Mala škola šminkanja by Inga Marić: Kako dobro konturirati i posvijetliti lice

Foto: Index

NAKON pravilne pripreme lica, odabira i nanošenja podloge i korektora dolazi red na konturiranje i highlight lica ili na hrvatskom jeziku sjenčanje i posvjetljavanje. Tehnikama sjenčanja i posvjetljavanja najviše postižemo kada su zajedno odrađene na licu.

Lice bez make upa

Prije svega ću objasniti što su točno te tehnike:

- Konturiranje ili sjenčenje je tehnika u kojoj koristimo mat proizvod u prahu, kremi ili olovci, koji je dvije nijanse tamniji od našeg tena, u cilju jače definicije ili preoblikovanja dijelova lica.

- Osvjetljavanje je tehnika u kojoj koristimo proizvod koji je jednu ili dvije nijanse svjetliji od našeg tena, korektor ili highlight proizvod, kako bi naglasili područja lica koja su prirodno najosvjetljenija.

Tehnikom sjenčenja i posvjetljavanja mogu se izvrsno naglasiti crte našeg lica, ako je napravljena  pravilno i s mjerom dok u suprotnom, ako pretjeramo možemo napraviti jako loš rezultat, ten koji izgleda prljavo i niti malo nam ne komplimentira, dapače. Trebamo jako paziti da ne budu vidljivi prejaki kontrasti na našem licu do čega dođe ako koristimo pretamne boje za sjenčanje a presvijetle za posvjetljavanje.

Ako vam je koža svijetla do srednje tamna koristite taupe i sivo- smeđe nijanse dok kod tamnijih tenova možete koristiti toplije, konjak boje. Nijanse u boji šampanjca ili nježno ružičastoj koristimo za posvjetljavanje svijetlih i srednje tamnih tenova dok zlatne nijanse koristimo kod tamnijih tenova.

Ne trebaju svi jednako konturirati lice jer crte lica nisu iste kod svih i zato trebate pratiti crte svoga lica a ne napraviti masku. Moja preporuka je da nakon što odaberete proizvod kojim ćete konturirati, napravite konturu ispod jagodične kosti, nanoseći je od sredine uha u smjeru kuta usana do sredine obraza. T

akođer konturirajte prenaglašene dijelove lica kao što mogu biti visoko čelo, jake čeljusne kosti, široki ili dugi nos…Uvijek posvijetlite područje ispod očiju, između obrva, dužinom nosa i iznad usnica.

I ne zaboravite manje je više! Tehnikama sjenčanja i posvjetljavanja trebamo postići prirodan nazovimo ga :"I Woke up like this" izgled a ne pretjerano našminkano lice koje nam mediji plasiraju u zadnje vrijeme.

Sljedeći put vam pričam o obrvama.

 

 

 

 

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.