YouTube postrožuje pristup videima o zdravlju i fitnessu među djecom

YouTube je donio novu odluku koja će značajno promijeniti način na koji tinejdžeri konzumiraju sadržaj vezan uz zdravlje i fitness. Platforma će ograničiti preporuke određenih videozapisa za korisnike u dobi od 13 do 17 godina, posebno onih koji idealiziraju određene tjelesne tipove. Iako će mladi i dalje moći pretraživati i gledati takve videozapise, više neće biti poticani na ponovno gledanje sličnih sadržaja.

YouTube je ovu odluku donio zbog zabrinutosti da stalno izlaganje idealiziranim tjelesnim tipovima može kod mladih stvoriti negativnu sliku o vlastitom tijelu. "Radimo to kako bismo spriječili da mladi razviju negativna uvjerenja o sebi", objasnili su iz YouTubea.

Stručnjaci su pozdravili ovu mjeru, ali napominju da bi se trebala proširiti na širu raspravu o zdravlju i fitnessu kod mladih. Prema pisanju BBC-a, cilj ovih mjera je smanjiti pritisak na tinejdžere koji teže nerealnim standardima ljepote.

Što će se konkretno promijeniti?

YouTubeov algoritam obično preporučuje sličan sadržaj korisnicima nakon što završe s gledanjem određenog videozapisa. Međutim, za tinejdžere više neće biti automatskih preporuka sličnih videa kada je riječ o određenim temama, uključujući:

  • videozapise koji uspoređuju fizičke karakteristike i idealiziraju određene tipove tijela,
  • sadržaje koji promoviraju određene razine fitnessa ili težine kao idealne,
  • videe koji prikazuju nasilje, tučnjave ili zastrašivanje.

YouTubeova istraživanja pokazala su da su tinejdžeri posebno ranjivi na utjecaj ponovljenih poruka o "idealnim" standardima ljepote. Te poruke, kada su stalno prisutne, mogu ozbiljno utjecati na njihovu percepciju vlastitog tijela.

Kako funkcionira ograničenje?

Ove mjere vrijede samo za korisnike koji su prijavljeni na svoj YouTube račun s točno unesenim datumom rođenja. YouTube ne provjerava automatski dob novih korisnika, ali zahtijeva da novi korisnici imaju najmanje 13 godina. Ako posumnja u točnost podataka, od korisnika se može tražiti provjera dobi ili uključenje roditelja kao skrbnika. Ako korisnik ne može potvrditi svoju dob, YouTube može onemogućiti njegov račun.

Nove opcije za roditelje

YouTube je također uveo nove alate koji roditeljima omogućuju bolji uvid u aktivnosti svoje djece na platformi. Roditelji sada mogu povezati svoje račune s računima tinejdžera u kućanstvu, omogućujući im da prate što njihova djeca gledaju, na što su pretplaćeni i što komentiraju. Također, roditelji će dobivati e-mail obavijesti kada njihovo dijete učita novi videozapis ili započne prijenos uživo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.