Evo kada je bolje koristiti gotovinu umjesto kartice

Foto: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

VEĆINA današnjih kupnji s lakoćom se može obaviti karticom ili telefonom, no financijski stručnjaci savjetuju da je uvijek dobro imati nešto gotovine sa sobom, a u nekim situacijama je i preporučuju za plaćanje umjesto korištenja kartica.

Best Life Online konzultirao je financijske stručnjake i doznao kada je najbolje plaćati gotovinom umjesto karticama, a evo u kojim situacijama je preporučuju. 

1. Prilikom kupnje proizvoda, odjeće ili obuće koju biste mogli vratiti

Ako mislite da biste na kraju mogli vratiti nešto što ste kupili, svakako koristite gotovinu, preporučuje Steven Holmes, financijski stručnjak i viši investicijski savjetnik u iCash-u. Prema Holmesu, mnogi ljudi odustaju od isprobavanja stvari u trgovini i umjesto toga će kupiti dvije ili tri veličine iste košulje ili hlača, isprobati ih kod kuće i vratiti one koje im ne trebaju.

No u toj situaciji ćete morati pričekati da dobijete svoj novac natrag ako ste platili bilo čime osim gotovinom. Većina trgovina će vam automatski vratiti novac prema izvornom obliku plaćanja koji ste koristili za kupnju, što može potrajati nekoliko dana ako je plaćanje izvršeno karticom. 

2. Kupovina na putovanjima

Plaćanje gotovinom na godišnjem odmoru, posebno u stranim zemljama, može pomoći da izbjegnete neke šokantne troškove. Carter Seuthe, financijski savjetnik i glavni izvršni direktor Credit Summita, kaže da je pametnije plaćati gotovinom kada putujete jer bi vam plaćanje karticama moglo donijeti dodatne naknade.

"Ako se nalazite u drugoj zemlji, korištenjem kreditne kartice mogla bi vam se naplatiti pozamašna naknada za inozemne transakcije", upozorava. Korištenje gotovine također vas može spriječiti od slučajnog prekomjernog trošenja tijekom putovanja, prema Seutheu. 

3. Manje svakodnevne potrošnje

Međutim, gotovina se preporučuje i prilikom svakodnevne potrošnje, kaže Michael Collins, profesor financija na Endicott Collegeu u Beverlyju, u Massachusettsu. "Manje kupnje, poput namirnica, trebale bi se obavljati gotovinom", kaže. "To je zato što je iznos novca koji se razmjenjuje minimalan, a korištenje gotovine odvraća ljude od impulzivne kupnje."

4. Kupnja rabljenih proizvoda online

Kupnja na Facebook Marketplaceu ili online oglasnicima može biti izvrstan način uštede na skupim proizvodima jer ih ondje kupujete rabljene od nekog drugog. No Jake Hill, financijski stručnjak i izvršni direktor DebtHammera, upozorava da je za te transakcije najbolje koristiti gotovinu.

"Za kupnje preko oglasnika uvijek je najbolje koristiti gotovinu", kaže Hill. "Davanje osjetljivih informacija ljudima koje ne poznajete nikada nije dobra ideja."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.