Waldorf ili Montessori: Koja metoda odgovara vašoj obitelji?

Foto: Pexels

ODLUČILI ste potražiti alternativnu školu za svoje dijete, ali niste sigurni odgovaraju li vašem načinu razmišljanja više oni koje slijede model Waldorf ili Montessori? Niste usamljeni. Mnogi roditelji ne razumiju u potpunosti obrazovne modele koji stoje iza njih. Pogledajte ovu usporedbu da biste doznali odgovara li vam više valdorfska filozofija ili Montessori metoda.

Waldorf

Kada uđete u Waldorf školu, odmah ćete primijetiti mirno okruženje. U ovim se objektima pri uređenju najčešće koriste pastelne boje, kojima se bojaju zaobljeni zidovi, imaju detalje od viseće svile, drvene igračke i namještaj te pletene košare, a sve miriše na aromu pčelinjeg voska i esencijalna ulja. 

U učionici učitelj pozdravlja svako dijete rukujući se, a zatim iznosi plan za taj dan. Djeca odmah znaju koju će priču slušati, kada će se pjevati pjesme te kada će uslijediti vježbe. Uz osnovna znanja, polaznici Waldorf škole također uče plesti, tkati, svirati razne glazbene instrumente i pjesnički razmišljati. Budući da je očuvanje djetinjstva od najveće važnosti, učenici se ne forsiraju, a čitanje se često ne potiče do 3. razreda.

Učenici provode puno vremena učeći klasične bajke i pjesme, kao i učeći o znanosti kroz otkrića i pojave. Te se ideje temelje na filozofiji Rudolfa Steinera koji je vjerovao da su određene faze u djetetovom životu bolje prilagođene različitim razinama svijesti i učenja te da treba razvijati kreativni um djece, a ne ih samo podučavati činjenicama.

Montessori

Ulazak u Montessori učionicu mogao bi vam se svidjeti. Na zidovima su strateški postavljene police s knjigama pa će dijete moći odmah pronaći temu koju želi istražiti. Same police i svi materijali su šareni, praktični i interaktivni.

Učitelj će sjesti sa svakim djetetom pojedinačno, pokazujući na koji način se baviti odabranom temom i dat će djetetu da pokuša samo nastaviti s istraživanjem i učenjem. Učenicima su dopušteni šetanje po učionici kad god žele te rad na bilo kojoj postaji za učenje koja im je zanimljiva tijekom dana.

Vjerojatno je da će tijekom godine svi učenici istražiti i savladati sve stanice i teme. Ovaj model razvila je osnivačica Maria Montessori, a temelji se na ideji da su djeca prirodno znatiželjna i imaju urođenu želju za učenjem svijeta ako im se pruži prilika. Zajedno sa stručnjacima, učenici uče "praktične umjetnosti", što uključuje čišćenje, učenje ručnih radova, vrtlarenje i kuhanje.

Cilj Montessori obrazovanja je pomoći djeci da postanu samostalna, neovisna i odgovorna, kako u obrazovanju tako i u životu.

Zaključak

Prije nego što se odlučite za Waldorf ili Montessori školu za svoje dijete, pokušajte procijeniti koji bi model obrazovanja mogao najbolje odgovarati temperamentu vašeg djeteta i potrebama vaše obitelji.

Ako imate aktivno dijete kojemu sve brzo dosadi, mogućnost istraživanja, koju nudi Montessori metoda, mogla bi mu pružiti mentalnu stimulaciju za kojom žudi. Ako je pak vaše dijete kreativno i treba učitelja koji će ga voditi, vjerojatnije je da će mu odgovarati waldorfska škola.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.