Jeste li čuli za "shrinkflaciju"? Ova pojava sve je češća na policama supermarketa

Screenshot: YouTube

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

MOŽDA se sjećate američke komedije "Draga, smanjio sam djecu" koja je na jedan bizaran način povezana s ekonomskom krizom. U filmu je ludi znanstvenik greškom smanjio djecu, a u našem filmu proizvođači smanjuju pakiranja, no u ovom slučaju nije riječ o grešci.

Vaša omiljena čokoladica nekako je tanka pod prstima, veliko pakiranje tjestenine koje uvijek kupujete jedva da je dovoljno za dva ručka, pekmezi su se nekim čudom smanjili, a i kutija keksa budi sumnje. 

Shrinkflacija

Ne, nije riječ o komediji, a još manje čaroliji. Ovaj bizaran fenomen koji je uzrokovala inflacija sada je dobio ime. Shrinkflacija (eng. shrink – smanjiti; inflation – inflacija) novi je trend koji se kupcima nimalo ne sviđa. Iako se proizvođači već godinama služe ovim trikom, smanjivanje pakiranja i zadržavanje (ili još gore, povećavanje) cijena sada itekako osjetimo na džepu.

Ogorčenost kupaca sve je veća, što cijenama, a što jeftinim trikovima. Prema pisanju Bloomberga, Nijemci su zatrpali nadležna tijela za zaštitu potrošača tužbama. Žale se na povećanje cijena, no ono što ih zaista ljuti je trik kojim proizvođači zadržavaju profit u ekonomskoj krizi.

Koncept shrinkflacije vrlo je jednostavan. Proizvođači smanje pakiranje proizvoda, a zadrže cijenu većeg pakiranja koje na policama supermarketa više nećete pronaći. Dobivate manje proizvoda za jednaku količinu novca, no na ne tako očit način. Jedno je sigurno, ukoliko ne pripazite na odnos gramaže i cijene, kući ćete se vratiti s namirnicama koje neće potrajati dugo.

Na što trebate pripaziti?

Prvi korak u borbi protiv shrinkflacije je pregledavanje oznaka na proizvodu. Pregledajte kućni inventar i potražite oznake na proizvodima te ih slikajte ili zapišite u šoping-listu. Kad krenete u novu kupnju namirnica, primjerice tjestenine, usporedite oznake proizvoda kod kuće i onog na policama.  

Imajte na umu kako na policama s oznakama većine proizvoda poput sireva možete vidjeti cijenu po kilogramu, što će vam pomoći u daljnjoj strategiji. Također, pripazite na oznake proizvođača poput "novo pakiranje" ili "poboljšan okus" koji mogu biti indikator shrinkflacije.  

Pametna kupnja u doba inflacije

Pregled kataloga, skupljanje kupona, praćenje akcija ili korištenje popusta putem loyalty kartica pametan su način kupovine, pogotovo u doba inflacije. Kupovanje proizvoda robne marke popularnih maloprodajnih lanaca također su dobar način da doskočite paprenim cijenama, baš kao i kupovanje XXL pakiranja.

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.