Najopasnija utrka na svijetu: Pogledajte Fillov salto mortale, Kosteliću bod darovao - Slovenac!

Foto: AFP  

SVJETSKI kup stao je u Tirolu, u legendarnom Kitzbuehelu, najatraktivnijoj utrci sezone. Ivica Kostelić mirno se spustio niz opasnu padinu i zaostao 2.97 za 23-godišnjim Dominikom Parisom. Završio je na 30. mjestu, ali u vrlo dobroj poziciji uoči sutrašnjeg slaloma, koji se s rezultatom spusta boduje za jedinu klasičnu kombinaciju koja je preživjela u Svjetskom kupu. Najopasniji protivnik opet će mu biti Pintarault.

Kosteliću je bod dobio Slovenac Andrej Šporn koji je diskvalificiran.

Talijan je sjajno ukrotio stazu Streif i uzeo svoju drugu pobjedu u Svjetskom kupu. No, u Kitzbuehelu ona ima poseban značaj.

Spust u Wengenu, prema Kitzbuehelu je "pitoreskan", iako je na Lauberhornu, najdužoj stazi Svjetskog kupa, izmjerena nedavno i najveća brzina. Na Streifu se, međutim, igra najteža psihološka igra, jer već deset sekundi nakon starta slijedi skok od 50 metara.

"Tu stazu treba napasti, ako vas je strah - potrgat ćete se. Morate uživati u tim provalijama. Prvi put u životu bojao sam se na startu Kitzbuehela, dosta je neugodno kada krene odbrojavanje. Skok mišilovka na početku je psiho test" , objasnio je Ivica Kostelić.

Jako dobro odradio je danas prvi dio staze, kasni najprije 0:18, pa 0:28 za Parisom, ali u srednjem dijelu gubi brzinu i vrijeme. Luk je bio sve veći, zaostatak se penje, 0:87, 1:38, 1:82... do konačnih 2.97 u cilju pri brzini od 139 km/ h. Dovoljno za 30. mjest i jedan bod.

"Zadovoljan sam, dobro sam prošao stazu. Posebno gornji dio. U drugom, donjem dijelu sam pogriješio. Uzeo sam jedna vrata predirektno. Tu sam sigurno izgubio dosta vremena", rekao je poslije nastupa  Kostelić i dalje peti skijaš ukupnog redoslijeda.

Zbog Filla su skjaši zadržali dah, ali Talijan je prošao bez ozljede!

Nije nedostajalo drame na planini Hahnenkamm, Parisu je prijetio Kanađanin Erik Guay, koji je bio sporiji svega 13 stotinki. Austrijanci su se probili do trećeg mjesta preko Reichelta.

Svindal je završio deseti, a Innerhofer nije uspio zaprijetiti nakon kazne zbog prekršaja na treningu, zbog čega je startao tek 46.

Opasni Streif i ovaj put uvukao je strah u kosti natjecateljima koji su na startu čekali vijesti o Peteru Fillu. Iskusni Talijan dodirnuo je zaštitnu mrežu u zavoju, a pri tolikoj brzini katapult je neizbježan. Fill je u zraku napravio gotovo besprijekoran salto i srećom, uspješno pao na leđa.

Tijek utrke:

Amerikanac Sullivan je otvorio, Fayed ga je skinuo za svega jednu stotinku, a onda je osjetno bolju vožnju odradio Austrijanac Streitberger . Sekunda i 17 stotinki prednosti,. No, odlično je stazu svladao i njegov sunarodnjak Max Franz, -0.40, već slavi u cilju u stili Didiera Cuchea.

Prvi pad, Austrijanac Scheiber je izgubio ravnotežu nakon doskoka, zarotirao se i izletio sa staze, bez težih posljedica. Vožnja za vrh Norvežanina Jansruda, 28 stotinki iza Franza koji ostaje vodeći.

Razočaravajuća vožnja Puchnera, a onda... Kakav pad Petera Filla! Pao je, zarotiao se u zraku, napravio salto nakon što je pri velikoj brzini ušao u vrtlog... Nevjerojatno, prošao je srećom bez ozljeda! 

Dider Defago napravioje grešku, skijom je bio praktički na rubu staze i nastavio je krizu u švicarskoj reprezentaciji. Čak 1.66 sekunde zaostatka.

Kreće najjača skupina spustaša. Kroell prvi među njima. Ono što je u Wengenu izlazak iz Kernen-S  zavoja, na Streifu je "travese" , zaleđena, gruba padina. To su za sada dobro odadili vodeći Franz, a potom Kroell! Svega 12 stotinki je zakasnio. Svindal je odvozio treće vrijeme, a najbrži je i to uvjerljivo Talijan Dominik Paris! 142 km/h, razočarao je Austrijance! Skinuo je Francuza za 60 stotinki! Sjajna vožnja-

Čeka se još nastup Innerhofea koji starta s 46. mjesta,a trebao je 19. Naime, zaradio je kaznu zbog prekršaja na treningu, nije se zaustavio unatoč podignutoj zastavici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.