Koliko košta obnova stana u Hrvatskoj? Pričali smo sa 6 ljudi, imaju korisne savjete

Foto: Iz privatnog albuma sugovornika

ADAPTACIJA stambenog prostora jedan je od stresnijih događaja u životu, posebno ako se nikada niste susreli s renovacijom te ne znate od kuda krenuti, kako pronaći majstore niti kakve cijene možete očekivati. 

Upravo zato porazgovarali smo s ljudima koji su s nama podijelili svoje nedavno iskustvo renovacije stambenog prostora. Niže možete pročitati kako su tekle obnove stanova različite kvadrature, ali i jedne kuće na području Hrvatske. 

1. Adaptacija stana od 40 kvadrata u Zagrebu

Sugovornica Nina podijelila je s nama svoje iskustvo s adaptacijom stana od 40 kvadrata u zapadnom dijelu Zagreba. 

"Skidanje lamperije, gletanje i bojanje zidova, PVC stolarija vanjska i unutarnja, protuprovalna vrata, promjena sanitarija u kupaoni, nova struja i rasvjetna tijela, novi namještaj", rekla je što su sve obuhvaćali radovi.

"Nešto smo odradili sami, a ostalo preko preporuke ili poznanika koji imaju obrte", istaknula je. 

Zanimalo nas je je li uspjela ostati u planiranom budžetu. "Prešli smo budžet za par tisuća eura jer se u hodu dešavaju stvari na koje ne računaš", objasnila nam je. 

Istaknula je da ju je najviše iznenadio porast cijena PVC stolarije i protuprovalnih vrata unatrag zadnje dvije godine. "U ovom stanu i u starom su ista protuprovalna vrata i prije dvije godine su koštala 300 eura manje", rekla nam je. 

Svima koji tek planiraju ili kreću s adaptacijom savjetuje: "Apsolutno računati na veći trošak od planiranog, nikako ne ulaziti u kredit na knap ili slično, ostaviti prostora."

Ukupan trošak renovacije stana od 40 kvadrata u Zagrebu bio im je 10.000 eura. "Puno toga smo napravili sami poput skidanje lamperije, odvoz, gletanje, farbanje", dodala je. 


2. Adaptacija stana u zgradi staroj 112 godina

Sugovornica J.Š. podijelila je s nama kako izgleda adaptacija stana od 60 kvadrata i 30 kvadrata terase u Rijeci. Adaptacija joj još uvijek traje iako je dosta toga već renovirala. 

"Radi se o nekretnini staroj 112 godina, talijanska vila sa šest stanova, naš je u visokom potkrovlju. Kao sretnu okolnost mogu navesti da je zgrada imala obnovljen krov kad smo stigli", opisala je.

stanje tijekom adaptacije

​"Odvoz glomaznog otpada, rušenje jednog zida i svih stropova, razbijanje pločica, iznošenje šute s drugog kata i odvoz šute, nove elektroinstalacije, nove vodoinstalacije, razbijanje trulih dijelova zidova, postavljanje 15 cm izolacije na krovište i zatvaranje knauf-pločama, zatim žbukanje, polaganje mrežica i ljepila, gletanje zidova, impregnacija", izdvojila je neke od radova. 

"Zatim djelomično brušenje starih daščanih podova, postavljanje keramike i sanitarija u kupaonu, postavljanje funkcionalne kuhinje. Kupili smo samo korpuse elemenata, ploču za kuhanje, sudoper, veš-mašinu i radnu ploču, ostalo smo donijeli sa sobom pri preseljenju", dodala je. 

stanje nakon adaptacije

​"Majstore smo pronašli po preporuci, s tim da nam je struju radio obiteljski prijatelj. Vodoinstalacije nam je radio vodoinstalater, zaposlen u drugoj firmi, pa je kod nas radio 'u fušu' u poslijepodnevnim satima. Keramiku nam je polagao kolega vodoinstalatera iz iste firme i napravio je vrhunski posao", opisala je svoje iskustvo s majstorima.

"Knauf i izolaciju su nam radili vatrogasci, jednome od njih otac je imao firmu za polaganje knaufa pa je veći dio života proveo s njim u tom poslu, tako da je rezultat, mogu reći, dovoljno dobar, uz neke naše popravke i intervencije, čak odličan. Sve ostalo smo radili sami", dodala je.

