Sony zabrinut za sigurnost djece: Zašto Roblox još nije podržan na PlayStationu?

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

ROBLOX je globalna platforma za igre koja omogućuje korisnicima da stvaraju, igraju i dijele svoje virtualne svjetove. Godine 2011. Roblox je dostigao veliku popularnost i počeo privlačiti pažnju investitora. U idućim godinama platforma je doživjela značajan rast i širenje, postajući jedna od najpoznatijih i najvećih platformi za igre na svijetu.

Korisnici mogu pristupiti Robloxu preko različitih uređaja, uključujući računalne platforme, mobilne uređaje i konzole.

Ipak, svaka platforma ima svoje smjernice i uvjete za suradnju s drugim tvrtkama i integraciju aplikacija na svoju platformu. Tako je ova iznimno popularna platforma za igre blokirana za pokretanje na PlayStation konzolama zbog zabrinutosti Sonyja.

Ove pojedinosti dolaze iz dokumenta iz 2022., otkrivenog u sklopu suđenja FTC-a protiv Microsofta, u kojem je predsjednik i glavni izvršni direktor Sony Interactive Entertainmenta Jim Ryan priznao da se stav njegove tvrtke o igri sada promijenio.

"Povijesno gledano, zbog velikog broja djece koja se igraju na PlayStationu, bili smo vrlo oprezni u pogledu otvaranja prema njima svemu što bi ih potencijalno moglo iskorištavati", komentirao je Ryan.

"Tijekom posljednjih nekoliko godina preispitali smo te politike i malo se opustili", nastavio je. "Predugo smo bili konzervativni, a trenutno smo u kontaktu s ljudima u Robloxu. Nadamo se da će se situacija promijeniti", rekao je glavni izvršni direktor Sonya.

Roblox je uveo sustav ocjenjivanja sadržaja kako bi pomogao roditeljima da bolje kontroliraju igre

Omiljeni naslov, koji korisnicima omogućuje stvaranje, dijeljenje i reprodukciju sadržaja koji su kreirali korisnici, dostupan je za Xbox, iOS, Android, Windows i macOS.

Roblox je 2021. uveo sustav ocjenjivanja sadržaja kako bi pomogao roditeljima da bolje kontroliraju igre koje su kreirali korisnici i koje njihova djeca igraju. Više od polovice dnevnih korisnika platforme mlađe je od 13 godina. Iako zabranjuje sadržaj koji prikazuje seksualnu aktivnost, ilegalne tvari i psovke, povremeno neprimjeren sadržaj promakne moderatorima.

Osim toga, Roblox radi na tome da zadrži svoje korisnike kako rastu, sada dopuštajući sadržaj za igrače od 17 i više godina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.