Bilo je časno živjeti s Vlatkom: "Nepovratno je odletio Zmaj od Bosne Srebrene"

Foto: Index, Hina

Video: Dario Dalmacija

VLATKA MARKOVIĆA, "zagreboljuba i domoljuba", gradonačelnik Bandić na onaj svijet ispratio je istim Andrićevim citatom kojim se ovog ljeta sjetio Dražena, o 20. obljetnici smrti košarkaškog velikana:

"Kao što je rekao najveći hrvatski sin pisane riječi Ivo Andrić, 'velikani umiru dva puta; kada fizički umru i kada umre uspomena na njih', a mi nećemo dati da uspomena na Vlatka umre".


Osim Bandića, u muzeju Mimara, na komemoraciji za legendarnog igrača Dinama, trenera Dinama, Hajduka, Standarda, Nice, Rapida, jednokratnog izbornika Hrvatske i europskog prvaka s mladom reprezentacijom Jugoslavije, te vječnog, nesmjenjivog predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza, okupila se brojna svita i elita iz sportskog, kulturnog, javnog i političkog života.

Igor Štimac, Jadranka Kosor, Tomo Horvatinčić, Vlado Zec, Vlatka Pokos, Ivica Osim, Vladimir Šeks, Gordan Jandroković, dr. Anto Pavlović (da, onaj dr. Pavlović koji je u motorističkoj odori snimao cijeli događaj)... samo su neki od uglednica i uglednika koji su na ovaj način Markoviću iskazali počast, jer obitelj želi da pogreb bude u uskom krugu najbližih.



Prvi je govorio František Laurinec, "Slovački Marković", kojeg se sjećamo kao izaslanika Uefe na sramotnoj izbornoj skupštini HNS-a 2010., na kojoj je u Mamićevoj režiji i u borbi protiv Štimca, Marković osvojio posljednji u nizu svojih predsjedničkih mandata:


"S dubokim žaljenjem primili smo vijest o smrti Vlatka Markovića. Hrvatski, europski i svjetski nogomet izgubio je velikog čovjeka. U ime Michela Platinija iskazujem sućut zbog njegove smrti Vlatkovoj obitelji i hrvatskom nogometu. Vlatko, puno si dobrog dao hrvatskom nogometu i zato, neka ti je laka hrvatska zemlja.", poručio je Laurinec na hrvatskom jeziku.

Izaslanik nekadašnjeg Markovićevog "nosača torbi", Seppa Blattera na komemoraciji, Walter Gagg iz Fife, bio je posebno nadahnut: "Dragi Vlatko, kratko nakon tvog odlaska, nedostaje nam tvoja markantna osobnost, tvoj dubok i topao pogled. Tvoj ugodan smijeh i smisao za humor. Sretni smo što smo imali ogromnu privilegiju poznavati te. Vlatko, ti mudri učitelju, bio si pionir koji je nesebično dijelio svoje znanje svima koji su bili oko tebe i slušali te."



Mirko Barišić, kojeg je s Markovićem vezalo višedesetljetno prijateljstvo, oprostio se s njim uime Dinama, gdje je Marković kao igrač i trener ostavio neizbrisiv trag:

"Velikan hrvatskog nogometa i sporta uopće. Vrhunski igrač i trener koji je donosio trofeje. predsjednik saveza kojeg je mudrim vodstvom držao na svjetskom vrhu i godinama je on hrvatski nogomet vukao prema naprijed. Mnogi su ga osporavali, ali nikad osporili."



Milan Bandić nazvao je Markovića "primjerom domoljuba, hrvatskim gospodinom i šarmerom s pokrićem.", ali i poručio kako posljednjih dana o njemu "govore oni koji mu nisu do koljena. Mali ljudi govore o velikanu."

Podsjetio je na zajednički im pothvat: "Ponosan sam što sam s njim zajedno gradio Kuću hrvatskog nogometa.", da bi se konačno oprostio s ovom strofom: "Nepovratno je odletio Zmaj od Bosne Srebrene, od bugojanskih ledina, preko Uskoplja, do Maksimira...", nakon čega je citirao spomenute Andrićeve riječi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.