Podijelila je s nama pojedine cijene radova, po stavkama one su:

  • Odvoz glomaznog otpada - 2000 kn
  • Odvoz 5 i pol tona šute - 2000 kn
  • Polaganje keramike u kupaonici 150 kn/m2 + hidroizolacija - ukupno 1800 kn
  • Polaganje knaufa i izolacije + 1 zid i izba - 11.300 kn
  • Brušenje drvenih podova - iznajmili smo stroj u Bauhausu (kaucija 3000 kn), realni trošak s trakama za brušenje oko 300 kn
  • Vodoinstalacije - 4000 kn (sve su u jednom zidu koji dijeli kuhinju od kupaone)
  • Boje i kit za stolariju + nova stakla - za sada oko 2000 kn (računa još do 1000 kuna)

Dodatne troškove koje još očekuje do kraja adaptacije su oko 2000 kuna za boju za zidove i oko 10.000 kuna za pločice i polaganje iste u hodniku i kuhinji.

Ukupan trošak adaptacije stana od 60 kvadrata u Rijeci procjenjuje između 10.000 i 11.000 eura (adaptacija još nije gotova). Dosta radova odradili su sami. 

balkon nakon adaptacije

Svima koji tek planiraju ili kreću s adaptacijom savjetuje: "Ako imaju novaca, svakako da unajme profesionalne izvođače s portfoliom. Ako su u situaciji kao mi da je budžet premali, a okolnosti ne pitaju, da istraže internet, YouTube, pitaju susjeda i neka naprave sami."

"Nije nuklearna fizika, svatko to može, samo treba biti spreman da je posao prljav i zahtijeva vrijeme", dodala je. 


3. Adaptacija nekretnine od 100 kvadrata u okolici Rijeke

Tamara je sa suprugom trenutno u procesu adaptacije stana od 100 kvadrata u okolici Rijeke te je kao najveći problem istaknula konstantnu promjenu cijena. 

"Budžet smo odredili, ali probili smo ga već, a nismo još ni 50% radova napravili. Stalno radim reprogram budžeta, ali cijene me stalno iznenađuju", objasnila je. 

stanje tijekom adaptacije

"Trenutno se rade zidovi (gletanje, farbanje), podovi i podloga i izolacija, renovacija kupaone, ugradbeni ormari, kuhinja po mjeri, rušenje zidova u dnevnom prostoru radi dobivanja 'open space' koncepta, i promjena energenta za grijanje (stavljamo dizalicu topline i podno grijanje). Vanjski radovi uključuju uređenje okućnice, čupanje korova i sadnju biljaka", opisala je tijek radova.

Do majstora su došli po preporuci, a podijelila je s nama neke od dosadašnjih cijena radova:

  • Uređenje zidova cca 100 m2 (rušenje, gletanje, farbanje) - oko 20.000 kn s materijalom,
  • Cementne unutarnje stepenice koje povezuju suteren, prizemlje i 1. kat - 15.000 kn,
  • Podovi (dizanje starog, izolacija, nova podloga od estriha, postavljanje parketa i pločica) - sve skupa 65.000 kn,
  • Dizalica topline (uređaj, montaža i spajanje) - 87.000 kn.

Ukupan trošak adaptacije nekretnine od 100 kvadrata, garaže i okućnice u okolici Rijeke trenutno procjenjuje na 300.000 kuna. 

Najviše ju je iznenadila cijena dizalice topline kao i cijena nove kuhinje.

"Najviše me iznenadila cijena dizalice topline, s obzirom na to da mi već imamo sistem centralnog i trebamo samo promjenu energenta, očito nije toliko jednostavno koliko se to meni činilo. I cijene kuhinja bacaju u nesvijest, kuhinju ćemo trenutno koristiti staru koju imamo jer najjeftinija za koju sam dobila ponudu je bila 60.000 kuna bez aparata", rekla nam je. 

