Najpopularnija torba: Kupci znaju čekati godinama da kupe svoju Birkinicu

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PJEVAČICA i glumica Jane Birkin umrla je sa 76 godina, objavili su francuski mediji. Englesko-francusku zvijezdu, koja je inspirirala dizajnersku torbicu Hermès Birkin, u njezinom je domu u Parizu pronašao njegovatelj, izvijestio je BFMTV.

>> Preminula legendarna glumica i pjevačica Jane Birkin

Njezina istoimena torba možda je svjetski poznata, ali sama Birkin je nedostižnija. Njezin utjecaj na modu - čak i mimo torbe nazvane njoj u čast - nemjerljiv je. Što se tiče same Birkinice, danas je to jedna od najtraženijih dizajnerskih torbica na tržištu, do koje nije tako lako doći.

Zbog malih količina koje se proizvode, ne možete jednostavno naručiti Birkinicu s internetske trgovine Hermèsa ili je kupiti u obližnjoj trgovini. Postoji proces, kompliciran. No čak i kad biste mogli, treba uzeti u obzir i cijenu: stručnjaci kažu da cijene za najpopularniji model - Birkin 25 - počinju od oko 10.000 dolara.

Ideja o torbi Birkin rodila se u avionu

Kako piše InStyle, na ideju o torbi došao je Jean-Louis Dumas, tadašnji šef kuće Hermès. 1981. godine Jane je sjedila pokraj njega na letu od Pariza do Londona. Birkin, koja je u to vrijeme bila majka dvoje djece, požalila se Dumasu kako joj je teško pronaći torbu koja odgovara svim njezinim potrebama kao majke.

Legenda kaže da je Dumas dizajnirao torbu na licu mjesta i nazvao je po Birkin kada je krenula proizvodnja. Prema Telegraphu, Birkin je prvotno prihvatila besplatnu torbu od Hermèsa u zamjenu za korištenje njezinog imena. Posljednjih je pak godina dobivala godišnju naknadu za korištenje svog imena, a koju je davala u dobrotvorne svrhe.

U 2012. godini objavljeno je da je taj iznos bio 30.000 funti. Ipak, Birkin se nije uvijek slagala s brendom. Godine 2015. zatražila je da se njezino ime ukloni s torbe Hermès Croc Birkin nakon što je PETA prijavila okrutnost prema životinjama u procesu proizvodnje.

Nekoliko mjeseci kasnije Birkin je zaustavila taj zahtjev nakon što je Hermès u izjavi incident u izvješću PETA-e nazvao "izoliranom nepravilnošću".

Jane nije bila kolekcionarka Birkinica, a svoje je znala ukrasiti naljepnicama

Za razliku od nekih ultrabogatih ljubitelja mode, Birkin je bila žena tihog luksuza. Godine 2011. Vogue je izvijestio da je od svog prvog susreta s Dumasom posjedovala samo četiri svoje istoimene torbice. Priča se da je koristila samo po jednu torbu i da je očuvane nošene modele stavljala na aukcije prije nego što bi ih zamijenila.

U intervjuu za Vogue 2011. otkrila je i da ne voli da joj torba izgleda kao sve druge pa ju je zato znala oblijepiti i naljepnicama. "Nema zabave s torbom ako se ne baca okolo, tako da izgleda kao da je mačka sjedila na njoj - a obično i jest", rekla je tada. Nastavila je s pojedinostima o svom preferiranom načinu stiliziranja svoje Birkinice: ukrašavala ju je dekoracijama poput naljepnica i perlica.

Proces kupnje torbe Hermès nije jednostavan, a posebno je teško doći do modela Kelly ili Birkin

Proces kupnje Hermèsove torbe u današnje vrijeme je sve samo ne jednostavan, a tome u prilog idu brojni članci i videosnimke u kojima se mogu pronaći točne upute koje valja slijediti ako je se netko želi domoći. 

Iako Hermès ima preko 80 modela torbica, ljubitelji brenda najviše vole modele Birkin, Kelly i Constance. One se smatraju svetim trojstvom Hermèsa. Kolekcionari su ih prvi označili kao zvijezde, a dizajnerska kuća slijedila je njihov primjer. Prodaja ovih torbi je strogo ograničena.

