Imena ovih brendova prevaranti najčešće koriste kako bi vas obmanuli

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PREVARANTI sve češće koriste imena i identitete poznatih brendova kako bi prevarili potrošače. Situacija se ne razlikuje puno kod nas i u drugim zemljama. Prema podacima američke Federalne trgovinske komisije (FTC), ovo su najčešći brendovi u čije se ime lažno predstavljaju kako bi došli do svojeg cilja.

Na popisu se našli i veliki svjetski brendovi

Prevare se najčešće vrše telefonski i putem e-maila. Mnogima su vjerojatno dobro poznate prevare pri kojima vas navodni zastupnici Microsofta upozoravaju na to da je vaš uređaj pod rizikom. Jedna je to od najpoznatijih prevara koja se događa na globalnoj razini.

U SAD-u prevaranti najčešće koriste ime brendova Best Buy i njihove Geek Squad tehničke podrške, zatim Amazon, PayPal, Microsoft, Publishers Clearing House, Norton, a zatim i Apple. Prevaranti metama najčešće nude primamljive ponude, a cilj je ukrasti novac.

FTC je za prošlu godinu primio 52.000 prijava povezanih s prevarantima koji se predstavljaju kao Best Buy i njegova Geek Squad tehnička podrška. FTC je primio još 34.000 prijava o prevarantima koji se predstavljaju kao Amazon. Prevaranti koji se predstavljaju kao PayPal zaslužni su za oko 10.000 pritužbi.

Što se tiče gubitaka, prevaranti koji su se predstavljali kao Microsoft i Publishers Clearing House izvukli su najviše novca od potrošača. Microsoftove prevare zabilježile su samo 7000 prijava, ali su aktivnosti rezultirale gubitkom od 60 milijuna dolara, prenosi PC Mag.

Prevaranti koriste razne taktike. "Na primjer, lažni Geek Squad e-mailovi vas obavještavaju da će se računalna usluga na koju se niste prijavili uskoro obnoviti za nekoliko stotina dolara", navodi FTC komisija. "Microsoftove prevare počinju s lažnim sigurnosnim upozorenjem na vašem računalu s brojem koji treba nazvati za 'pomoć'. A pozivi iz lažnog Publishers Clearing Housea kažu da ćete morati platiti naknade kako biste prikupili svoje (lažne) nagradne dobitke."

U travnju je FTC primijetio da prevaranti sve više koriste e-mailove i tekstualne poruke umjesto tradicionalnih telefonskih poziva kako bi ciljali nesuđene žrtve svojim pokušajima imitacije. Prevare se šire i na društvene mreže. Prema FTC-u: "Najčešće su prijavljivali online kupovne prevare koje su započele s oglasima na društvenim mrežama."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.