Klimatski aktivisti pretvarali se da su Mattel i poslali lažno priopćenje o barbikama

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

NEKOLIKO stranih medija nasjelo je u utorak na razrađenu prevaru koja je tvrdila da će sve Mattelove igračke, uključujući kultnu lutku Barbie, biti bez plastike do 2030., počevši s novom linijom razgradljivih lutaka EcoWarrior izrađenih od organskih materijala uključujući gljive, alge i glinu.

Kampanja, koju je provela aktivistička skupina koja sebe naziva Barbie Liberation Organisation, uključivala je niz lažnih vijesti i reklama za koje se tvrdilo da potječu od Mattela. Grupa je izjavila da želi iskoristiti pompu koja je okružila blockbuster film Barbie i skrenuti pozornost na upotrebu plastike u igračkama, piše The New York Times

Mattel je u e-poruci opisao kampanju kao "prevaru" koja "nije imala nikakve veze s Mattelom". Tvrtka je rekla da su aktivisti također izradili lažne web stranice koje su izgledale kao da pripadaju Mattelu. "To su bili duplikati - a ne Mattelova stvarna mjesta", rečeno je.

Neke novinske kuće prenijele su lažnu vijest

Ali neke novinske kuće, uključujući People, The Washington Times i MarketWatch, nasjele su na lažnu kampanju, objavljujući članke o novim lutkama. Sada na stranici The Washington Timesa stoji iduće pojašnjenje umjesto originalnog članka:

"The Washington Times potvrdio je s Mattel Corp. da se članak o novim Barbie lutkama koji se ovdje pojavio temelji na razrađenoj medijskoj prevari koja uključuje lažne adrese e-pošte, lažno priopćenje za tisak, lažirane slike, izmišljene citate i YouTube video koji pokazuje glumicu Daryl Hannah kako najavljuje novu liniju proizvoda.

Uklonili smo priču s naše web stranice čekajući daljnju istragu o podrijetlu prevare. Razrađena prevara s glumicom Daryl Hannah "pogodila" je Mattel u utorak, a navodno su je počinili aktivisti za klimatske promjene koji su iskoristili pojačan interes za Barbie kako bi ismijali upotrebu plastike u tvrtki igračaka", piše The Washington Times

Lažna kampanja tvrdila je da će Mattel napustiti reciklirane plastične materijale, lobirati za saveznu zabranu nebitne plastike i pretvoriti svoje pogone u potpuno prirodnu proizvodnju. U stvarnosti, proizvođač igračaka sa sjedištem u Kaliforniji najavio je planove za prelazak na 100% recikliranu i biorazgradivu plastiku u svim svojim proizvodima i ambalaži do 2030. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.