Sjećate se haljine koja je srušila internet? Znanstvenici sada imaju novu teoriju o njenoj boji

Foto: Twitter
 
DVIJE godine nakon što je ova haljina podijelila internet na one koji su ju mislili da je plava i druge koji su tvrdili da je bijela, znanstvenici imaju novu teoriju o njenoj boji.
 
Istraživanje provedeno na Sveučilištu u New Yorku otkrilo je povezanost između boje koju su pojedinci vidjeli gledajući haljinu i njihovih navika spavanja
 
Vrijeme kada se budite, odnosno odlazite na spavanje utječe na svjetlost pod kojom vidite haljinu, pa tako i na njenu boju. Ovo je povezano s prijašnjim istraživanjem koje je pokazalo kako su različite boje rezultat rada mozga pojedinca, koji stvara pretpostavke o tome pod kakvim je svjetlom haljina fotografirana.
 
Oni koji su je doživljavali u sjeni, vidjeli su bijelu boju, dok je haljina bila plava onima čiji je mozak pretpostavio kako je fotografirana pod umjetnim svjetlom.
 
No, vratimo se na najnoviju studiju koja je pokazala kako je veća vjerojatnost  da će ranoranioci haljinu vidjeti u bijeloj boji, dok će je većina onih koji kasnije odlaze u krevet i kasnije ustaju, doživjeti kao plavu.
 
Ljudi koji se bude ranije izloženi su dnevnom svjetlu više od "noćnih ptica", što se nadovezuje na već spomenuto prethodno istraživanje, no znanstvenici ističu i kako uvijek valja u obzir uzeti i druge faktore, koje ova studija nije uključila, pa će tako i neki od ranoranioca ipak vidjeti plavu haljinu. 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.