Ove tenisice hit su među trkačima, a na naše je tržište stiglo samo 8 pari

Foto: Under Armour

Nove Under Armour UA HOVR™ Machina 3 muške tenisice za trčanje napokon su stigle i na naše tržište. Dizajnirane su tako da poboljšavaju performanse, ali i štite trkača od potencijalnih ozljeda. Uz pomoć novih tehnologija njihov dizajn pruža balans između fleksibilnosti i amortizacije, dok HOVR tehnologija osigurava osjećaj lakoće i održivost. Gornji dio tenisica izrađen je od laganog, prozračnog i stabilnog mrežastog materijala, a čvršća vanjska potpora za petu osigurava dodatnu stabilnost tijekom trčanja. 

Under Armour UA HOVR™ Machina 3 tenisice za trčanje ekskluzivno možete pronaći u trgovini Sport Vision u Arena Centru, a s obzirom na to da je u ponudi samo 8 pari, požurite po svoj i ostvarite što bolje rezultate u trčanju.

Ove tenisice testirali su i isprobali UA sportaši te one predstavljaju najnoviji razvoj Under Armour obuće za trčanje. UA HOVR tehnologija pruža osjećaj "nulte gravitacije" te poboljšava doskok bez gubitka učinkovitosti i brzine, a više o ovim popularnim tenisicama pročitajte ovdje.

Povežite tenisice s aplikacijom i ostvarite svoj najbolji rezultat

Još jedna prednost ovih tenisica je što ih možete povezati i s UA MapMyRun™ aplikacijom, u kojoj možete pronaći savjete profesionalnih trenera koji se temelje na analizi koraka, tempa i brzine. Ugrađeni senzor prati i analizira trčanje te pohranjuje njegovu detaljnu analizu i pruža informacije o poboljšanju performansi.

Također, ova aplikacija omogućuje praćenje neograničenog broja ruta, a uključen je i čitav set alata za kreiranje ruta na mreži koji značajno olakšavaju taj proces. Uz to, nakon što otrčite rutu, aplikacija nudi detaljnu analizu performanse s korisnim vizualima, a sve svoje rute možete sačuvati i tako pratiti svoj napredak.

Osim toga, moguće je sudjelovati i u izazovima u koje možete pozvati svoje prijatelje s aplikacije i tako dodati dozu kompetitivnosti u svoj trening. 

Zanimljiva studija provedena je 2020. godine, a pratila je više od 80 tisuća trkača koji su koristili ovu aplikaciju i njezinu opciju Form Coaching dok su nosili Under Armour obuću za trčanje. Pokazalo se da su trčali 7% brže i 3% dalje od kontrolne skupine koja nije koristila Form Coaching opciju. 

Foto: Under Armour

Nova oprema motivirat će vas da budete još bolji

Istraživanja su pokazala da vas nova oprema čak može motivirati na trening i veće uspjehe. Naime, iako se čini kontraintuitivno nagraditi se za manjak motivacije, zapravo se radi o psihološkom efektu koji su istražili psiholozi Adam i Galinsky. Tijekom svojih eksperimenata došli su do zaključka da će određeni tip odjeće i fizički i simbolički utjecati na osobu koja je nosi, što su nazvali obložena ili zaogrnuta spoznaja.

Tijekom eksperimenata sudionici koji su nosili liječničke kute pokazali su veću sklonost prepoznavanju detalja i veću preciznost, što su karakteristike koje vežemo uz liječnički poziv. Isto tako, sportsku odjeću vežemo uz ustrajnost i predanost, pa vas ona može potaknuti na trening, veći trud i posljedično bolji uspjeh. Isto tako, sportsku odjeću vežemo uz ustrajnost i predanost, pa vas ona može potaknuti na trening, veći trud i posljedično bolji uspjeh. 

Osim nove opreme još je nekoliko faktora koji mogu značajno utjecati na motivaciju za trening o čemu možete pročitati više u nastavku.

Uz dobru glazbu sve je lakše

Ponekad nam i najjednostavnije stvari mogu dati neočekivano puno motivacije, a u sportu to je glazba. Naime, dobro je složiti svoju playlistu za treninge jer slušanje omiljene glazbe podiže razinu dopamina u organizmu, a on šalje signale uzbuđenja i zadovoljstva u mozak i potiče motiviranost.

U časopisu Scientific American objavljen je članak o utjecaju glazbe na vježbanje u kojemu je navedeno da glazba stvara "ritmički odgovor", tj. tendenciju ljudi da sinkroniziraju svoje pokrete s glazbom na energetski efektivan način.

Profesor sportske psihologije na Sveučilištu Brunel u Engleskoj, Costas Karageorghis, tvrdi da slušanje glazbe tijekom vježbanja može poboljšati izvedbu za do 15%, a najefektivniji tempo glazbe za to je između 120 i 140 BPM-a, što odgovara prosječnom broju otkucaja srca u minuti prilikom vježbanja.

Mnoge poznate pjesme imaju upravo taj BPM, pa se na vašoj listi mogu naći i pjesme poput Push It, koju izvode Salt-N-Pepa, ili Drop It Like It’s Hot poznatog Snoop Dogga. Važno je samo da vas motiviraju i tjeraju na pokret.

Foto: Under Armour

Ne libite se ciljati visoko

Amaterima i rekreativcima veliki cilj može biti istrčati polumaraton ili oboriti vlastiti rekord, no ako se ozbiljnije bavite trčanjem, jaka motivacija mogu vam biti i velike utrke na kojima ćete moći trčati uz bok s trkačima kojima se divite i koji osvajaju većinu utrka na kojima se pojave.

Veće utrke, koje nose i veće novčane ili sponzorske nagrade, često imaju i visoke kotizacije za sudjelovanje, no neka vas to ne obeshrabri. Organizatori manjih utrka nerijetko će kao nagradu za prvo mjesto dati upravo kotizaciju za velike utrke ili veće iznose novca kojima ćete moći platiti kotizacije.

Osim što ćete biti motivirani probiti svoje granice, mogućnost usporedbe s jakim trkačima na samoj utrci može značajno pomoći u uviđanju svojih slabosti, ali i snaga, na kojima kasnije možete dodatno raditi. Važno je biti samopouzdan i ustrajan i nijedan cilj se neće činiti nedostižnim.

Pokušajte oboriti rekorde

Još jedna korisna aplikacija za trčanje je Strava. Na njoj možete pratiti i uspjehe drugih trkača, a posebno zanimljivi su tzv. KOM-ovi/QOM-ovi. Naime, KOM je kratica za King of the Mountain, tj. Queen of the Mountain za žene, i radi se o tituli koju osvaja najbrža osoba na određenom segmentu neke rute koja je već ucrtana u aplikaciji. 

Kod razlike u brzini trkača, na ljestvicama najbržih na segmentima, najčešće se radi o stotinkama, što pojačava natjecateljski duh, ali i motivaciju jer znate da ako utrošite još malo više energije, možete osvojiti KOM/QOM i zasjesti na tron. 

Pitanje motivacije nešto je s čime se svaka osoba skoro svakodnevno susreće, neovisno o tome kojim se sportom bavila. Jedan od najvažnijih faktora pritom je biti dovoljno snažan i ne odustati, ma koliko duga bila pauza od treninga. Uz kvalitetnu opremu, jasno postavljene ciljeve i odlučnost prema uspjehu probudit će se i motivacija. Zato, tenisice na noge i trk do uspjeha.

Sadržaj donose Index i Sport Vision u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.