Tech Radar: Ovo su najbolji pametni televizori koje trenutno možete kupiti

Foto: lg.com/global.hisense.com/samsung.com/mobilmedia.hr/sony.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

IZBOR pametnih televizora u trgovinama u današnje vrijeme je zaista golem, a njihove značajke nikad impresivnije: 4K (ili 8K) zaslon, HDR, HDMI 2.1. veza s podrškom za ulaz od 120 Hz i promjenjivom brzinom osvježavanja za igraće konzole i osobna računala itd.

Stručna ekipa s Tech Radar stranice testirala je mnoge pametne televizore, uključujući LG, Samsung, Sony i TCL, i izdvojila najbolje 4K i 8K televizore. "Velik broj televizora iz prošle godine još uvijek je dostupan, tako da naš vodič za kupnju uključuje i starije modele", piše Tech Radar.

Ako imate veći budžet i želite najbolji televizor na tržištu, možda će vam njihova top lista pomoći u odabiru. 

LG C2 OLED TV

Veličina ekrana: 42, 48, 55, 65, 77 i 83 inča

Cijena: 1393.46 € (10.499,02 kn), 42", eKupi

LG C2 OLED dolazi s nizom poboljšanja na ovogodišnjem modelu u usporedbi s LG C1 OLED modelom. Ta poboljšanja uključuju novi procesor Alpha a9 Gen 5, koji je dizajniran da ponudi bolje poboljšanje objekata i dinamičko mapiranje tonova od svog prethodnika.

Osim toga, dobivate virtualni surround zvuk, s televizorom koji povećava stereo sadržaj u 7.1.2-kanalni zvuk. Audioperformanse su dobre za TV ravnog ekrana, a niz različitih načina zvuka znači da biste trebali moći pronaći audioprofil koji odgovara vašim potrebama.

Uz ta poboljšanja, C2 OLED prenosi četiri zasebna HDMI 2.1 priključka koja je naslijedio od C1 OLED-a, što znači da je savršen pratilac za PS5, Xbox Series X i Xbox Series S. Međutim, LG C2 nije besprijekoran. Zasićenost boja malo se smanjuje kada se pomaknete ulijevo ili udesno od zaslona u usporedbi s novim QD-OLED modelima, a LG ne podržava ni IMAX Enhanced ni HDR10+ format.


Hisense U8H

Veličina ekrana: 55, 65 i 75 inča

Cijena: 1101.47 € (8299.03 kn), 55", Links

U8H seriju proslavilo je mini LED pozadinsko osvjetljenje, značajka koju je u LCD televizorima prvi implementirao konkurentski TCL, a koju su Samsung, LG i Sony brzo usvojili u svojim setovima. Glavna prednost mini LED-a je visoka svjetlina.

Ali visoka svjetlina nije jedina stvar koja impresionira kod U8H. Koristi Quantum Dot filter za poboljšanje boje, a 504 lokalne zone zatamnjenja na 65-inčnom modelu daju duboku i detaljnu crnu boju. S podrškom za Dolby Vision, HDR10+ i HLG, serija U8H spremna je za bilo koji HDR format, a također ima način rada Filmmaker koji pruža uglavnom preciznu boju.

Još jedan impresivan aspekt U8H je njegova opsežna podrška za igraće konzole zajedno sa zaslonom od 120 Hz. Osim toga, nudi promjenjivu brzinu osvježavanja (VRR), automatski način rada s niskom latencijom (ALLM) i FreeSync Premium Pro. 


Samsung QN900B

Veličina ekrana: 65, 75 i 85 inča

Cijena: 3676.29 € (27.699,01 kn), 55", Samsung

8K bi se možda nekima mogao činiti pretjeranim, ali nema sumnje da je Samsung QN900B Neo QLED 8K TV na drugoj, visokoj, razini kada su u pitanju performanse. Nudi zadivljujuću kvalitetu slike, iznimnu boju i svjetlinu, izvrstan zvuk i izvanrednu crnu boju - sve u paketu koji nema premca u smislu dizajna.

Samsungove Quantum mini LED-ice su 1/40 debljine naspram običnih LED-ica, što znači da se tisuće manjih LED-ica mogu upakirati zajedno na puno čvršći način, omogućujući daleko preciznije zone zatamnjenja i razine crne.

Osim toga, Samsungov asortiman televizora za 2022. predstavlja novo korisničko sučelje Smart Hub na svojim vrhunskim modelima. To je potpuno obnovljeno sučelje koje je utemeljeno na početnom zaslonu inspiriranom Google TV-om ispunjenim preporukama sadržaja iz raznih pretplata i aplikacija za streaming.

Nažalost, promjena na početni izbornik donosi neke frustracije. Više ne možete jednostavno prilagođavati postavke i mijenjati načine gledanja u hodu, sada morate u potpunosti napustiti ono što gledate ili igrate, prijeći na izbornik bočne trake, a zatim se pomaknuti dolje do zasebnog izbornika postavki za izvođenje radnji koje su prije bile udaljene samo nekoliko pritisaka gumbom. 


Sony X90J

Veličina ekrana: 50, 55, 65 i 75 inča

Cijena: 1725.38 € (12.999,88 kn), Mobil Media

Nema sumnje da je za igrače Sony X90J jedan od najboljih televizora na tržištu. Ima izvrsnu kvalitetu slike, djelomično zahvaljujući novom Cognitive XR procesoru uvedenom u Sonyjeve vrhunske setove za 2021., što omogućuje izvrsno povećavanje veličine i kontrolu kontrasta.

X90J također posjeduje novu pametnu platformu Google TV za jednostavno postavljanje i široku podršku za aplikacije, kao i pogodnosti Google Casta s Android uređaja. Tu su i Dolby Vision HDR i Dolby Atmos audio. Kada je u pitanju igranje, X90J ima ploču od 120 Hz s 4K rezolucijom i dva HDMI 2.1 priključka za Xbox Series X i PS5, s VRR (varijabilnom brzinom osvježavanja) i ALLM (automatski način rada niske latencije, za manje od 10 ms). 

No ne dolazi bez određenih manjkavosti, uključujući probleme s izravnim dnevnim svjetlom.


Sony A90J

Veličina ekrana: 55, 65 i 83 inča

Cijena: 1990.83 €(14.999,91 kn), Mobil Media

Kombinirajući Sonyjeve vrhunske performanse OLED slike sa snažnim i izravnim zvučnim sustavom, Sony A90J OLED TV uspijeva biti uvjerljiva TV opcija za ozbiljne ljubitelje kućnog kina. Sadrži Sonyjev vrhunski Cognitive Processor XR, Sonyjev Pixel Contrast Booster (za intenzivnije istaknute slike) i novu OLED verziju značajke X-Motion Clarity koju je Sony prvobitno razvio za svoje FALD LCD pametne televizore.

Sonyjevom uobičajenom sustavu Acoustic Surface Audio pridružuje se sustav basa s dva subwoofera i sustav Acoustic Auto Calibration koji može optimizirati zvuk TV-a za vašu sobu sa samo nekoliko brzih testnih impulsa. Iako bi ovaj televizor mogao pobijediti nadolazeći A95K QD-OLED, ovo je trenutno najbolji televizor koji možete kupiti u Sonyjevom asortimanu.

*Isključili smo s popisa televizore koji nisu dostupni kod nas, a kompletan popis i recenzije možete vidjeti ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.