Dr. med. dent. Bruno-Christian Uroić otkriva kako najlakše održavati zube lijepima i zdravima

Foto: Press Foto

ČIŠĆENJEM zubnih naslaga uklanjaju se bakterije, ali i čuva zdravlje.

Osmijeh je jedna od prvih stvari koje kod nekoga primijetimo i osmijeh je taj koji nas osvaja i kojim smo osvojeni.
 
No, još važnije je da su zdravi i lijepi zubi preduvjet općeg zdravlja i zadovoljstva svakog pojedinca. 
 
Toga se sjetimo većinom kad nas zaboli zub, a s time i cijela glava, no tada je već kasno.
 
Baš zato će vam doktor Bruno Christian Uroić reći kako da održavate svoji prekrasni osmijeh i zdravlje zubi.
 
Samo se svakodnevnom njegom, pravilnom prehranom i redovitom stomatološkom kontrolom, mogu spriječiti ne samo najčešća oboljenja zubi, karijes i parodontitis, nego posredno i vrlo ozbiljna oboljenja. Ukoliko se zubi ne čiste redovito, konzumacijom hrane i pića na našim se zubima stvaraju naslage plaka. U kombinaciji s mineralnim solima iz sline, plak će postajati sve deblji i čvršći, a zadržavanje mikroorganizama u tim naslagama može dovesti do oštećenja cakline te razvoja raznih parodontalnih bolesti. 
 
Redovno uklanjanje zubnog kamenca je neophodno obavljati nekoliko puta godišnje, kako bi vaši zubi ostali zdravi i lijepi. Profesionalno mehaničko čišćenje podrazumijeva selektivno odstranjenje zubnog plaka sa svih zubnih površina, pri čemu se posebna važnost pridaje onim površinama, koje pacijent obično zanemari prilikom čišćenja. To su najčešće međuzubni prostori te jezične plohe donjih sjekutića i očnjaka. Sam tretman se provodi pomoću malih rotirajućih četkica i gumica, srpova (scalera), kireta i sl. kojima prelazimo preko površine zuba i odstranjujemo naslage.
 
Najčešće pigmentacije nalazimo kod pušača, te ljudi koji piju mnogo obojenih napitaka poput kave i čaja. Pojavljuju se kao tamnosmeđe do crne mrlje na površini zuba, obično intenzivnije uz zubno meso. Iste se vrlo teško odstranjuju četkicom ili se uopće ne mogu odstraniti. 
 
Zubni kamenac podrazumijeva tvrde naslage na zubima nastale mineraliziranjem plaka, tj. one tvrde bijele ili žućkaste naslage koje nastaju na zubima u području spoja zuba i zubnog mesa. Zubi postaju sve žući, puni kamenca  i plaka, a time je u ustima sve više bakterija koje su štetne za zube i cjelokupni organizam. Najčešće se kamenac može uočiti u području donjih prednjih zubi s unutarnje strane. Zubni kamenac predstavlja plodno tlo za nastajanje karijesa i razvoj većine parodontalnih bolesti te je neophodno njegovo redovno uklanjanje kako bi zubi ostali zdravi i lijepi. 
 
Dr. Uroić preporučuje kontrolu svakih šest mjeseci, a osobama s problemima zubnog mesa i općim sistemskim bolestima preporučuje dvostruko češće posjete stomatologu. Razlog su najnovija istraživanja i preporuke Američke dentalne organizacije, koja smatra da se uz čišćenje tvrdih (kamenac) i mekih (hrana, odnosno plak) zubnih naslaga profesionalnim čišćenjem također uklanja velik dio loših bakterija iz područja oko zuba, a time daje predah organizmu.
 
Profesionalna oralna higijena je obvezna i kod pacijenata s implantatima i fiksnim protetskim radovima radi redovitog profesionalnog čišćenja prostora oko zuba koje pacijenti vrlo teško sami mogu održavati. Profesionalno čišćenje traje 30-60 minuta, a koriste se ručni i strojni ultrasonični instrumenti za uklanjanje kamenca i drugih naslaga. Dodatna metoda čišćenja zubnih naslaga je pjeskarenje. Tom metodom se sitnim česticama pomiješanim s vodom, pod tlakom ispjeskari površina zuba i time očisti od svih naslaga i bakterija. Sam postupak pjeskarenja je u potpunosti neškodljiv za zubnu caklinu.
 
Za sva dodatna pitanja slobodno se obratite doktoru Bruni Christianu Uroiću, na stranici  http://www.novadent.com.hr/index.php/hr/.
 
.
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.