logično, normalno i moralno da odluku o izbacivanju kluba iz natjecanja u poluprofesionalnom sportu koji nanosi klubu veliku financijsku štetu, donosi samo jedna osoba?
 
Farsa tu nije završila. Birokratski propust Futsal Dinama bio je u tome što knjižice nisu bile ovjerene, ali NIGDJE u propisima ne postoji propisana kazna za takav prijestup.
 
 
Eventualno bi takav propust bilo moguće staviti pod članak koji govori o „zanemarivanju obveza“, ali Disciplinski pravilnik HNS-a jasno propisuje kako kazna za to može biti upozorenje, ukor ili novčana kazna, a ne izbacivanje iz natjecanja.
 
 
 
Dakle, iako je za propust neregistriranja igrača propisana kazna izbacivanje iz natjecanja, Futsal Dinamo nije imao nikakvu obvezu tu registraciju platiti prije utakmice s Kijevom.
 
Jasno je kako je ovakva „presuda“ donesena suprotno zakonima i pravilima i predstavlja institucionalizirano nasilje nad jednim nogometnim klubom. Ovakva presuda težak je udarac za Savez koji nikada ne propušta napomenuti kako posluje u skladu sa svim pravilnicima i zakonima.
 
Ishod žalbe unaprijed poznat?
 
Sumnjivo je i to da je domaćinstvo „Final 8 Kupa Hrvatske“ dodijeljeno Makarskoj, iako je žalba Futsal Dinama još uvijek trajala. Što bi se dogodilo da se baš zagrebački klub htio prijaviti za domaćinstvo, a zbog nelogične birokracije ta mu je mogućnost oduzeta? Je li to znak da se ishod žalbe unaprijed znao? 
 
Uz sve to, odluka na žalbu donesena je izvan svih zakonskih rokova i postavlja se pitanje rade li nogometne institucije svoj posao ažurno. Odnos HNS-a prema futsalu posebna je tema, ali i ovo je vrlo slikovit primjer.
 
Klubovi potvrdili: „Ni mi nismo platili članarine!“
 
Možda je i najznačajniji podatak taj da su redakciji Indexa četiri kluba i njihovi čelnici potvrdili to da nisu platili registraciju zbog koje je Dinamo kažnjen, niti im je dostavljen račun. To ne znači da su i drugi klubovi platili članarinu, nego o tome još nemamo informaciju.
 
Futsal Dinamo lani je platio tu obvezu tek u petom mjesecu, a račun je dostavljen 31. ožujka. Drugi klubovi potvrdili su nam da je to ustaljena praksa i kako je ova drastična kazna za nešto što je uobičajeno apsolutno neprihvatljiva. U neformalnom razgovoru čelnici pojedinih klubova rekli su nam kako se nikada nikoga ovako ne bi kaznilo, a da se ne zove Futsal Dinamo. 
 
 
Je li prvenstvo Hrvatske neregularno?
 
Nakon ovakve odluke, kao i činjenice da i neki drugi klubovi nisu platili članarine, proizlazi jedan zaključak – prvenstvo Hrvatske je neregularno. Futsal Dinamo odigrao je čak pet prvenstvenih utakmica od siječnja bez registracija. To bi značilo kako bi sve te utakmice, kao i one u prošloj sezoni do svibnja, u kojem je članarina plaćena, trebalo registrirati rezultatom 3:0 za suparničku momčad. Po tome je zapravo cijelo prvenstvo neregularno jer i s članarinama i bez njih, HNS je bilježio rezultate utakmica. Problem je u tome što se ne može izbaciti Futsal Dinamo jer to svi rade. Kako se registriraju utakmice svih dosadašnjih odigranih kola ako nijedan klub nije platio članarinu?
Tako bi Futsal Dinamo mogao prijaviti svih 12 klubova prve lige jer nitko nije platio članarinu. Što bi se tada dogodilo? Prekida li se prvenstvo? Izbacuje li se sve klubove iz Kupa Hrvatske? Ako se to ne bi dogodilo, zašto se provode dvostruka mjerila? A još je važnije pitanje: kome je to u interesu?
 
Maske su pale
 
Iako je taj klub dosad bio drastično kažnjavan za prekršaje za koje drugi klubovi nisu bili ni prijavljeni, ovo je vrhunac licemjerstva futsal komisije i nadređenih nogometnih saveza. Za razliku od donedavne prakse u kojoj su se prema futsalu odnosili izrazito maćehinski i nije ih pretjerano zanimao te je dobivao minimalnu pozornost i bio sustavno zapostavljan, sada je jasno da je stupilo nova doba. A to je doba direktnog nanošenja štete i sabotiranja Futsal Dinama. Klub koji funkcionira po modelu koji odudara od odnosa koji su dosad vladali u sportu predstavlja opasnost za dio onih koji su stara „garda“ unutar sistema. Znajući kako su se Dinamovi navijači angažirali u rad kluba koji bi trebao poslužiti kao primjer svim sportskim klubovima i društvima, postaje jasnije da njegov fenomen nadilazi granice sporta i „zastrašuje“ i ljude na vrhu hranidbenog lanca.
 
Iskorištavajući svaku priliku da umanji trud koji su članovi uložili u izgradnju pozitivne priče domaćeg sporta i osramoti njezine čelnike, sustav je tu prekršio svaku mjeru. Čak je i za domaće institucije previše da donesu presudu koja po zakonu jednostavno nije predviđena. Plenum prvoligaških klubova koji bi trebao zaštititi interese prvoligaša (kao što je ovdje slučaj), nije se sastao više od pet mjeseci. U međuvremenu je jedan klub izbačen iz lige, Potpićan je bio na rubu da ga izbace zbog nespretne fuzije s drugim klubom, a sada je i Futsal Dinamo izbačen. Jesu li takvi događaji zavrijedili sazivanje plenuma? A ako nisu, zašto onda on postoji?
 
 
Otkrivena je velika rupa u sustavu i mnogi se bune zbog ove odluke. Dužnosnici klubova, savezi i mediji samoinicijativno se javljaju, željno iščekujući daljnji tijek ove borbe. Jedno je jasno – sakrivanje iza mnogobrojnih komisija, saveza, instanci i pečata ima samo jednu namjeru – eliminirati model (više nego klub) koji je uvelike promijenio sport. Nema više nikakve dvojbe, Savez marljivo radi na tome da uništi svoje klubove. Pa ako ćete takav zaključak i dalje protumačiti provizornim i paušalnim, nema potrebe za raspravom – to je Savez jasno rekao u vlastitoj dokumentaciji. Hoće li itko odgovarati sada kada to postoji crno na bijelo? Stati samo na ovom primjeru nije dovoljno: svi futsal klubovi moraju stati protiv zajedničkog neprijatelja. Vrijeme je za konačan pad korumpiranog sustava. 
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.