EU bi mogla tražiti od Applea opciju deinstaliranja aplikacije Fotografije na iPhoneu

Ilustracija: Shutterstock

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

PROŠLOTJEDNA izjava Margrethe Vestager, izvršne potpredsjednice Europske komisije za Europu prilagođenu digitalnom dobu i europske povjerenice za tržišno natjecanje, sugerira da bi Apple mogao biti obavezan omogućiti vlasnicima iPhonea brisanje aplikacije Fotografije.

Iako ova mogućnost nije bila ranije spomenuta, Vestager je u kratkom govoru spomenula da je to jedna od stvari koje Apple nije učinio u svojoj prilagodbi s DMA, što bi očito uključivalo veliku promjenu u načinu rada iOS-a, piše 9to5Mac

"Appleov model usklađenosti ne ispunjava ciljeve ove obveze"

John Gruber s Daring Fireballa primijetio je komentare koje je Vestager dala prošlog tjedna vezano uz pokretanje istraga o potencijalnoj neusklađenosti s Aktom o digitalnim tržištima (DMA).

"Prema članku 6. stavku 3. DMA, gatekeeperi (tvrtke koje pružaju usluge temeljne platforme definirane u DMA, op.a.) dužni su omogućiti lako deinstaliranje aplikacija i promjenu zadanih postavki. Također, moraju prikazati zaslon za odabir. Izgleda da Appleov model usklađenosti ne zadovoljava ciljeve ove obveze.

Konkretno, zabrinuti smo zbog toga što trenutni dizajn zaslona za odabir web-preglednika lišava krajnje korisnike mogućnosti da donesu potpuno informiranu odluku. Na primjer, ne unaprjeđuju korisničko iskustvo sa svim dostupnim opcijama.

Apple također nije omogućio deinstalaciju nekoliko aplikacija (među njima i Fotografije) i onemogućava korisnicima promjenu zadanih postavki (npr. Cloud), kako DMA zahtijeva", izjavila je Vestager. 

Gruber ističe da bi ova promjena zahtijevala temeljito prepravljanje iOS-a kako bi se podržale alternative za upravljanje fotografijama kao zadane aplikacije. "Fotografije nisu samo aplikacija u iOS-u, one su sučelje na razini sustava za pregled fotografija. Integrirane su u cijeli iOS sustav s pojedinačnim dozvolama za aplikacije koje omogućuju različite razine pristupa vašim fotografijama."

Neki komentatori nagađaju da bi Apple mogao prestati prodavati iPhone u EU

Neki komentatori, uključujući Grubera, iznijeli su malo vjerojatnu pretpostavku da bi zbog zahtjeva EU Apple mogao prestati prodavati iPhone u zemljama članicama. Logika koja je predstavljena jest da bi, uz moguće kazne do 10% globalnog prihoda i udio prodaje u EU od otprilike 7% tog prihoda, to moglo biti povoljnije.

EU povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton odbacio je tu mogućnost. "Nezamislivo je da bi itko odbio biti prisutan na tržištu od 450 milijuna kupaca. Digitalni divovi sposobni su platiti kazne od nekoliko milijardi dolara bez da trepnu. Danas si nijedan od njih ne može priuštiti ne biti na našem tržištu."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.