Koji je najmanje grozan međugradski prijevoz u Hrvatskoj?

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL/Shutterstock

HŽ, poznat po kašnjenju, jednom od deset puta doći će na vrijeme. Autobusi su skupi i putovanje dugo traje. BlaBlaCar je gotovo izjednačio cijene s autobusom, ali barem putovanje traje kraće. No, uvijek postoji rizik otkazivanja vožnje. Međugradski prijevoz u Hrvatskoj postao je noćna mora. Istražili smo koji je najmanje grozan ako ne idete vlastitim autom.

Prijevoz smo tražili nekoliko dana unaprijed, na dan kojim se često putuje - petak, konkretno 19. srpnja 2024. godine. U obzir smo uzeli popularnije destinacije, upravo iz Zagreba. 

Zagreb - Pula

Najjeftinija autobusna karta za 19. srpnja košta 20.10 eura za putovanje koje traje 5 sati i 15 minuta, zbog stajanja u drugim gradovima. Cijene karata kreću se do 26.50 eura. Najkraću vožnju nude dva autobusa koja stižu za 3 sata i 25 minuta. Jedan ne staje nigdje do Pule te košta 26.50 eura, a jedan staje samo u mjestu prije Pule, Vodnjanu, te košta 25.70 eura.

Postoji još jedan noćni autobus koji ne staje putem do Pule, vozi 3 i pol sata, a cijena putovanja je 25.70 eura. Međutim, uzevši u obzir sve ponude, autobusom do Pule ćete se u prosjeku voziti 4 i pol sata za nekih 25 eura.

Vlak do Pule je uvjerljivo najjeftinija opcija, međutim najkraća vožnja traje 8 sati i 46 minuta s dva presjedanja. Uglavnom ćete vlakom do Pule putovati gotovo 20 sati s tri ili četiri presjedanja. Cijena vlaka je otprilike 12 eura, no ako je vrijeme novac, onda ste u debelom minusu. 

Direktnih aviona nema na dan kada smo mi gledali prijevoz od Zagreba do Pule, no za sat i 45 minuta možete doći u Pulu, s presjedanjem u Zadru, za 66 ili 74 eura. Na relaciji Zagreb - Pula, s obzirom na novac i vrijeme, najisplativije je putovati BlaBlaCarom koji košta između 15 i 20 eura, a dođete za 3 sata. Objavljene su bile četiri vožnje na dan našeg fiktivnog polaska.

Zagreb - Split

Od Zagreba do Splita na navedeni datum postoji preko 30 autobusnih prijevoza, a cijene se kreću od 21 eura za autobus koji vozi 7 sati i 5 minuta do 39.98 eura za autobuse koji voze 4 sata i 50 minuta ili 5 sati i 10 minuta. Najduža vožnja je 8 i pol sati bez presjedanja, no do Splita ćete najčešće putovati otprilike 5 sati za 25 do 30 eura.

Postoje četiri vlaka koja voze do Splita, a cijena je otprilike 15 eura. Vozit ćete se između 6 sati i 35 minuta i 8 sati i 21 minutu. Odnosno, dva vlaka su ispod sedam sati, a dva nešto iznad 8 sati vožnje. 

BlaBlaCar do Splita košta između 20 i 30 eura, no uglavnom je bliže 30. Procijenjena vožnja je nešto manje od 4 sata. Taj dan postoje dva direktna leta od Zagreba do Splita kojim stižete za 45 ili 50 minuta, a cijena je 80 i 91 euro.

Zagreb - Osijek

Autobusom do Osijeka u prosjeku ćete putovati četiri sata, a imate desetak opcija. Cijene su uglavnom od 11 do 13 eura, a samo jedan autobus nešto je skuplji i košta 18.80 eura. Autobus do Osijeka jeftiniji je od vlaka.

Naime, HŽ nudi četiri izravna vlaka taj dan, a uglavnom se putuje pet i pol sati, samo jedan vlak vozi nešto duže od šest sati. Cijena vlaka je između 15.49 i 17.55 eura po smjeru. Cijena BlaBlaCara je 20 eura, a vožnja se najčešće procjenjuje na 2 sata i 40 minuta. 

