Alf Ramsey, čovjek koji je donio naslov Engleskoj, ali i lord koji je Argentince zvao životinjama

Foto: Screenshot

SERIJAL o nogometnim izbornicima koji su se popeli na krov svijeta nastavljamo Alfom Ramseyem

Alfred Ernest Ramsey (1920. – 1999.). Tvorac pobjedničke engleske momčadi na svjetskom prvenstvu 1966. Bio je odličan obrambeni igrač, pouzdan, oštar i čvrst. Rodio se u Dagenhamu u pokrajini Essex, a nogomet je počeo igrati u Portsmouthu, a nakon rata karijeru je najprije nastavio u Southamptonu, a onda u Tottenhamu. Od 1948. do 1953. je odigrao 32 utakmice za reprezentaciju Engleske i bio je član osramoćene engleske reprezentacije koja je igrala na SP u Brazilu 1950. i izgubila od amaterske reprezentacije SAD-a što se i dan danas smatra najvećom senzacijom u povijesti svjetskih prvenstava. 
 
Reprezentaciju je preuzeo 1963 i vodio ju je sve do 1974., kada je odstupio nakon što se Engleska nije plasirala na SP u Njemačkoj. Ipak, zlatnim slovima, za što je i dobio lordovsku titulu, ostat će upamćeno da je vodio reprezentaciju koja je do sada donijela jedini naslov svjetskog prvaka u kolijevku nogometa. 

 
Međutim, ne smijemo ni zanemariti njegov divljački ispad nakon kontroverzne utakmice u četvrtfinalu svjetskog prvenstva u Engleskoj kad je nakon utakmice protiv Argentine, koju je Engleska dobila 1:0, a ista je obilovala incidentima zabranio svojim igračima da razmjene dresove sa Argentincima riječima:
 
''Oni su životinje, a mi sa životinjama ne mijenjamo dresove''.
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.