Evo na koje načine vas supermarketi navode da potrošite više novaca i kako to izbjeći

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

BITI svjestan lukavih načina na koje vas supermarketi navode da potrošite više može pomoći u smanjenju šanse da potrošite svoj proračun sljedeći put kada budete kupovali hranu. 

Mnogi su trenutno u nevolji zbog rastućih troškova i trude se otkriti kako uštedjeti novac na bilo koji način, pa tako štede i na hrani.

Koraci kao što je traženje najjeftinijeg supermarketa mogu donijeti velike uštede. Korištenjem kartice vjernosti supermarketa također vam može pomoći u smanjenju troškova u određenoj mjeri. Ali također je važno znati kojim se taktikama koriste supermarketi da vas navedu da potrošite više, piše GoodtoKnow.

Donosimo vam taktike koje koriste supermarketi da vas natjeraju da potrošite više od planiranog te kako ih izbjeći.

1. Pametan raspored trgovina

Supermarketi žele da obiđete cijelu trgovinu jer je veća vjerojatnost da ćete usput pokupiti nepotrebne stvari. Zbog toga se neki premeti obično drže na nejasnim mjestima, zbog čega morate ići gore-dolje po prolazima kako biste ih pronašli. Osim toga, često ćete otkriti da baš kad se naviknete na raspored, supermarket ponovno sve promijeni.

Kako izbjeći: Napravite popis svega što vam treba na početku trgovine i držite ga se. Mogli biste čak ostaviti bankovnu karticu kod kuće i ponijeti samo gotovinu, što vas prisiljava da se držite svog budžeta. Ako nešto ne možete pronaći, zamolite člana osoblja za pomoć.

2. Veća kolica

Kolica u supermarketima sada su mnogo veća nego što su bila. A što više prostora imate, veća je vjerojatnost da ćete ga ispuniti. Stručnjak za uštedu novca i direktor online supermarketa Britsuperstore, Richard Price, kaže: "Što je veća košarica, to je vjerojatnije da ćete na kraju potrošiti više, pa se umjesto toga pokušajte držati ručne košarice. Istraživanje je pokazalo da kada se veličina košarice udvostruči, potrošači kupuju 40% više."

Kako izbjeći: Uzmite košaru ili potražite manja kolica da ih ne možete toliko napuniti.

3. Skuplji proizvodi u razini očiju

Položaj proizvoda na policama može imati velik utjecaj na vjerojatnost da ćete ih kupiti. Mnogo je vjerojatnije da će užurbani kupci zgrabiti prve artikle koje vide, drugim riječima, one koji se nalaze u razini očiju, a supermarketi to koriste u svoju korist. Artikli koji se na policama nalaze u razini očiju obično su skuplji proizvodi poznatih marki, a to su proizvodi koje supermarketi žele da kupite.

Kako izbjeći: Odvojite vrijeme i potražite robne marke trgovine na nižim policama.

4. Igračke na nižim razinama

Slično tome, igračke u svijetlim pakiranjima, žitarice sa šarenim maskotama, slatkiši i časopisi obično se stavljaju na niže police kako bi ih djeca lako mogla dohvatiti.

Kako izbjeći: Postavite jasna pravila prije nego što odete u supermarket kako bi vaša djeca znala što ćete, a što nećete kupiti dok ste u kupovini.

5. Zamamni mirisi

Jeste li ikada ušli u supermarket i osjetili miris svježe pečenog kruha ili kolačića? Ovo je još jedna uobičajena taktika koju supermarketi koriste kako bi vas uvjerili da potrošite više.

Miris se koristi u mnogim trgovinama za poticanje emocija i pamćenja. Miris svježe pečenog kruha može se širiti iz pekare u trgovini. Ne samo da bi vam ovo moglo natjerati vodu na usta i kruliti u želucu, već bi vas moglo podsjetiti na određeni odmor ili mjesto koje ste posjetili. Sljedeća stvar koju znate je da imate dva bageta u svojim kolicima za kupovinu.

Kako izbjeći: Jedite prije odlaska u supermarket kako ne biste nešto kupili od gladi. Imajte žvakaću gumu pri ruci kako biste odvratili primamljive mirise.

6. Slatke poslastice na blagajnama

Dok stojite u redu za plaćanje, vjerojatno ćete primijetiti obilje slatkiša i čokoladica u svojim sjajnim omotima koji samo čekaju da ih uzmete. A to je upravo ono čemu se supermarketi nadaju da ćete učiniti. To je samo još jedan način da potrošite više.

Kako izbjeći: Pokušajte koristiti samoposlužne kase, bit će brže i obično nisu okružene primamljivim poslasticama.

 

7. Opuštajuća glazba

Ako ste se ikada zapitali zašto vaš lokalni supermarket pušta glazbu, postoji vrlo dobar razlog. Supermarketi imaju tendenciju puštati sporiju glazbu kako bi stvorili mirnu atmosferu bez žurbe, ostavljajući vas u trgovini puno dulje. Naravno, što vam je dulje potrebno za kupnju, veća je vjerojatnost da ćete potrošiti.

Vrsta glazbe koja se reproducira također može utjecati na ono što kupujete. Studije su pokazale da će puštanje francuske glazbe vjerojatnije potaknuti ljude da kupuju francusko vino, na primjer.

Kako izbjeći: Odredite si vrijeme za obavljanje svoje trgovine i pridržavajte ga se. Možete čak slušati vlastitu glazbu putem slušalica, idealno nešto što vas neće usporavati.

8. Povoljniji proizvodi u jeftinom pakiranju

Kupcima ambalaža utječe na njihove odluke o kupnji. Jeftiniji se proizvodi pak stavljaju u povoljnija, često neprivlačna pakiranja. No što je pakiranje ružnije, manja je vjerojatnost da će ga potrošač kupiti. Odnosno, vjerojatnije je da će kupce privući proizvodi srednje klase i oni koji su u privlačnijem pakiranju i koštaju više. 

Kako izbjeći: Kvaliteta jeftinih proizvoda često je vrlo slična proizvodima srednje klase, stoga nemojte dopustiti da vas pakiranje obeshrabri. Usporedite popis sastojaka ako niste sigurni.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.