Snažna poruka iza haljine s maternicom iz nove Gucci kolekcije o kojoj svi bruje

Foto: Getty Images, Instagram

TALIJANSKA modna kuća Gucci u Rimu je predstavila svoju Cruse kolekciju za 2020. godinu koja su mnogi proglasili najprovokativnijom do sad. 

Lokacija za reviju nije odabrana slučajno, već je kreativni direktor brenda Alessandro Michelle zamislio dom Vatikana i Katoličke crkve kao savršenu lokaciju za iznošenje stavova modne kuće o abortusu.

Pistom su prošetali modeli u odjevnim komadima s natpisima "My body my choice" ("Moje tijelo moj izbor"), poznatim feminističkim sloganom iz 70-ih te "Chime for change" ("Pozvoni za promjenu"), koji je naziv Guccijeve kampanje za ravnopravnost spolova iz 2013. godine. Zanimljivo je da su natpisi uglavnom krasili muški dio kolekcije u želji dizajnera da potakne što više muškaraca da se uključe u to pitanje.

A komad koji je privukao najviše pažnje na reviji bila je bijela haljina s izvezenim cvijećem u obliku maternice, detaljem koji je, kako je otkrio dizajner, dodan na haljinu nekoliko trenutaka uoči same revije. 

"Motiv maternice odražava viziju dizajnera o slobodi, jednakosti i pravu na izražavanje", piše u opisu fotografije haljine na Instagramu brenda.

Još jedan komad koji se istaknuo bio je kaput na čijem je ovratniku izvezeno 22. 5. 1978., datum kada je pobačaj postao legalan u Italiji.

Osim modnom kolekcijom, dizajner je jasno iznio stavove kuće u intervjuu uoči revije. 

"Nijedan zakon ne bi trebao braniti bilo kojoj osobi da radi što želi s vlastitim tijelom. Nevjerojatno je da u svijetu još postoje ljudi koji misle da imaju pravo kontrolirati žensko tijelo i pravo izbora. Uvijek ću se zalagati za slobodu izbora", rekao je Michele.

Inače, pravo na pobačaj trenutno je jedna od gorućih tema u SAD-u, ali i u ostatku svijeta, s obzirom na to da je američka savezna država Georgija prije nekoliko tjedana donijela zakon kojim zabranjuje pobačaj nakon prvih zabilježenih otkucaja srca fetusa, nakon čega je najstrožu zabranu pobačaja izglasala i savezna država Alabama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.