Svima koji tek planiraju ili kreću s adaptacijom savjetuje: "Raspoloživi budžet si smanjite barem 30 do 40% od realnog budžeta koji imate, jer probit ćete ga - htjeli vi to ili ne, cijene divljaju. Naoružajte se živcima, jer to su radovi koji traju, čak i ako majstor dođe i odradi sve brzo po dogovoru, postoje i neke nepredviđene stvari na koje ne možete utjecati i treba se što mirnije nositi s time."


4. Adaptacija kuće od 170 kvadrata

Tomislav je krenuo s planiranjem adaptacije kuće od 170 kvadrata u okolici Rijeke prije otprilike tri godine te je u tom periodu primijetio značajan porast cijena. "Primijetio sam porast cijena i to veliki. Kako sam u tom periodu taman kretao s adaptacijom, neke cijene su išle tjedan za tjedan gore. Primjerice profili za knauf su otišli 300% gore u periodu od tri godine i sl.", rekao nam je.

stanje tijekom adaptacije

"Radovi su obuhvaćali novi krov s dobrim dijelom novih dasaka i greda i stavljanje krovnih prozora, rušenje pregradnih zidova, skidanje žbuke, stropova, nova instalacija struje vode i odvoda. Knauf po cijeloj kući s izolacijom, gletanje, farbanje, postava keramike, laminata, novih vrata unutarnjih i vanjskih, unutarnjih stepenica, zamjena starih prozora", nabrojao je radove koje su imali.

Radove su mu radili prijatelji majstori, a kao jedini problem što se majstora tiče navodi to što ih se mora čekati i po nekoliko mjeseci.

Istaknuo je i cijene radova keramičara i električara:

  • Postava keramike 200 kn po m2 u što ulazi i ljepilo, fuge i silikon
  • Električar po šalteru 150 kuna plus 30 kn montaža utičnice, ormarić, osigurači i ostali materijal

"Početni budžet je bio cca 300.000 do 350.000 kn dok smo sad došli preko 550.000 kn, s tim da sam jako puno radova sam napravio", rekao je.

stanje tijekom adaptacije

Ukupan trošak adaptacije kuće od 170 kvadrata u okolici Rijeke s namještajem trenutno procjenjuje na 600.000 kuna.

Svima koji tek planiraju ili kreću s adaptacijom savjetuje: "Moj savjet je izgubiti malo više vremena i novaca te ako ide adaptacija, sve porušiti i novo raditi. Tako si dugo vremena miran, a u suprotnom uvijek ide krpanje."

"Ne davati kaparu unaprijed i dobro si isplanirati tijek radova", dodatno je savjetovao.


5. Adaptacija stana od 39.5 kvadrata u Zagrebu

Marko je sa suprugom Ivanom kupio stan prije godinu i pol u Zagrebu od 39.5 kvadrata po povoljnoj cijeni jer je bio u lošem stanju. "Platili smo rupčagu 52.000 eura, jednosoban stan bez kupaone samo s WC-školjkom", ispričao je iskreno. 

stanje tijekom adaptacije

Kada su krenuli s adaptacijom, vidjeli su da je dio krova u lošem stanju te su se dogovorili sa stanarima da ga saniraju o svom trošku u zamjenu za njihove udjele u zajedničkom malom tavanu iznad stana. "U taj dio nitko nije kročio nogom 50 godina. Lijepih starinskih sitnica sam gore pronašao", rekao je.

Bavi se adaptacijama, ali je svejedno imao probleme s pronalaskom majstora. "Zvao sam svog kooperanta za krovove da mi uskoči, ali on je bio na bolovanju pa sam nakon dugo traženja našao 'majstora' s kojim sam imao traume da još danas popijem Normabel kad ga se sjetim", iskren je.

stanje nakon

"Da se razumijemo, nije bio skup, nije me zavlačio, nije uzeo avans pa nestao, on jednostavno nije znao raditi, nije imao ni s čim. Skužio sam to tek kad su skinuli stari krov i tad si više nisam mogao pomoći jer ako ih otjeram, zgrada nema krov, a ide kiša", prepričao je svoje iskustvo.

Posao su djelomično odradili, a on je još nekoliko dana nakon njih popravljao nedostatke. Supruga Ivana je pak bila zadužena za osmišljavanje dizajna interijera. 

stanje nakon

Ukupan trošak adaptacije stana od 39.5 kvadrata u Zagrebu s namještajem bio je 25.000 eura.

