Ovaj šahovski set košta 10.000 eura. Evo kako izgleda

Foto: yoomoota.com

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NJUJORŠKI umjetnik Taras Yoom lansirao je ograničeno izdanje šahovskog seta Another Kingdom: Light Stage, koji utjelovljuje novu fazu u životu - primirje. "U ovom novom djelu na raskrižju umjetnosti i dizajna, prvenstveno izrađenom u svijetlim pastelnim i plavim tonovima, umjetnik je želio uhvatiti trenutak u kojem dva kraljevstva razmjenjuju znanja i dobra", stoji na službenom Instagram profilu povodom lansiranja. 

Kolekcija se sastoji od 21 šahovske garniture, od kojih je svaka ručno izrađena kombinacijom tehnika. Proces proizvodnje uključuje 3D ispis finih detalja iz fotopolimerne plastike, oblikovanje, lijevanje polimera uz ručnu obradu predmeta i detaljiziranje akrilnim bojama.

Dvadesetak primjeraka i visoka cijena

Svaki set ima ugrađen NFC čip - digitalni certifikat koji potvrđuje, autentificira i bilježi vlasništvo i porijeklo umjetničkog djela. Materijali uključuju akril, metale, plastiku, silikon i drvo.

"Prema legendi svemira Yoomoota, Another Kingdom: Light Stage pripada planetu Us2BeBetter, čiji su stanovnici rođeni da započnu novu priču. To je prilika da se vratite izvorima, izbjegavajući sukobe i uništenje susjednih kraljevstava", poručuje umjetnik.

Konceptualno, šahovske figure uzdižu se na dvije planine, a u središtu ploče skriven je artefakt - predmet koji se žudno traži na ovom planetu. Ovaj artefakt, nalik starom džepnom satu, ima moć da privremeno vrati prošlost. 

Ovaj kolekcionarski set izdan je u 21 primjerku, a cijena jednog seta je 11.000 dolara (oko 10.046 eura). Možete ga vidjeti ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.