Povoljni duplići skupljih proizvoda su najveći šoping trend 2023.

Foto: Shutterstock/Promo/dyson.com/senzacionalno.hr/therabody.com/beautybay.com/mall.hr/store.com.hr

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PRONALAŽENJE dupeova (skraćeno od duplikata), ili proizvoda koji ponavljaju iskustvo skupljih ili nedostupnih artikala, čini se najvećim trendom kupnje u 2023. do sada, uglavnom zahvaljujući društvenim mrežama poput TikToka.

Brojke su uvijek najbolji uvid u trendove i popularnost, stoga ako u TikTok tražilicu upišete #dupe, možete vidjeti da je upravo ta oznaka pogledana više od 2.8 milijardi puta u aplikaciji. Prema podacima Google Trends stranice, u Americi je u drugom mjesecu termin "dupe" dosegao svoj povijesni vrhunac.

TikTok i Instagram pridonose munjevitom ciklusu trendova

Kada se pogledaju Google trendovi za Hrvatsku unatrag zadnjih pet godina, termin "dupe" se pretraživao mnogo puta u travnju 2018. godine i ponovno doseže svoj vrhunac u drugom mjesecu 2023. To govori u prilog tome da dupeovi ponovno postaju popularni i traženi. 

Na neki način zanimanje za dupeove je jednostavno znak vremena. Aplikacije kao što su TikTok i Instagram pridonose munjevitom ciklusu trendova, a tu je i uzbuđenje u potrazi za jeftinom, lako dostupnom verzijom nečega što nam omogućuje da isprobamo najnoviji hit proizvod, piše Mashable

Trgovci potpiruju te želje i težnje prema jeftino izrađenim proizvodima, često niže kvalitete. I naravno, tu su i replike dizajnerskih torbi, satova i drugih artikala koje se već desetljećima mogu kupiti, ali internet je uveo ovu dugogodišnju praksu u novo doba.

Osim toga, potraga za dupeovima je također prirodan odgovor potrošača na nepredvidivo gospodarstvo, opterećeno inflacijom i izazovima u opskrbnom lancu. Sposobnost uštedjeti novac ili ne čekati nekoliko tjedana da se izvrši prednarudžba može lako nadmašiti kvalitetu ili status privlačne robne marke za mnoge potrošače.

Luksuzne marke poput Dyson Airwrapa u osnovi su stvorile svoja vlastita sekundarna tržišta dupeova, s cijelim nizom robnih marki koje prave vlastitu verziju izvornog popularnog proizvoda.

Što točno čini dobar dupe i kako ga pronaći?

Dupeovi su se uvukli u gotovo sve kategorije proizvoda, ali ne treba svaki proizvod svoju povoljniju alternativu. Cilj je naći isti ili sličan proizvod niže cijene bez žrtvovanja kvalitete te uz zadržavanje većine istih značajki ili dizajna. Jednostavan način za pronalaženje dupeova je pretraživanje putem Google Lensa ili Amazon Camera Searcha. 

Korištenje fotografije proizvoda koji želite putem ovih alata dovest će do rezultata sa sličnim slikama proizvoda. Dakle, tada možete samo listati i pronaći ono što vam najviše odgovara u vašem cjenovnom rangu.

Druga opcija je obratiti se TikToku kao popularnoj tražilici za dupeove. Tamo se mogu pronaći zaista dobri, povoljniji prijedlozi za neke od najtraženijih skupljih proizvoda. No problem kod dupeova je to što su mnogi takvi proizvodi zapravo bezvezni i dizajnirani su za laku i brzu zaradu. 

Vodite se onom: "Ako se nešto čini predobrim da bi bilo istinito, najčešće i je." Dupeovi su zapravo fenomen vođen potrošačima. No robne marke zbog pravnih razloga nikada neće svoj proizvod nazvati dupeom za neki skuplji, ali zato to potrošači međusobno mogu činiti. 

Stranica Mashable je otkrila neke od najboljih dupeova koje su našli, isprobali i koristili. Izdvajamo neke od njih, dostupne na našem tržištu:

Sony WH-1000XM5

Sony WH-1000XM5, 349 € (2629.54 kn)

Najbolji dupe za Apple AirPods Max slušalice (720 € / 5424.84 kn) su im slušalice Sony WH-1000XM5 (349 € / 2629.54 kn). Navode da zvuče odlično i da imaju "odlično poništavanje buke i superintuitivne kontrole".

SolaWave 4-u-1 uređaj za njegu kože putem terapije crvenim svjetlom

SolaWave 4-u-1- uređaj, 164.25 € (1237.55 kn)

Kada je u pitanju njega kože, dobar dupe za TheraFace Pro uređaj (399 € / 3006.27 kn) je SolaWave 4-u-1 uređaj (164.25 € / 1237.55 kn). Navode da nije identičan skupljem TheraFaceu, ali da sadrži puno značajki u mnogo manjem i cjenovno pristupačnijem uređaju. 

Revlon One-Step četka

Revlon Salon četka za kosu 2 u 1, 50.08 € (377.33 kn)

Po Mashable ekipi, dobar dupe za Dyson Airwrap (536.07 € / 4039 kn) je popularna Revlon One-Step četka 50.08 € (377.33 kn). Navode da se radi o najdražoj četki za kosu ekipe s TikToka te da radi odlično s obzirom na cijenu. 


Evo i nekih dupeova koje smo mi našli:

>> Ove tenisice su vrlo slične Balenciaginim, a koštaju puno manje
>> Zarin parfem koji miriše kao kultni Chanelov miris
>> Značajno jeftinija verzija popularnog parfema YSL Libre
>> Pet jeftinih parfema koji mirišu skupo
>> Slične, i povoljnije, narukvice Cartier modela kakav nosi i Nives Ivanišević
>> Narukvica s motivima djeteline s četiri lista slična onoj kakvu je nosila Helena Livaković
>> Ovaj magnetni autodržač za mobitele košta 24 kune, a bolji je od skupljih modela

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.