"Komplet adaptacija s namještajem me je koštala oko 25.000 eura, ali većinu sam odradio sam osim knaufa, struje i krečenja, to su mi odradili prijatelji kooperanti, a ja sam platio samo materijal", napominje.

Istaknuo je i cijene opreme i pojedinih radova:

  • Pločice je kupio u outletu po cijeni od 85 kn/m2
  • Krečenje s krpanjem, pripremom i materijalom bilo im je 30 kn/m2
  • Keramika, montaža bez materijala bila je 120 kn/m2
  • Struja - 18.000 kuna (bez utičnica i rasvjete)

6. Adaptacija stana od 90 kvadrata u unutrašnjosti Istre

Sugovornica L.K. podijelila je s nama iskustvo adaptacije stana veličine 90 kvadrata u unutrašnjosti Istre. "Do potpisivanja ugovora već smo u grubo imali skicirane ideje i od tuda smo krenuli. Naravno, kada su radovi krenuli, otvarale su se situacije koje smo previdjeli i koje smo morali rješavati po putu", objasnila je.

kuhinja prije adaptacije

"Mi smo ulovili zadnji vlak 'normalnih cijena' odnosno taman nakon što smo manje-više završili sa svime, oscilacije u cijenama materijala / izvođenja su počele", istaknula je. 

"S obzirom na to da smo radili potpunu adaptaciju stana, radovi su išli od izbijanja zidova koji su se smjeli rušiti, mijenjanja postojeće stolarije (vanjske i unutarnje), uklanjanja postojećih podova, demontaža sanitarija i svih postojećih elemenata u stanu, rješavanja namještaja. Od stana koji smo kupili, ostali su samo nosivi zidovi", opisala je radove. 

kuhinja nakon (stan je još uvijek u fazi dovršavanja)

Što se tiče odabira majstora birali su ih po dostupnosti jer im se žurilo da radovi počnu, ali je napomenula da to ne bi preporučila.

"Jako nam je teško bilo naći provjerene majstore i izvođače koji su mogli odmah krenuti raditi. Inače uvijek idemo po preporuci, međutim zbog naše specifične situacije majstore smo ovaj put birali po kriteriju 'onaj tko je prvi dostupan', prvo tražeći među svojim poznanicima i okolini, a onda preko interneta", ispričala je.

Podijelila je s nama cijene radova pa su one tako iznosile po stavkama:

  • Rušenje i demontaže, cca 10 m2, 6350,00 kn
  • Zidarski radovi 2766,80 kn
  • Keramičarski radovi, 30 m2, 20.886,00 kn
  • Parketarski radovi, 60 m2, 7000,00 kn
  • Radovi na vodovodu i kanalizaciji 25.080,99 kn
  • Radovi na instalaciji grijanja 3600,00 kn
  • Elektroinstalaterski radovi 25.025,00 kn
  • Stolarski radovi 23.320,00 kn
  • Soboslikarski radovi 17.000,00 kn
  • Razni radovi i opremanje 70.024,00 kn
  • Stolarija: 3 manja prozora, jedan veći i dvije staklene stijene izlaz na terasu + montaža 35.000 kn

Ukupan trošak adaptacije stana od 90 kvadrata u unutrašnjosti Istre bio im je 46.000 eura. 

"Imala sam sreću što je suprug cijelo vrijeme bio uključen u sam proces pa je i on dao svoj obol praćenju tržišta i da se držimo nekako planiranog budžeta. Naravno, budžet je na kraju probijen, ali mislim da smo dobro prošli s obzirom na situaciju koja se trenutno dešava i nastavit će se dešavati na tržištu", rekla nam je.

Svima koji tek planiraju ili kreću s adaptacijom savjetuje: "Ne ulaziti bez plana, kako financijskog tako i prostornog (u smislu nacrta i tlocrta). Biti prisutan na gradilištu koliko god se to može, oboružati se strpljenjem i biti spreman na kompromis."


Savjete kao i iskustva drugih vezano uz adaptacije, interijere i uređenje uvijek možete pronaći na internetu ili u Facebook grupama poput Dizajn interijera (savjeti i iskustva) čiji su članovi podijelili svoje iskustvo za potrebe ovog članka. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.