Duboka poruka koju krije popularna tetovaža vješalice

Foto: Instagram

SIGURNO ste na Instagramu ili Facebooku vidjeli djevojke s tetovažom vješalice. Prva misao koja se može roditi kada vidite takvo što je da ta djevojka sigurno voli odjeću. Možda voli, no simbolika koju krije ova tetovaža zalazi puno dublje od ljubavi prema materijalnom. 

Naime, do ideje je došlo šest Amerikanki na visokim pozicijama, neke čak i političkim, koje su poželjele reagirati na zatvaranje klinika za siguran pobačaj. Primjerice, sama država Texas zatvorila je više od polovice klinika koje su pružale pacijenticama ovu uslugu. Posljedica tog čina je očaj žena koje se osjećaju primoranima pobaciti i to žele učiniti pod svaku cijenu pa čak i kod kuće na vrlo opasan način. 

Ginekologinja Gillian Schivone jedna je od žena osnivačica ove ideje koja je ispričala kako u Venezueli, u kojoj je pobačaj ilegalan, žene odlaze u sumnjive, mračne ulice i dopuštaju da nestručne osobe na njima izvedu vrlo bolan i opasan abortus.

Diane Horvath-Cosper, direktorica organizacije Whole Women’s Health u Baltimoreu, dodala je kako zatvaranje klinika za siguran pobačaj neće smanjiti broj pobačaja već samo povećati broj onih izvedenih kod kuće koji ženu vrlo lako mogu dovesti u životnu opasnost. 

Zašto baš vješalica?

Prije nekoliko desetaka godina za izvođenje kućnog abortusa najčešće se koristila metalna uvijena vješalica za odjeću koja je nerijetko uspjela izazvati teške infekcije i bolesti kod žena koje su izvodile abortus. 

Ova grupa sjetila se toga i nedugo nakon toga (već istu večer) odlučile su pronaći tattoo majstoricu koja podržava pravo na siguran pobačaj i time zaokružile njihovu priču koja se zatim proširila po društvenim mrežama. Kao znak pobune i podršku, vješalicu su počeli tetovirati i muškarci koji zagovaraju pravo žene na slobodan izbor i siguran pobačaj. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.