Izabrali ste: Heroj godine je Marin Čilić, antiheroji GNK Obiteljski "europski"

Montaža Index

ODUŠEVILI su vas osvajač US Opena, navijači koji isušuju nogometnu močvaru i Rijeka u Europi. Ne želite slušati bajke maksimirske braće Grimm, Šukera, ni nesamokritičnost Hajduka.

U pet dana, od 19. do 10 ujutro 24. prosinca, za sportskog heroja godine u našim "izborima" glasalo je 10 059  čitateljica i čitatelja.

> Index Sport izbori 2014.: Tko su vaši heroji i antiheroji godine? 

Treće mjesto osvojili su "Nogometaši Rijeke" sa 1116 glasova, koji su tako za samo 123 glasa s postolja istisnuli svog najefikasnijeg i najskupljeg člana Andreja Kramarića. Osvajanje Kupa i još jedna sjajna Rijekina polusezona u Europi, gdje su ovaj put došli na korak do prolaska teške skupine Europa Lige, privukli su dosta vaših glasova.

Drugo mjesto s 1894 glasa drže "Navijači koji isušuju nogometnu močvaru", čija borba je kulminirala velikim prosvjedom navijača Hajduka na splitskoj rivi. Do toga je došlo nakon što su se pripadnici Torcide solidarizirali s njihovim članovima kojima je zabranjen ulaz na derbi na Maksimiru, pa nisu uopće ušli na stadion. Na to je uprava Hajduka u znak prosvjeda i jedinstva s navijačima odbila igrati derbi, pa je Mamićev klub ostao sam sa svojih par stotina posjetitelja.

Uvjerljivi pobjednik u Indexovim sportskim izborima za Heroja godine je Marin Čilić, koji je senzacionalnim trijumfom na US Openu postao tek drugi hrvatski tenisač u povijesti koji je osvojio Grand Slam turnir. Čilićev ulazak u istu kategoriju s njegovim trenerom Goranom Ivaniševićem privukao je 2402 vaša glasa.

Glasanje za Antiheroje godine privuklo je nešto manje glasača, točnije njih 9663.

Najniže mjesto na ovom neslavnom postolju zauzimaju "Hajdukovci kojima je Mamić kriv i za svu njihovu nesposobnost", za koje je glasalo 1146 onih koji su "ispunili listić". Praktično svi zapljeskat će onom dobrom za što se Hajduk zalaže u hrvatskom nogometu (poštenje, transparentnost, zabrana sukoba interesa...), kao i onom opisanom u "herojskom" dijelu ankete - bojkotu derbija sa crnim listama.

Ali, ovi izbori pokazuju kako je nemali broj onih kojima smeta ono o čemu se praktički ne piše: tendencija Hajduka i hajdukovaca da u svakom autu dosuđenom kontra njih vide antihajdučku zavjeru. Još bitnije, onaj koji je na vrhu ovog dijela vaših izbora zaslužan je za puno toga lošeg u hrvatskom nogometu, ali nije kriv zato što Hajdukovoj radnoj zajednici mjesecima kasne plaće, što uprava Bilih godinama ne može prodati igrača za pristojne novce, kao ni pronaći jakog sponzora, a posebno nije kriv što čelni čovjek Hajduka za to sve biva nagrađen raskošnom plaćom, a u klub ga je instalirao dobrotvor i ljubitelj Hajduka, koji tako štiti investiciju i na klubu u koji je zaljubljen zarađuje na kamatama.

"Srebro" u izboru za Antiheroja godine pripada najtraženijem tajlandskom turistu. Davor Šuker, "predsjednik" HNS-a, za svoj bijeg na drugi kraj svijeta iz zemlje u kojoj se nogomet (kojem je navodno na čelu) urušava, nagrađen je s 2141 vaših glasova. Naravno, to je ove godine najveći, ali nikako ne jedini razlog Šukerove omraženosti među nogometnim i sportskim narodom, jer nitko mu neće zaboraviti tko ga je i kako postavio na mjesto predsjednika HNS-a, kao što mu ljubitelji nogometa ne mogu oprostiti što je potpuno nezainteresiran za hrvatski nogomet koji grca u problemima, a funkciju predsjednika saveza prihvaća tek kao formalnu i neminovnu stepenicu, ustvari tlaku koja se mora odraditi na putu prema konačnom cilju - tijelima Uefe/Fife.

Konačno, što novo reći o apsolutnim i nedostižnim pobjednicima u izboru za sportskog Antiheroja godine, koji su dobili gotovo dvostruko više glasova od Heroja godine - 4047? GNK Obiteljski "europski".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.