Zanima li vas kako izgleda kada je beba 6 dana nakon poroda spojena sa svojom posteljicom?

Foto: Mom.me

NIJE NEOBIČNO, no rijetko imamo priliku čuti za takvo nešto, pogotovo zato što u našim rodilištima na takvo nešto najvjerojatnije nikada ne bi pristali. Jedna majka iz Velike Britanije, iz Brightona, nedavno je rodila svoje drugo dijete koje je šest dana nakon poroda još uvijek bilo spojeno pupčanom vrpcom s posteljicom koju je majka nosila sa sobom u termo torbi. 
 
I koliko god nama to možda bilo neobično, postoje majke kojima je to izričita želja zbog brojnih dobrobiti koju bebe crpe iz svoje posteljice i nakon dolaska na vanjski svijet. 
 
Ista je ta Britanka, Adele Allen, i svoje prvo dijete, danas petogodišnju kćer, rodila i nakon poroda tretirala isto. 


 
Poznato je da je dobro nakon poroda ne rezati odmah pupčanu vrpcu, jer u tih dodatnih nekoliko minuta beba dok pupčana vrpca još pulsira dobije još malo kisika i krv iz nje, za što se smatra, odnosno, dokazano je, da se njome umanjuje rizik eventualnih oboljenja, a posebno anemije. 
Međutim, ostaviti bebu s pupčanom vrpcom i spojenom posteljicom stručnjaci ipak smatraju opasnim činom. O ovom su se slučaju, naime, oglasili s The British Royal College of Obstetricians te istaknuli da su svjesni dobrobiti ostanka pupčane vrpce nekoliko minuta (3 - 10 minuta), ali da bi svako duže odgađanje, poput ovog, moglo dovesti do ozbiljnijih infekcija. Kako navode mediji, ovakav trend koji se u svijetu naziva lotus porodom,  a znači upravo to da se pupčana vrpca ostavlja sve dok sama prirodno ne otpadne, u Velikoj Britaniji se pojavio negdje 2008. godine.

Ova majka nije jedina, ali je ustvari mali broj mama koje su se odlučile za takvu metodu. 
Sama Adele koja je cijelu ovu priču s fotografijama objavila na blogu Mom.me, napisala je da je njoj bilo potpuno prirodno ostaviti i pupčanu vrpcu i posteljicu.

>>>Što sve otkriva pregled posteljice nakon poroda<<<


"To je instinkt mene kao majke. Mojoj se bebi ništa nije dogodilo, osim što sam uvjerena da je u tih šest dana sigurno preuzela barem 30 do 50 posto svih važnih tvari iz posteljice u kojoj je živjela devet mjeseci, koja joj je bila hrana i najbolja zaštita njoj i njenom zdravlju. Uostalom, nijedan ovakav sličan slučaj nije ostavio nikakvog negativnog traga na bebama rođenima tom lotus metodom, za razliku od mnogih slučajeva infekcije koje su se znale događati zbog rezanja pupkovine. To je prirodno, isto kao što je i pupkovina prirodno, sama otpala i zajedno s posteljicom zauvijek "napustila" moju bebu. 



Naravno da smo cijelo to vrijeme pazili i njegovali i našu bebu i njenu posteljicu. Adekvatno smo je zamatali, a da ne bi pustila mirise prskali smo je pripravkom od kamene soli s mirisom latica ruža. Također smo pazili i prilikom kupanja, a kada smo nekamo išli umotanu sam posteljicu jednostavno pohranila u termo torbu." 

>>>Sve što trebate znati o pupkovini<<<

 
A na pitanje vidi li neki dokaz da je ta šest dana nošena posteljica ostavila traga na zdravlju njene djece, odgovorila je da zapravo nema nikakvog dokaza koliko je to stvarno bilo korisno njenoj djeci, no ona je jednostavno osjećala da to želi ostaviti i napraviti baš tako. 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.