Za 50 minuta možete doći od Zagreba do Osijeka direktnim avionom, a taj dan, 19. srpnja, imaju četiri prijevoza. Cijena je 57 ili 67 eura.

Zagreb - Rijeka

Za Rijeku se ne isplati ići avionom jer direktnih letova, barem na dan našeg fiktivnog polaska, nema, a putovanje za 200 eura i 5 sati vožnje jednostavno nema smisla. Ipak, autobus se može pronaći po cijenama od 10 do 16 eura, a vozit ćete se između 2 sata i 10 minuta i 3 sata, no u prosjeku je to 2 i pol sata.

Postoji samo jedan izravan vlak koji vozi 4 sata i 38 minuta po cijeni od 8 eura i 42 centa. Ostale opcije ne vrijedi niti gledati jer je suludo putovati od Zagreba do Rijeke vlakovima koji voze 15-ak sati s presjedanjem ili dva.

BlaBlaCar do Rijeke košta od 10 do 13 eura, a vožnja traje otprilike dva sata. U ponudi je trenutno nekoliko prijevoza.

Što smo zaključili?

Na svim relacijama osim do Osijeka na stranici HŽ-a stoji obavijest: "Akcijska cijena! Za odabranu relaciju vrijedi poseban popust Vlakom na more. Nastavite kupnju po najpovoljnijoj cijeni i uživajte u putovanju s pogledom!" 

Uzevši u obzir dvije relevantne informacije ovdje - akcijske cijene koju su dakle samo privremene i HŽ koji u godinu dana zakasni dvije godine - zaista ne bismo preporučili putovanje HŽ-om, naročito ako budete sretnici koji putuju vagonima bez klime. Jednostavno kad je HŽ u pitanju, uvijek morate uzeti u obzir velike mogućnosti kašnjenja, što nam se ne čini kao najpouzdanija opcija, bez obzira na cijenu.

S druge strane, pri pretraživanju autobusa naišli smo na drugu obavijest: "Zbog pojačanog prometa tijekom ljetne sezone, moguća su nepredviđena kašnjenja autobusnih polazaka. Stoga vas molimo da to uzmete u obzir tijekom planiranja vašeg putovanja."

Obavijest se, doduše, čini u potpunosti opravdana. Dobra stvar kod autobusa je što kod nekih prijevoznika možete hvatati početne, jeftinije cijene, a autobusi su uglavnom vrlo pouzdani po pitanju polazaka i teško da će polazak biti otkazan, a kašnjenje uglavnom ovisi o stanju na cestama. Ipak, cijene bi generalno mogle biti niže i treba birati pri rezervaciji jer do iste destinacije može biti i po koji sat razlike.

Avioni, nažalost, nisu ni u trci za najbolju opciju prvenstveno zbog cijena koje mnogi ne mogu priuštiti, a s druge strane, pitanje je koliko vam se skrati putovanje zbog odlaska na aerodrom, obaveznog ranijeg dolaska i prijevoza od mjesta slijetanja do samog grada.

Putovanje BlaBlaCarom trenutno djeluje kao najisplativiji omjer cijene i vremena. Bez obzira na to što na BlaBlaCaru vozači više ne dijele troškove puta kao što je prvotna ideja aplikacije, već gledaju da im putnici otplate put, pa čak i da zarade, i dalje se čini pristupačnije od ostalih vrsta prijevoza.

Međutim, BlaBlaCar nosi određenu vrstu nesigurnosti. Naprimjer, na BlaBlaCaru ćete lako naći prijevoz vikendom, no preko tjedna za određene lokacije ide malo teže. Ne možete planirati previše unaprijed jer se vožnje objavljuju najčešće tek koji dan ranije, a tu je uvijek i mogućnost da vozač otkaže vožnju.

Svaki prijevoz ima mane, o vama zapravo ovisi hoćete li birati sigurnost, trajanje ili cijenu. Bilo da odaberete BlaBlaCar ili autobus, oko jednog će se većina složiti - HŽ je zadnji izbor.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.