Torbe Birkin i Kelly podliježu strogim sustavima kvota u cijelom svijetu. Hermès nikome ne dopušta kupnju više od dvije "kvotne torbe" u jednoj kalendarskoj godini. Ako torbu Birkin i Kelly npr. kupite u ožujku, morate pričekati do sljedeće godine prije nego što kupite drugu.

Hermèsova torba može se kupiti u njegovom butiku ili kod provjerenih preprodavača, no iako je u potonjem slučaju skuplja, mnogi se odlučuju upravo na taj pristup jer ne žele čekati, odnosno "igrati Hermèsovu igru", ili pak žele kupiti točno određen model. Oni koji se odluče kupiti torbe u Hermèsovom butiku možda će biti iznenađeni da ih, kada uđu u trgovinu, neće vidjeti na policama.

Za kupnju je važno razviti odnos s Hermèsom i prodajnim predstavnikom

Prodajni predstavnici biraju kome će pokazati torbe dostupne za kupnju i tada ti kupci bivaju pozivani u posebnu sobu, gdje im se uz čašu šampanjca prezentiraju torbe. Kupci ne znaju koja će im se torba ponuditi niti onu koju točno žele mogu naručiti osim ako nisu VIP kupac.

No čak ni tada, kada dugoročni kupci podnose zahtjeve svojim prodajnim predstavnicima za određeni Birkin ili neki drugi model, nije zagarantirano da će zahtjev biti ispunjen, ili će kupac morati čekati godinama na svoju narudžbu. 

Što se tiče specifičnih koraka kod kupnje Hermèsove torbe u njihovom butiku, oni prije svega uključuju razvijanje odnosa s određenim prodajnim predstavnikom. Najčešće nove kupce prijatelji ili rodbina upoznaju s onim s kojim su već razvili odnos. Također, valja paziti i na druge stvari prilikom odlaska u Hermèsovu trgovinu:

  • treba se prikladno odjenuti, idealno je uključiti Hermèsove komade u kombinaciju
  • treba pokazati poznavanje cijele Hermèsove linije
  • i, naravno, treba napraviti nekoliko kupnji u tom Hermèsovom butiku, idealno s istim prodajnim predstavnikom

Iako kupnja tijekom svakog posjeta nije obavezna, utvrđivanje povijesti kupovine ključan je korak na putu do kupnje torbe Birkin ili Kelly u butiku jednog dana. "Kupujte iz široke ponude Hermèsovih proizvoda kako ne biste izgledali zainteresirani samo za torbu Birkin. Razmislite o kupnji šalova, remena, nakita, šminke itd", preporučuje u svom vodiču za kupnju Hermèsove torbe Madison Avenue Couture.

Kada je bila tek predstavljena, Birkinica je koštala 2000 dolara, danas joj cijena zna sezati i do dva milijuna

Kao što smo već naveli, kada kupac napokon dođe na red za kupnju torbe, prodajni predstavnik mu predstavlja dostupne modele ili one za koje misli da su prikladne za kupca. Njih se može i odbiti, ako nisu one koje je planirao kupiti. No to će narušiti odnos kupca i prodajnog predstavnika.

"Ako želite izgraditi kolekciju Hermèsovih torbica, morate nastaviti jačati svoj odnos sa svojim prodajnim predstavnikom kroz stalne i česte posjete i kupnje. Izgradnja te zbirke će potrajati zbog strogog Hermèsovog sustava kvota", piše Madison Avenue Couture.

Da sumiramo, za kupnju Hermèsove torbe treba vam puno novca, živaca i vremena. No to su i unatoč svemu neke od najpopularnijih torbi na svijetu te im cijena raste iz godine u godinu. Kada je bila tek izašla, torba Birkin je koštala oko 2000 dolara, a danas joj se cijena kreće između 10.000 i 40.000 dolara, iako stilovi s posebnim ili rijetkim završnim obradama mogu koštati puno više.

Birkinica s ružičastim zlatom i dijamantima, koju je 2012. dizajnirao Pierre Hardy, dosegla je nevjerojatna dva milijuna dolara. Stoga ne čudi da ih mnogi kupuju kao investiciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.