Financijaši iz EU polako stižu na hrvatsko tržište

Foto: Arhiva

PRISTUPANJEM Hrvatske Europskoj uniji, na snagu su stupile odredbe zakonodavnog okvira iz područja financijskih usluga koje omogućuju pružateljima financijskih usluga s odobrenjem nadležnog regulatora država članica EU da svoje usluge pružaju izravno i na području Republike Hrvatske (tzv. passporting).

Relevantne direktive EU koje su implementirane i u hrvatsko zakonodavstvo, omogućuju da i hrvatski pružatelji usluga pod istim uvjetima posluju i u drugim državama članicama EU. 

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga, sukladno zakonom propisanoj proceduri, zaprima obavijest o namjeri pružanja financijskih usluga institucija sa područja Unije na hrvatskom tržištu.
 
Što se tiče investicijskih društava, stiglo je, za sada dvanaest notifikacija. Od poznatijih imena, obavijest o pružanju usluga na hrvatskom tržištu zaprimljena je od društva Fidelity iz Luxembourga. Javio se i britanski Plus500, koji ulagačima pruža usluge trgovanja na deviznim tržištima.
 
Iz Slovenije se javila Ilirika, koja je i do sada bila prisutna na našem tržištu kroz povezana društva, a sada će im ova mogućnost vjerojatno znatno olakšati poslovanje.
 
Na hrvatsko tržište stigla je i poznata on-line banka, Saxo bank, a osim nje proteklog tjedna notifikacija je zaprimljena i od londonske investicijske kuće ICAP koja nudi usluge trgovanja na različitim tržištima.
 
Što se tiče osiguranja, tri irska osiguratelja Lifeguard Insurance, Canterbury Insurance, Pine Indemnity Limited, belgijski Ducroire SA i slovenski SID Prva kreditna zavarovalnica prva su osiguravajuća društva iz Europske unije koja imaju pravo obavljati poslove osiguranja na području Republike Hrvatske.
 
Dok društva iz Irske nude osiguranja od odgovornosti, belgijsko i slovensko nude osiguranje kredita.
Komentare možete pogledati na ovom linku.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.