Znanstvenici su objasnili što se događa u mozgu tinejdžera kada ga roditelj kritizira

Foto: Pexels

RODITELJI koji su skloni kritizirati često ne shvaćaju da time djetetu nanose puno više štete nego koristi. Grupa neuroznanstvenika sa Sveučilišta Pittsburgh, California-Berkeley i Harvard odlučila je istražiti kako roditeljska kritika utječe na tinejdžere, posebice na njihov mozak. U istraživanju koje je uključivalo 32 tinejdžera i 22 tinejdžerice znanstvenici su došli do nevjerojatnog otkrića.

Istraživači su se usredotočili na tri specifična dijela u mozgu tinejdžera - područja povezana s obradom negativnih emocija, područja uključena u regulaciju emocija i takozvana neuralna područja uključena u razumijevanje perspektiva drugih ljudi.

Promatrali su koliko se aktivnosti dogodilo u tim područjima kada su tinejdžeri čuli svoje roditelje, posebno svoje majke, kako ih kritiziraju, u usporedbi s onim kada su čuli svoje majke da govore o "nevažnim" stvarima poput kupovine namirnica. Također su promatrali jesu li nakon razgovora s roditeljima zabilježene ikakve promjene u moždanoj aktivnosti.

Rezultati su pokazali da, kada tinejdžer čuje kritiku roditelja, njegov mozak se doslovno ugasi na nekoliko trenutaka. Naime, kada su slušali kritike, mozak tinejdžera pokazao je veću aktivnost u područjima koja su uključena u negativne emocije, ali i značajno smanjenu aktivnost u regijama koje su uključene u razmišljanje, emocionalnu kontrolu i razumijevanje perspektive.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.