Je li online kupnja loša za planet?

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

INTERNETSKA kupovina danas je iznimno popularna, što zapravo ne čudi jer nudi brojne prednosti. Jedna od najvećih je mogućnost kupovine iz udobnosti vlastitog doma u bilo koje doba dana ili noći. Osim toga, online trgovine često nude širi asortiman proizvoda nego što je to slučaj u fizičkim trgovinama.

Još jedna prednost je jednostavna usporedba cijena. Naime, u par klikova mogu se usporediti cijene između različitih trgovaca, što mnogima pomaže da pronađu najbolje ponude. Mnoge trgovine također imaju mogućnost ostavljanja recenzija proizvoda, što je prilično zgodno za pročitati prije kupnje.

No, online kupovina ima i neke mane, od nemogućnosti fizičkog isprobavanja artikala do pojedinih rizika vezanih uz sigurnost financijskih podataka. Osim toga, ponekad se na dostavu čeka prilično dugo, što može biti frustrirajuće. No, vjerojatno najveća mana online kupovine je ta da može imati negativan utjecaj na okoliš zbog ambalaže i emisija iz prijevoza.

"Koliko trebam brinuti o utjecaju moje internetske kupovine?"

Jedan čitatelj New York Timesa bio je posebno zainteresiran za negativan učinak online kupnje na okoliš, pa im se obratio s upitom: "Koliko trebam brinuti o utjecaju moje internetske kupovine?" Na ovo pitanje odgovorila je Dionne Searcey, članica ekipe klimatskih izvjestitelja i vanjskih suradnika Timesa koji odgovaraju na goruća klimatska pitanja. Njezin odgovor prenosimo u nastavku. 

"Praktičnost internetske kupovine teško je nadmašiti. No, ona koristi mnogo energije i resursa te može dovesti do veće količine otpada", ističe Dionne na početku odgovora. 

 

Prijevoz potreban za internetsku kupovinu ispušta stakleničke plinove. Tri milijarde stabala se godišnje posiječe za proizvodnju ambalaže za različite svrhe, uključujući i e-trgovinu, prema nekim procjenama. Podatkovni centri, potrebni za pohranu i dohvat narudžbi, troše otprilike deset puta više energije od tipičnog domaćinstva i koriste dragocjenu podzemnu vodu za hlađenje.

No, Dionne navodi da internetska kupovina nije uvijek najgora opcija te da je učinkovitost važan faktor. Ističe da centralizirana dostava (jedan kamion koji dostavlja narudžbe u više domova) može biti ekološki učinkovitija od situacije u kojoj više kupaca koristi svoje automobile za odlazak do trgovina.

Jedna studija otkrila je da bi internetska kupovina mogla biti održivija od tradicionalne

Jedna studija s MIT-ja otkrila je da bi internetska kupovina mogla biti održivija od tradicionalne kupovine u više od 75% scenarija koje su istraživači osmislili. Ti scenariji su zamišljali situacije poput internetskog iskustva kupovine s potpuno električnom dostavom i smanjenim pakiranjem.

Internetski trgovci i dostavne tvrtke pokušavaju učiniti internetsku kupovinu prijateljskijom prema okolišu. Tako su neki prihvatili električna vozila, a jedan od njih je Amazon, koji se obvezao do 2030. godine imati 100.000 električnih dostavnih vozila. FedEx planira do 2040. godine zamijeniti sva svoja vozila za preuzimanje i dostavu paketa električnim vozilima.

Neke tvrtke također eksperimentiraju s dostavama koje obavljaju roboti i dronovi. No, Dionne naglašava da postoje i drugi faktori na koje treba obratiti pažnju. Naime, pakiranje i otpad također su važni.

 

Tvrtke poput Amazona su počele smanjivati količinu ambalaže za pakiranje narudžbi, koja je u ranim danima internetske kupovine proizvodila smiješne količine kutija, zaštitnih mjehurića i drugih obloga za sitne predmete. To se i dalje povremeno događa, čak i uz napore da se smanji.

Neke tvrtke su počele koristiti višekratno upotrebljivu, reciklabilnu, pa čak i biorazgradivu ambalažu. Međutim, unatoč tim naporima, milijuni kilograma plastike iz ambalaže i dalje završavaju u rijekama, oceanima i na odlagalištima.

Možda najvažnija stvar je - koliko toga kupujemo

"Dakle, situacija je komplicirana. No postoji jedna nepogrešiva stvar koju možete učiniti za planet i za svoj bankovni račun - kupovati manje stvari", kaže Dionne. Proizvodnja i korištenje kućanskih dobara i usluga odgovorni su za 60% emisija stakleničkih plinova u svijetu, pokazalo je jedno istraživanje iz 2015. godine. 

Klimatske organizacije potiču kupovinu rabljenih stvari ili popravak pokvarenih predmeta koje već posjedujete. Također, sve više tvrtki nudi usluge popravka, ponekad čak i besplatno. Osim toga, na YouTubeu se može pronaći videozapise koji nude vodiče korak po korak za popravljanje iznenađujuće velikog broja predmeta.

 

Ako se ne želite odreći online kupovine, postoji mnogo načina na koje možete učiniti svoju kupnju putem interneta održivijom.

Prva stvar je da prilikom naručivanja odjeće i obuće provjerite tablice veličina i pročitate recenzije drugih kupaca kako biste smanjili broj povrata, ili ih čak potpuno eliminirali. Mnoga istraživanja pokazuju da postoji pet puta veća vjerojatnost da će se proizvod kupljen online morati vratiti, što rezultira znatno većim emisijama štetnih plinova u prometu.

Ako naručujete više predmeta, pokušajte grupirati svoje narudžbe u jednu pošiljku. Mnoge tvrtke će vas pitati želite li to učiniti, ali čak i ako ne pitaju, ne zaboravite potražiti tu opciju.

Prakticirajte sporu kupovinu. Zaustavite se i razmislite trebate li zaista predmet koji gledate. "Lako je požuriti s kupnjom nečeg novog, a osjećaj uzbuđenja koji prati takvu kupnju poznat je mnogima. No, ekolozi predlažu da svoju dozu dopamina dobijete iz nečeg potpuno drugačijeg: 'Umjesto toga, pokušajte prošetati'", savjetuje Dionne.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.